Csepelen fontosak az idősek: színes programok, bővülő szolgáltatások

csepel.hu

A csepeli önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületben élő idősekre. Változatos kulturális, szabadidős programokat biztosít számukra. Hasznos szolgáltatásokkal, kedvezményekkel igyekszik könnyebbé, tartalmasabbá tenni a szépkorúak hétköznapjait.

Nyugdíjas Közösségi Ház, HSZI

2014. október elsején, az idősek világnapján nyitotta meg kapuit a Csepeli Nyugdíjas Közösségi Ház, mely az elmúlt években fontos része lett a csepeli közművelődésnek. Évente 20-22 ezren látogatják, programjai a csepeli nyugdíjasok számára ingyenesek, gyakran telt házzal működnek. „Sokan már a kezdetek óta klubtagok, örömmel vesznek részt a foglalkozásokon, igazi közösség formálódott az évek során. A gazdag és színes programok között mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelőt” – fogalmaz Babics Sarolta intézményvezető. Az angoltanfolyam igen népszerű a látogatók körében. Ám az egészségmegőrző programok, a kondicionáló torna, a frissítő masszázs és a gyógytorna is kedvelt. Ugyanakkor nagyon sikeresek az ismeretterjesztő beszámolók, a komolyzenei előadások, a kvízjátékok, a zenés-táncos műsorok, a kártya és a sakk is. A szórakoztató programok mellett a Nyugdíjas Közösségi Ház igyekszik hasznos segítséget nyújtani a szociális pályázatok megírásában, de jogi tanácsadásra is várják az arra rászorulókat. A Csepeli Önkormányzat a Humán Szolgáltatások Igazgatóságán (HSZI) keresztül is számos szolgáltatást biztosít az időskorúaknak, tartós betegeknek, rászorulóknak. Ilyen például az idősek nappali ellátása és a szociális étkeztetés is. A házi segítségnyújtás a hetven év felettieknek rászorultság esetén térítésmentesen vehető igénybe.

Túl a huszadik hajókiránduláson

A kerület vezetése öt évvel ezelőtt az idősek világnapján szervezte az első sétahajózást, ami az elmúlt években közkedvelt programmá vált. Közel háromszáz nyugdíjas vesz részt egy-egy kiránduláson, mely a városnézés mellett épp úgy szól az önfeledt kikapcsolódásról és a zenés-táncos mulatságról is. Idén négy hajókirándulást szerveznek a szépkorúaknak. Az idősek világnapján pedig az elmúlt évekhez hasonlóan két hajó indul útnak.

Egészségmegőrzés: fürdő, sóterápia

Az egészségmegőrzés jegyében évek óta igen népszerű az ingyenes strandbelépő és a sóterápiás bérlet is. A Csepeli Strandot az év minden szakában ingyenesen használhatják az idősek. (Az ingyenes időszak hétfőtől szombatig 13 órától 16 óráig, vasárnap 8 és 12 óra között vehető igénybe.) 2017 óta pedig minden évben ötezer forint értékű, ötalkalmas sóterápia-bérletet biztosít az önkormányzat nyugdíjasok számára, melyet a nyugdíjasházban vehetnek át az igénylők. A szociális tűzifa-akcióval, az ingyenes alma- és burgonyaosztással pedig a családok, a rászorulók mellett az idősek hétköznapjait is próbálják könnyebbé tenni.

Idősbarát önkormányzat

2017-ben Idősbarát-díjban részesült Csepel önkormányzata. Az Idősbarát Önkormányzat díjat az Idősügyi Tanács javaslatára a szociális miniszter és a belügyminiszter alapította 2004-ben. Az elismerést azok a helyhatóságok vehetik át, amelyek alapfeladataikon túl példaértékű kezdeményezéseket tesznek az ott élő idősek érdekében, aktív tevékenységükkel elősegíti az időskorúak életminőségének javulását, helyi szervezeteik működését, illetve hozzájárulnak szabadidős programjaik szervezéséhez, valamint a helyi közéletben, annak alakításába széleskörűen bevonják a nyugdíjasokat és szervezeteiket.

