Megemlékezés az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra

Csepel.hu

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékeztek a csepeliek a Görgey Artúr téren március 15-én. Az ünnepségen megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát, majd Csepel Szolgálatáért díjat adtak át hét kitüntetettnek. Az emlékezésen megjelent Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek. Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára üzenetben köszöntötte a megjelenteket. A hivatalos esemény után különféle műsorok, látványos bemutatók várták az érdeklődőket egész nap, végül egy sikeres koncert zárta az ünnepet.

Borbély Lénárd köszöntőjében sajnálatát fejezte ki, hogy a csepeli ellenzéki pártok egy része megemlékezést tartott ugyanezen a helyszínen az előző nap annak jegyében, hogy „legyen béke és egyetértés”, de az önkormányzat közös ünnepén már nem vett részt. Ennek ellenére szép számmal gyűltek össze emberek a Görgey téren.

Újkori történelmünkben fontos szerepet játszik a szabadságtudat és a nemzeti érzés, amely a 48-as forradalmárokat is jellemezte. A magyarok beírták a nevüket az európai történelembe, amikor fellázadtak az elnyomó hatalom ellen. A függetlenség kivívása azonban nem sikerült, mert „felbérelt zsoldosok törtek hazánkra”. Elődeink a nemzetek Európáját akarták megvalósítani, amely cél ma is érvényes. „Ma újkori birodalom terjeszkedik Európában, amely megszüntetné a nemzeti államokat, és Egyesült Európai Államokat hozna létre. A nemzeti érzések, szokások gúny tárgyává váltak. Európa, így Magyarország és Csepel biztonságát is veszély fenyegeti. Önkormányzati lakásokba migránsokat telepítenének. (…) Most újra szabadságharc folyik, hogy megvédjük az országunkat. Mi a nemzetek Európáját akarjuk bevándorlók országa helyett, mert a haza minden előtt” – mondta Borbély Lénárd.

Az önkormányzat nevében koszorút helyezett el Petőfi Sándor szobránál Borbély Lénárd, Ábel Attila, Morovik Attila és Vincze Anikó aljegyző. Koszorúztak Németh Szilárd nevében, valamint a Csepeli Járási Hivatal, a Fidesz-KDNP, a Jobbik Magyarországért, az LMP, a Csepeli Helyi Választási Bizottság, a Csepeli Lelkészi Kör, a görög, német, örmény, roma, román, ukrán nemzetiségi önkormányzatok, a Dél-pesti Tankerületi Központ, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda, a Humán Szolgáltatások Igazgatósága, a Tóth Ilona szakorvosi rendelő, a Vitézi Rend képviselői és magánszemélyek.

Koszorút helyezett el a Görgey téren található Kossuth Lajos emléktáblájánál Borbély Lénárd, valamint Németh Szilárd nevében egy munkatársa.

Ezt követően Csepel Szolgálatáért díjat adtak át azoknak, akik kiemelkedő szakmai felkészültségükkel, munkájukkal jelentős mértékben segítették az önkormányzati feladatok végrehajtását, a kerület polgárai ügyeinek intézését, a köz szolgálatát.

Csepel Szolgálatáért díjat kapott Bozi Tamás testnevelő tanár. Fazekas Attila, aki 30 éve tevékenykedik a Katona József Általános Iskolában. Furák János, a Gazdasági Szolgáltató Igazgatóság vezetője. Glózerné Németh Magdolna, a polgármesteri hivatal titkárságának munkatársa. Hirholczné Faragó Tünde, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda intézményvezetője. Katona M. András, a Csepeli Városgazda Zrt. csoportvezetője. Nagyné Kovács Tímea, a Humán Szolgáltatások Igazgatóság intézményvezetője.

Az ünnepi programban fellépett a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar, majd a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium tartott tüzérségi bemutatót. János Vitéz 7 próbája címen interaktív mesés ügyességi vetélkedőt rendeztek. Ízelítőt adtak az egykori huszárok életéről „Forgatom fegyverem vitézek módjára” címmel. Fellépett a Csepeli Mosolygó Dalkör. A Veronaki zenekar előadásában János vitéz mesekoncertet, majd a Csepeli Öregtáncos Együttes műsorát tekinthették meg a nézők. Felléptek a Csepp-Csepel és a Kis-Csepel Táncegyüttesek. Ünnepi műsort adott elő a Black Rose Project, aztán a Mátyásföldi Lovas Egylet tartott hagyományőrző bemutatót a huszárokról. Az érdeklődők között nagy számban voltak gyerekek, akik arcfestéssel vagy a népi játszótéren mulatták az időt. Népszerű program volt az 1956-os csepeli Büszkeségpont megtekintése a Tamariska-dombon, ahová óránként szállították a csoportokat a Görgey térről.

A programsorozat az Ismerős Arcok koncertjével ért véget.

A Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium tagjai korhű ruhákban idézték fel a 48-49-es szabadságharc történéseit. Kolozsi László István nyargaló (lovas) tüzér őrmester és Farkas Levente honvéd avatott be a részletekbe:

„A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség 1991-ben alakult meg. A tagok annak idején a filmgyártól kölcsönözték ki a korhű jelmezeket, de ma már magunk varratjuk a huszár ruháinkat. Rendszeresen meghívnak minket bemutatókra, amelyeknek óriási sikerük van. Április 4-én Tápióbicskén játsszuk el a 48-as tavaszi hadjárat hídi csatáját, majd április 6-án Isaszegen ütközünk meg a császári seregekkel. Egy-egy alkalommal több százan is részt veszünk a bemutatókon. Felvonultatjuk Gábor Áron híres rézágyúját, amelyet annak idején lovak húztak és hat katona kezelte. Csepelre is magunkkal hoztuk, és durrantottunk vele a hanghatás kedvéért. A közönséget érdekli, hogyan és milyen fegyverekkel harcoltak elődeink.”

Cs. A.

További képek itt.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !