Újra a csepelieké a Görgey iskola épülete

csepel.hu

Hosszas huzavona után végre rákerült a pecsét a tulajdonjogi lapra, így újra az önkormányzat lett a tulajdonosa a csepeli Görgey Artúr iskola épületének. A kerület vezetése, Borbély Lénárd polgármester javaslatára, a helyiek véleményét kikérve, közösségi tervezés alapján szeretné a terület sorsát rendezni. Ha a csepeli szocialistákon múlik, lakópark lett volna a helyén.

Bizonyára sokan emlékeznek Csepelen a hajdan szebb időket is megélt iskolára. Az intézmény az országban elsőként vette fel Görgey Artúr nevét, sokan szerették az iskolát, hajdani diákok, tanáraik és a környékbeliek is jó szívvel emlékeznek vissza rá.

Aztán a szocialista városvezetés bezáratta a Görgeyt, mondván: egyre kevesebb az iskolás, nem éri meg fenntartani. A terv az volt, hogy eladják az épületet egy magáncégnek, hogy lakópark épüljön a helyén. Nem volt egyszerű kivitelezni, mert zöldterületről volt szó, a rendelkezések szerint pedig Budapesten sehol nem lehet lakóparkot tervezni zöldövezeti helyre. Megoldották volna ezt is – megígérték a befektetőknek –, ám a gazdasági világválság elsöpörte céget. Az épület állaga közben egyre csak romlott. Az udvarokat belepte a gaz és a parlagfű, termeiben, folyosóin hajléktalanok tanyáztak. 2010-től az új, fideszes városvezetés próbálta visszaszerezni az ingatlant. Egyszer hajszál híján sikerült. Egy ingatlanforgalmazó cég azonban alig néhány millió forinttal többet ígért a nem nyilvános liciten. Szociális célú hasznosítási javaslattal keresték meg az önkormányzatot, vagyis minden jel arra mutatott, hogy akár hajléktalanszálló is lehetett volna az épületből. Az önkormányzat azonban nem értett egyet semmilyen lakófunkcióval, így a szociális hasznosítási móddal sem. A csepeli városvezetés most az ott élő lakosokat bevonva, közösségi tervezés keretében kívánja rendezni a terület sorsát. Információink szerint első körben a veszélyes épületegyüttest bontják el, majd megtisztítják a területet. A munkálatok 2019 elején indulnak.

csepel.hu

 

26 hozzászólás “Újra a csepelieké a Görgey iskola épülete” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Úristen, de borzalmasan fest!

  2. Johnny szerint:

    A már beépített terület, hogy lehet zöldterület?
    Ennél egy társasháznak is több értelme lenne, most is.

  3. Józan szerint:

    “Az intézmény az országban elsőként vette fel Görgey Artúr nevét, sokan szerették az iskolát, hajdani diákok, tanáraik és a környékbeliek is jó szívvel emlékeznek vissza rá.”

    Gondolom, Németh Szilárd is jó szívvel emlékezik ottani igazgatói munkájára, ezért felújíttatja és visszamegy oda iskolaigazgatónak!

    Apropó, Görgey Artúr 1848-ban megváltoztatta a nevének írásmódját Görgeire! Az iskolát most a nagy tábornokról vagy az 1848 előtti vegyészről nevezték el?

  4. Qqriq szerint:

    Normális gondolkodású városvezetők nem megszüntetnek iskolákat meg kórházakat, hanem felújítanak és újakat építenek. Szerintem semmi gond nincsen a hajléktalanszálló koncepciójával, amennyiben azt a környező lakosok kifejezetten támogatják. Mivel nem ismerem az arrafelé élőket, elképzelhető, hogy nagyon örülnek egy ilyen tervnek.

  5. Qqriq szerint:

    Józan, ezt nézd:
    http://photos.wikimapia.org/p/00/01/77/80/87_big.jpg
    Leszármazói szintén ‘y’-nal írják a nevüket, vagyis ez a helyes írásmód.

  6. Dórika szerint:

    Qqriq, én itt lakom, minden nap nézegetem az ablakból, akármilyen borzalmasan is fest és NEM AKAROK hajléktalanszállót ide ahogy más sem!!! Szerintem te nem is csepelen laksz hanem Balmazújvárosból vagy valami putri tanyáról írogatsz!

  7. Qqriq szerint:

    Ne mondjad már Dóri, szívtelen vagy! Amúgy valójában rosszul tudja a szerkesztő, mert egy drogosokkal, alkoholistákkal és más szenvedélybetegekkel foglalkozó gondozóközpontot akartak itt csinálni. Azért ez már sokkal jobban hangzik.

  8. Nagyapó szerint:

    Görgei, amikor ősz idején nagy kosár szőlőt küldött I. Ferenc József királynak, amit Paar főhadsegéd minden évben megköszönt a király nevében, akkor i.vel írta nevét. (Szül. anyakönyvi kiv. szerint Johannes Arthur Woldemár Görgey)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Dórika szerint:

    Qqriq szerintem feküdj le aludni mert hajnalban fel kell kelned megetetni a disznókat és a csirkéket!