Születésnapok, aranylakodalom

Az önkormányzat szépkorúak iránti megbecsülést jelzik az idősköszöntések és az arany- és gyémántlakodalmukat ünneplő párok köszöntése is. A hatvan évnél idősebb csepelieket minden évben polgármesteri levélben köszöntik születésnapjukon. A kilencvenedik életévüket betöltött, szép kort megélt lakókhoz pedig személyesen látogatnak el a kerület vezetői, és ajándékcsomaggal, miniszterelnöki oklevéllel kedveskednek az ünnepelteknek. 2012 óta hagyomány, hogy minden évben köszöntik az arany- és gyémántlakodalmukat ünneplő házaspárokat is. Tavaly tíz pár erősítette meg újra ötven, illetve hatvan évvel ezelőtt tett házassági fogadalmát.

csepel.hu

7 hozzászólás “Csepelen fontosak az idősek: színes programok, bővülő szolgáltatások” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Ezek sokkal tartalmasabb programok, mint amiket gyurcsányi szervez a nyuggerjeinek: tüntikézések és hőbörgő pártgyűlések.

  2. Dagobert bácsi szerint:

    A kétszámjegyű bérnövekedések korszakában a nyugdíjasok köszönik az infláció felét kitevő nyugdíjemelést! Mit kaseroljátok itt magatokat a fideszes ősöknek a szavazatokért cserébe biztosított kedvezményekkel!

  3. Kisapó szerint:

    “Az önkormányzat szépkorúak iránti megbecsülést jelzik az idősköszöntések és az arany- és gyémántlakodalmukat ünneplő párok köszöntése is. A hatvan évnél idősebb csepelieket minden évben polgármesteri levélben köszöntik születésnapjukon.”
    Édesapámékat soha nem köszöntötték egyik évben sem pedig most már 82 éves és az 50 éves házassági évfordulójukra még annyit se mondtak, hogy jó napot. Ja lehet, hogy nem voltak a FIDESZ listán! Na ennyire becsülik a nyugdíjasokat!!!!!

  4. metal frames szerint:

    I wish to show thanks to this writer just for rescuing me from this type of problem. Because of searching through the the net and also coming across strategies which are not necessarily pleasant, I thought my entire life has been gone. Existing without the presence of answers to the difficulties you’ve resolved by means of your report is a crucial case, as well as those that could have adversely damaged my career easily hadn’t noticed the website. Your own mastery along with goodness inside

  5. Nagyapó szerint:

    Dagobert bácsi ismét ótvaros komcsi hazugságot terjeszt. A nyugdíjemelés mértékét nem az elmúlt, hanem a várható (tervezett) infláció alapján folyósítják. Így 2019-re 2.7 %-ot számolva ennyi az emelés. Amennyiben az infláció alacsonyabb lesz, a pénz nem változik, marad, azonban magasabb infláció esetén októberi kiegészítés lesz. (2018-ban az infláció 2,8 % volt, nem pedig 5,4 %, ahogy Dagobert bácsi írta, hogy ” az infláció felét kitevő nyugdíjemelés”)
    Viszont volt még nyugdíjprémium, ami nem az inflációtól függ, hanem hanem az ország gazdasági teljesítményétől, vagyis a GDP-hez van kötve.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Nagyapó szerint:

    Kisapó! Az Önkormányzat nem listázza a házasságkötéseket. A polgármester kérte a párok jelentkezését. Akik jelentkeztek, azoknak rendeztek méltó ünnepséget. (Én sem jelentkeztem, így nem volt önkormányzati ünneplés – csak egyházi.)
    A 80. születésnapra minden ünnepelt levelet kapott, hogy kéri-e az ünnepélyes köszöntést, vagy csak a jutalom átutalását. Reklamáljon!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. csak úgy ... szerint:

    80. ???????????

Itt lehet hozzászólni !