Két emberi hang a magyar kultúráért – Szvorák Katalin és Kudlik Júlia Csepelen

csepel.hu

Szvorák Katalin és Kudlik Júlia irodalmi estjével köszöntötték Csepelen a magyar kultúra ünnepét a Királyerdei Művelődési Házban. A vendégművészek beszédben és dalban közvetítették a magyar kultúra értékét a 2013-ban megjelent Szeretettel című albumukról.

Az érdeklődők közel egy órában töltekezhettek a rendhagyó lemezbemutató kapcsán, amely évek óta a közös megérett munka gyümölcse.

Élőben szem és fültanúi lehettek a szeretetről szóló daloknak, idézeteknek, versrészleteknek. A népszerű tévébemondó saját gondolatait mondta el a szeretetről. Indítóul Pál apostol szavait idézte a szeretet himnuszáról, majd két versrészlet is elhangzott a kortárs költőnő, Körmendi Gitta tollából. Előadótársa, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes többek között dalolt Assisi Szent Ferenc Naphimnuszáról, zsoltárokból. Búcsúzóul az Adjon Isten jó éjszakát magyar népdal szólalt meg szép hangján, a színpadon.

A vendégszereplő művészek előadását az önkormányzat ajándékával köszönte meg Borbély Lénárd polgármester.

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük. 196 évvel ezelőtt, 1823. január 22-én, Csekén tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát. Harminc éve ennek a jeles napnak emléket állítunk szerte a hazában. Csepelen is hagyománnyá vált, hogy a nemzeti énekünkre emlékezzünk ezen a napon. 2010 óta az önkormányzat különös gondot fordít a magyar kultúra, a hagyományok ápolására, gondozására, programok, rendezvények szervezésére. A legközelebbi kihívás a tehetséges fiataloknak a március 19-én kezdődő Csepeli Művészeti Szemlén lesz.

A.Zs.

csepel.hu

4 hozzászólás “Két emberi hang a magyar kultúráért – Szvorák Katalin és Kudlik Júlia Csepelen” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Kultúrára nagy szüksége van a mai társadalomnak.

  2. Józan szerint:

    2010 előtt az önkormányzat különös gondot fordított a magyar kultúra, a hagyományok ápolására, gondozására, programok, rendezvények szervezésére! Bizonyítéka ennek az a sok tabló a Munkásotthon előcsarnokában, amelyen az elmúlt 60 év rendezvényeinek képei láthatók! A sok irodalmi, népművészeti, népzenei, néptánc rendezvények szereplői. Még ma is él a Csepel Néptánc Együttes, csak a két legfiatalabb korosztályt nyúlta le Németh Szilárd! Mit is mondanak arra, aki a kicsikre utazik?

  3. Qqriq szerint:

    Azt, hogy aki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli.
    A kultúrára fordított kiadások sajnos nem igazán térültek meg korábban, amit jól mutat, hogy rengeteg a műveletlen, kulturálatlan panellakó. A média, a tömegkommunikációs eszközök által megjelenített tömegkultúra és a reklámok mesterséges igénykeltése nagyon kevés valódi szellemi értéket közvetít. A halmozottan kulturálatlan társadalmi csoportokhoz célzottan kell eljuttatni az értékkel bíró kulturális termékeket, ha úgy tetszik igényes kultúrafogyasztókat kell kinevelni.

  4. Józan szerint:

    Qqriq, te nem is ember vagy, hanem egy betanított robot! Ami a műveletlen, kulturálatlan panellakókat illeti, egy közülük azóta honvédelmi államtitkár lett! Meg ki is koszolódott a panelből abból a pénzből amit még a szocik kegyéből keresett mint iskolaigazgató, sporttanácsnok, meg felügyelőbizottsági tag az Észak-Csepel ügylet kapcsán! Ekkora nagy panelszövegekből összeállított dumát még nem hallottam!

Itt lehet hozzászólni !