Egykor és most: a Csepeli Strandfürdő

Csepel.info, Ilyenisvoltbudapest.hu, Fogyasztok.hu

A strandfürdő bejárata 1961-ben

A Csepeli Strandfürdő a Soroksári Duna-ág csepeli partján, mintegy héthektárnyi zöldterületen fekszik. Befogadóképessége a vízfelület alapján mintegy 4500 fő, de a parkosított terület jóval több vendég kényelmes pihenését is lehetővé teszi.

A strandfürdő jelenlegi helyén, a soroksári Duna-parton már az 1930-as években dunai strand működött, az egykori Weisz Manfréd Művek üzemeltetésében. A Duna vizének egyre nagyobb mértékű szennyezettsége arra indította a Csepel Vas- és Fémműveket, hogy új, korszerű strandfürdőt építtessen a régi helyett. Mélyfúrásokat végeztek a területen, melynek nyomán értékes összetételű ásványvíz tört fel. Erre a vízkészletre alapozva 1961-ben épült fel a fürdő.

Örömmel fogadnánk archív fotókat a Csepeli Standfürdőről a csepel.info@gmail.com e-mail címen vagy a Facebook oldalunknak címezve.

A képen a strand építése látható: 1960-ban vagy 1961-ben készülhetett

A két kép készítésének időpontja ismeretlen, gyaníthatóan a megnyitás után nem sokkal készülhettek

TU szabadido2

70-es évek

A fenti videó az 50. évforduló alkalmából készült, és sok archív kép látható benne

Jelenleg a strand területén egy termál gyógymedence, egy 50 méteres úszómedence, élménymedence, valamint egy gyermekmedence várja a fürdőzőket. A Budapest Gyógyfürdői Zrt. az úszó- és strandmedencét 2002-ben szűrő-forgató berendezéssel látta el, ám rendes felújítását – külvárosi strand lévén – soha nem tartották fontos feladatnak.

Strandbejárat a Google utcaképén 2011-ben

Uszodaavató 2013-ban

A strand üzemeltetését Németh Szilárd polgármestersége idején a csepeli önkormányzat vette át. Az önkormányzat az első csepeli konzultáció után – a lakosság felhatalmazásával – egész évben nyitva tartó strandfürdőt és téli sátras kivitelezésű uszodát nyitott 2013. november 18-án. Ez volt itt hosszú idő után az első komolyabb fejlesztés, valamivel több mint 45 millió forintba került. A Budapest Gyógyfürdői Zrt-vel kötött szerződés szerint megéri a kerületnek a strandfejlesztés, mivel annak ára levonható a bérleti díjból.

CSS2015-08-02 16.41.37

Csepeli Strandfurdo 2015-08-02 16.42.50

Fotó és panorámafotó 2015 nyaráról, akkor még sárga csúszdával

A 2014 őszén indult új önkormányzati ciklusban Borbély Lénárd polgármester folytatta a strandfejlesztést – balliberális ellenfelei megszüntették volna a fürdő fenntartását. A két ütemben tervezett felújítás első szakasza 2018 áprilisára készült el, mintegy 220 millió forint értékben. A legnagyobb újdonság viszont a szintén 2018 nyarán bemutatkozó új biztonsági szolgálat volt. A zéró toleranciával és a határozott fellépéssel gyorsan megszüntették az addig rendszeres rendzavarásokat és szabálytalan medencehasználatot.

Borbély Lénárd polgármester felújítás közben, a csúszdatorony még hiányzó padlózatú tetején 2018-ban – a fotóalbum itt tekinthető meg

A strandfejlesztés idei ütemében először lebontották a régi bejáratot és a “retro öltözőket”. Az új főbejáratnál mozgáskorlátozottaknak is építenek mosdót, és a pelenkázó is új helyiségben kap helyet. A főbejárat mellett belső kamerával védett biciklitároló lesz. Az új öltözőben 360 szekrényt és 30 öltözőkabint alakítanak ki, tíz férfi és tíz női zuhanyozóval. A mozgáskorlátozottaknak is lesz öltözőjük és zuhanyozójuk.

Strandbejárat 2019. március 12-én, bontás közben

A strand téli üzemeléséhez szintén kiépítenek egy öltözőt, ahol 80 szekrény és 30 öltözőkabin lesz. A Csepeli Strand téli üzemelése a korábbi március végi leálláshoz képest most április végéig tart az úszómedencénél.

Látványterv: a 2019-es felújítás után valahogy így fog kinézni a bejárati rész és az új öltözők

A strand az egyhónapos leállást leszámítva egész évben fogadja a vendégeket, a csepeli nyugdíjasok ráadásul ingyen vehetik igénybe a fürdőt.

Csepel.info

2 hozzászólás “Egykor és most: a Csepeli Strandfürdő” bejegyzésre

  1. […] Egykor és most: a Csepeli Strandfürdő […]

  2. […] az új fotókat mutatjuk be, de ne feledkezzünk meg a korábbiakról sem: itt és itt foglalkoztunk a Csepeli Strandfürdő különböző korszakaival, a felújított strandról […]

Itt lehet hozzászólni !