A holokauszt áldozataira emlékeztek Csepelen

Csepel.hu

A Nemzetközi Holokauszt Emléknapján az áldozatokra emlékeztek a Nefelejcs utcai izraelita temetőben. 74 évvel ezelőtt ezen a napon szabadult fel az auschwitz-birkenaui munkatábor.

Az emlékhelynél mécseseket és köveket helyeztek el a csepeli önkormányzat képviseletében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, valamint az emlékezők.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította január 27-ét a Nemzetközi Holokauszt Emléknapjává. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza “az emlékezés és a tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, igen nagy többségében zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

Csepel.hu

16 hozzászólás “A holokauszt áldozataira emlékeztek Csepelen” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    A holokauszt valóban egy rettenetes tragédia volt.
    Ugyanakkor ennél is több áldozatot szedett a holodomor (1932-33), amiért leginkább a kommunistákat terheli a felelősség. Ezzel a kompániával, azaz az SZKP-vel vállalt sorsközösséget az MSZMP. A holodomorral kapcsolatban az MSZMP-nek egyetlen rossz szava nem volt, mondhatni helyeselték azt. Ennek a társaságnak a jogutódja a mai MSZP. Az MSZP-ben jelenleg is sok régi kommunista foglal helyet. Az MSZP nem képes szabadulni a múltjától, súlyos történelmi bűnöktől.

  2. Józan szerint:

    Jön a választás, valamit csak ígértek, hogy idén beengedték őket a Nefelejcs utcai izraelita temetőbe!

    Volt rá példa és fénykép is (!), hogy az egyik évben NÉMETH SZILÁRDOT és társait nem engedték be, a fényképen jól látható, hogy kint az utcán a kapu előtt helyezték el a mécseseiket! Talán mert a csepeli zsinagóga telkén még egy kapavágás sem történt?

    Új év, új ígéret! Egyébként az is relativizálásnak számít, ha valamely már népirtáshoz hasonlítják! Minden népnek a saját fájdalma a legnagyobb, ezért mindenki emlékezzen a saját meggyőződése szerint!

  3. Ábel Attila szerint:

    Kedves Józan,

    rosszak az információi. Hozzá kell tennem, hogy amíg mi az elmúlt 16 évben minden alkalommal ott voltunk a megemlékezéseken, a baloldali pártok leginkább csak választási évben jöttek. Most jöttek, mert választás lesz, jövőre nem fognak.

  4. Józan szerint:

    Kedves Ábel Attila! Nem rosszak az információim! Itt a link arról a megemlékezésről, ahol a csepeli Fidesz képviselőit és NÉMETH SZILÁRDOT nem engedték be a Nefelejcs utcai izraelita temetőbe! Ahogy írtam, világosan látszik a két fényképen, hogy Németh Szilárd és társai KIVÜL AZ UTCÁN, A KAPU MELLETT A FALNÁL helyezték el mécseseiket és kavicsaikat! Jelen volt Morovik Attila és Ábel Attila alpolgármester is.

    Talán mégis csak kellett volna valamit tenni a csepeli zsinagóga felépüléséért! Köszönik az ingyen telket, talán majd Adonáj épít rá zsinagógát! Pesterzsébeten viszont idén adták át, és csoda sem kellett hozzá!

    “A Fidesz alelnöke Csepelen emlékezett a holokauszt magyarországi áldozataira
    Németh Szilárd, a Fidesz alelnökének kezdeményezésére a csepeli Fidesz-KDNP 2016. április 16-án mécseseket és kavicsokat helyezett el a Nefelejcs utcai izraelita temető falánál, majd néma főhajtással emlékeztek az áldozatokra.”
    http://csepel.info/?p=48572

  5. Qqriq szerint:

    Bocsi, számomra az jön le, hogy eleve a falnál akarták elhelyezni a mécseseket. Bizonyára megvolt a maga szimbolikája ennek a fajta megemlékezésnek a gyász szempontjából, ahogy a jeruzsálemi Siratófalnak is megvan.

