Elviselhetetlenre nőtt a finneknél a szexuális erőszakok száma

Origo

A menedékkérők által elkövetett szexuális bűncselekmények hatására népi kezdeményezés indult Finnországban azért, hogy az ilyen bűncselekményekkel vádolt külföldieket fellebbezés lehetősége nélkül, azonnal ki lehessen utasítani az országból. A kezdeményezők a hét végén összegyűjtötték a szükséges 50 ezer aláírást ahhoz, hogy a törvényhozásnak kötelező legyen tárgyalnia a javaslatról.

A kezdeményezést az utóbbi fél évben Oulu városban történt esetek váltották ki. Az aláírásgyűjtés decemberben indult. A rendőrség több olyan ügyben nyomoz, amelyben 15 év alatti lányok ellen követtek el szexuális bűncselekményt az ország középső részén, a Botteni-öböl partján fekvő városban.

Szigorúbb büntetést

A hét végén rendkívüli kormányülést követelt a Kék Reform nevű kormánypárt, amely szerint ki kell toloncolni az országból a szexuális bűncselekményeket elkövető menedékkérőket, és szigorúbb büntetéseket kell kiróni az ilyen erőszakcselekményekért, a hatóságoknak pedig alaposabban kell ellenőrizniük a migrációt.

Új szabályzat készül

Juha Sipila miniszterelnök közleményt adott ki, amelyben szigorúan elítélte ezeket a bűncselekményeket. Kai Mykkänen belügyminiszter közlése szerint az oului bűncselekmények elkövetésével Észak-Afrikából és a Közel-Keletről érkezett migránsokat gyanúsítanak. Ezekből a térségekből érkezik a legtöbb bevándorló az országba. A tárcavezető hozzátette, hogy új intézkedési szabályzat készül a szexuális indíttatású erőszakcselekmények megfékezésére.

A népi kezdeményezést aggasztónak tartják jogi szakértők, mert a finn jog szerint is minden bűncselekménnyel gyanúsítottnak joga van a bírósági tárgyaláshoz.

Bűnismétlés kell a kiutasításhoz

Sakari Melander, a Helsinki Egyetem büntetőjog-professzora a Helsingin Sanomat című lapnak nyilatkozva azt mondta: senki nem utasítható ki az országból pusztán bűncselekmény gyanúja alapján, ehhez bírósági ítélet kell, és amíg ez meg nem születik, ártatlannak kell tekinteni a vádlottat. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályos törvények szerint kiutasítható az országból a tartózkodási engedéllyel rendelkező, de bűncselekménnyel gyanúsított külföldi, ha a vele szembeni büntetőper tovább húzódik egy évnél, ha ismét elköveti ugyanazt a bűncselekményt, vagy ha veszélyt jelent a nemzetbiztonságra. Viszont nem utasítható és nem adható ki az a külföldi, akit hazájában „halálbüntetés, kínzás, vagy egyéb olyan intézkedés fenyeget, amely sérti őt emberi méltóságában” – tette hozzá a professzor.

Forrás: Origo

 

2 hozzászólás “Elviselhetetlenre nőtt a finneknél a szexuális erőszakok száma” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Ez egy rendkívül hasznos népi kezdeményezés. Hazánkban is kellene indítani valami hasonlót. Zéró toleranciát az erőszakos bűncselekmény gyanújába keveredő külföldiekkel szemben! A külföldi gyanúsított két lehetőség közül választhasson:
    1) rendőri kísérettel azonnal és véglegesen elhagyja az országot, azzal a kitétellel, hogy vállalja, ha mégis visszaenné a fene, 20 év letöltendőt kap fegyházban mindenféle kedvezmény nélkül,
    2) amennyiben ártatlannak tartja magát, előzetes letartóztatásban megvárja a jogerős ítéletet. Majd ha a bíróság bűnösnek ítéli, a büntetése letöltését követően azonnal és végleges hatállyal kiutasításra kerül.
    A Helsinki Bizottság professzora Soros szavait tolmácsolja, ezért nem kell figyelembe venni.

  2. Józan szerint:

    Fenét, alkalmazni kellene a sariát, az erőszakolót meg kellene kövezni!

Itt lehet hozzászólni !