  10. Dórika szerint:

    Ja amúgy a gyerekek bejárkálnak az iskolába és bontják azt, a fenti kép régebben készült mert most már pl. alig van ép ablaka neki.

  11. földhözragadva szerint:

    A Tamariskán lévő gáztelepen nagy a mozgás. Tudja vki mi készül?

  12. iskola szerint:

    Nagyon kellene egy patkányirtást végezni az iskolában.
    Egyébként annak a bizonyos cégnek pont a profiljába vágott a szociális tevékenység. 🙂 Mindenesetre érdekes ötlet volt. 🙂

  13. Vendetta szerint:

    Hol és mikor lehet szavazni az északi csúcsra tervezett evezős központról?
    Nagyon örülnék neki ha egyetlen egy fát sem vágnának ki ezen a területen…
    Ha már csepeli vagyok akkor vegyék figyelembe az ÉN véleményem..
    Ott van a Hollandi úton a kajak telep újítsák fel azt.
    Amúgy sem értem hogy akarják ezt kivitelezni, amikor nemsokára ott fog menni a Galvani híd..
    Plusz a Gubacsi híd sincs felújítva… Fingjuk sincs hogy tervezik a hidakat, lesznek-e vízben pillérek vagy nem..
    Sajnos ez a Patkány oldal nem engedi az Indexes linket
    Több hektár erdőt irtanak ki a csepeli sportközpont miatt..

  14. Nagyapó szerint:

    Vendetta! Saját szavaival élve “fingja sincs” a témákhoz.
    – Az evezősközpont létesítéséról a megválasztott IX., XX., XXI. ker. önkormányzatok döntenek!
    – A Dunában viszonylag kevés fa van, remélem azokat meghagyják, hogy Vendetta hűsölhessen alattuk!
    – Hogyan képzeli a kajak-kenu telep felújítását?
    – Pubika! Elképzelhető, hogy a Galvani híd nem fog olyan messzire nyúlni, és a Kis-Duna feletti híd remélhetőleg oly magas lesz, hogy egy evezőscsónak elférjen alatta!!!
    – Pubika! Terjesszen be tervet az új hídra akkor tervezhet pilonokat, vagy pilléreket, vízbe, vagy nem!!
    -Pubika! A szántóföldet felverő csalitost nevezi erdőnek?
    Látja ez a “Patkány oldal” (miért nagybetűvel?? A patkány nem személynév!) közli ezt a patkány hozzászólást!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. Qqriq szerint:

    Ha az ellenzék nyeri a választást, fennáll a veszélye, hogy Soros támogatásával migráncs szállót csinálnának az egykori Görgey suli épületéből. Szabó Szabolcs világosan kijelentette, hogy szívesen látna migráncsokat Csepelen. Ez sokkal rosszabb lenne egy hajléktalanszállónál vagy egy kábszereseket és alkoholbetegeket pátyolgató bentlakásos intézménynél is.

  16. Kérdés szerint:

    Ide telepítik a “Hős utcából” kilakoltattakat.

  17. Dórika szerint:

    Kérdés, én meg beletelepítelek a betonfalba ha még egy ilyen baromságot írsz ide!

  18. Dórika szerint:

    Qqriq, előbb fogják lebontani az épületet és csak utána lesznek a választások, úgyhogy ezt bebuktad, ahelyett hogy baromságokat irogatsz ide, menj és etetsd meg az állataidat a tanyádon, mert éheznek!

  19. Qqriq szerint:

    Baromfi mit írogasson, disznóságokat? A lovak már ettek. 🙂 Dórika, tudod ez nem a Berliner Mauer. 🙂 Ha nincsen közvetlen életveszély, csak a jogerős bontási engedély beszerzése hosszú hónapokat vesz igénybe. Nem fogják hipp-hopp elbontani.

  20. bhu szerint:

    Nagy eredmény..
    A lakóparkkal mi lett volna a baj amúgy? És most mi lesz, valami stadion?

  21. Nagyapó szerint:

    bhu! A válasz egyszerű. Kérdezze testvérpártjukat, az LMP-t, akik keveslik a zöldterületek arányát. Ha lakóparkot építenek, azt kinek? Csepel lakossága fogy, bevándorlókat akar? Igaz a Soros-párti ellenzéknek ez a terve, ezt akarja?
    “valami stadionnal” mi a gond? Csak nem az, hogy a gyermekek/fiatalok sportolnak drogozás helyett?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  22. Betke szerint:

    Nagyapó, nem hallotta a 7 pontos ígéretet? Mi az, hogy fogy Csepel lakossága, most lesz csak igazán mennyiségi változás! Kell a lakás!

  23. Nagyapó szerint:

    Betke! Egyéb trollkodás???

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  24. TenkA szerint:

    földhözragadva

    A cserkészek veszik birtokukba.

  25. TenkA szerint:

    kit érdekelnek a fák!

    Majd ha pár év múlva fel akarunk fordulni az extrém nyári hőhullámoktól, majd hűsölünk valamelyik légkondis sportkomplexumban. Lesz belőle elég, pár ezren majd csak beférünk! 😉

Itt lehet hozzászólni !