  6. Ábel Attila szerint:

    Kedves Józan,

    rosszak az információi. Utánanézni a primitív vádjának, azt nem tud, ugye? Olyan volt, hogy a temető falánál emlékeztünk, mert nem kértük – mi nem kértük – hogy ezért külön kinyissák a kaput. Soha nem volt olyan, hogy ne engedtek volna be, amikor ezt kértük, mindig jó volt a kapcsolatunk a dél-pesti zsidó hitközséggel. De nyugodtan mocskolódjon tovább névtelenül, gondolom megszokta.

  7. Józan szerint:

    A Mazsihisz rossznéven vette, hogy a Heisler András elleni támadással beavatkoztak a belügyeibe! Meg hogy Köves Slomót tekinti Orbán a mérvadónak a zsidóság ügyeiben. Arról nem is beszélve hogy a bukott Zoltai Gusztávot felvették fizetett besúgónak! A csepeli zsinagóga ügye sem úgy alakul, ahogy annak idején Németh Szilárd ígérgette!

  8. Qqriq szerint:

    Nem értem! Németh Szilárd tán azt ígérte, hogy az önkormányzat vagy a kormány fogja felépíteni a zsinagógát? Tudtommal az önkormányzat adja a telket, a közműveket, meg talán még az alapkövet is, a szükséges anyagi forrás más csatornákon érkezik: magánhagyaték, téglajegyek, hitel, stb. Tény, hogy az évek során jelentősen megemelkedett a munkaerő és az építőanyag költsége is.

  9. Ábel Attila szerint:

    Qqriq: igen. Józan: a kormánynak joga van minden zsidó szervezettel kapcsolatot tartania. A MAZSIHISZ komoly állami támogatást kap, és kiváló a kapcsolatunk a dél-pesti szervezettel.

  10. Józan szerint:

    Ezek szerint rátok fognak szavazni! 😛

  11. Nagyapó szerint:

    Qqriqt kiegészítve történelmünk során több tömeggyilkosság történt. Az egyik legrégebbi Babilonban történt Eszter könyve szerint és ami zsidók purim ünnepének alapja. De később hasonló volt a tatárok(mongolok) tömeggyilkosságai, de a XX. században az örmények irtása és ahogy Qqriq írja a holodomor, de az olaszok mészárlásai Etiópiában, a belgák 10 millió ember kiirtása Afrikában, vagy a csehek irtó-hadjárata a szudétanémetek között. A legszörnyűbb a kommunisták 100 milliós mészárlása. Ezekről, különösen a 100 milliós kommunista áldozatokról mikor emlékezünk?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  12. Józan szerint:

    Amikor a tükörbe nézel! 😛

  13. Józan szerint:

    Az alig látogatott Csepelinfó Facebook-oldalon is hiányolja valaki a csepeli zsinagógát, amit Németh Szilárd 2013. január 27-én ígért meg!

  14. Lovas szerint:

    Mekkora bunkók ezek a szocik, hogy csak választások előtt mennek oda. Ez mindent elárul a jellemtelenségükről.

  15. Qqriq szerint:

    Nagyapó: minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját. A holodomorról november negyedik szombatján emlékeznek meg. Április 24. az örmény népirtás emléknapja. A többit sajnos nem tudom. Egyébként ma van Ady halálának 100. évfordulója.

    Józan: köszönjük a tudósítást, szegényebbek lennénk nélküle… De konkrétan mit is kéne Némethnek csinálnia? Jellemző a baloldaliakra ez a ‘jó zsidó vs. rossz zsidó, én zsidóm vs. te zsidód’-féle hozzáállás. A Mazsihisz úgy mutatja be magát, miszerint “kiváló kapcsolatokat ápol a hazai és a nemzetközi zsidó szervezetekkel”. Szerintem ezt higgyük el neki, én úgy vélem, nem szabad egy társadalmi kisebbségnek a belügyeibe beleszólni.

  16. Józan szerint:

    Letelt a büntim, mert meg volt a képviselőtestületi ülés?

Itt lehet hozzászólni !