Kun Tamás elítéltet egy erődben őrzik

csepel.hu

Információink szerint Kun Tamás elítélt már nem a sátoraljaújhelyi fegyházban, hanem a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fegyházában tölti tényleges életfogytiglani büntetését. Tíz évvel ezelőtt, 2009. január 7-én történt a csepeli kettős gyilkosság, amelynek két elkövetőjét életfogytiglani elzárásra ítélte a Fővárosi Ítélőtábla 2013-ban. Kun Tamást tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre, Deme Gábort szintén életfogytiglani fegyházra ítélte úgy, hogy 36 év múlva feltételesen szabadlábra helyezhető. Úgy tudjuk, Deme Gábort továbbra is a szegedi fegyházban őrzik.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) kommunikációs főosztálya arról tájékoztatott, hogy jelenleg 57 jogerős tényleges életfogytiglanra ítélt fogvatartott van az ország börtöneiben. Konkrét személyről nem közölhetnek információkat, általánosságban azonban elmondható: az életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt rabok az úgynevezett HSR (hosszúidejű speciális rezsim) körleten vannak elhelyezve egy- vagy kétszemélyes zárkában.

Általában zárkán végezhető munkával foglalják el magukat: kartondossziékat készítenek, dobozokat hajtogatnak, zacskókat ragasztanak. Egy élete végéig raboskodó elítélt egyedi utasítással rendelkezik, amelyben életrendjének szigorú szabályait határozzák meg. Ez vonatkozik a szabadlevegőn tartózkodás rendjére, foglalkoztatásukra és a vallásgyakorlással összefüggő szabályokra is. Sajtóterméket olvashatnak, igénybe vehetik az intézeti könyvtárat, nézhetnek televíziót, internetezni azonban nem lehet. Látogatót havonta egyszer, két óra időtartamban fogadhatnak. A látogatásra négy fő érkezhet, mindazok, akiket kapcsolattartóként regisztráltatott az elítélt.

A tiszalöki fegyházat 2008-ban építették, az első időkben negyven rabot fogadtak. Mára a befogadóképessége hétszázra emelkedett. Építészeti sajátosságaira és korszerű technikai fejlettségére utalva nevezik „Erődnek”. Megszökni lehetetlen onnan, ismereteink szerint még csak kísérlet sem történt erre. A fogvatartottak többnyire egyszerű munkákat végeznek: többek között az elektronikai hulladékválogatás, ruhajavítás, karbantartás a feladatuk. A fizetésük minimális.

A szegedi fegyházat, közismert nevén a Csillagbörtönt 1885-ben építették fel, befogadóképessége 1213 fő. Nevét az építő kubikusok adták, mert a börtön alaprajzának elhelyezése csillag formájú. A csillag alaprajzot biztonsági megfontolásból választották, mert innen jól áttekinthetőek a fogva tartás helyszínei. Egy időben itt raboskodott Szálasi Ferenc nyilaskeresztes és Rákosi Mátyás kommunista pártvezér. Hosszú ideig itt őrizték Magda Marinkót, aki a kilencvenes években mások mellett egy szegedi cukrászcsaládot is megölt. Később a tiszalöki fegyházba szállították át, ahol Kun Tamás is raboskodik.

Egy korábbi leírás szerint a HSR-körlet a Csillagbörtön tetején található, ahonnan a rabok nem látnak rá a városra, csak az eget nézhetik. A zárkák körülbelül 9 négyzetméteresek, a zuhanyzó 11 négyzetméteres. Egy átlagos munkanapon reggel negyed hatkor van ébresztő, ezt követi a tisztálkodás és a zárka rendbe tétele. Hat órakor létszámellenőrzést tartanak. Ezután egyszerre legfeljebb két elítélt a szabad levegőn tartózkodhat, ami a körleten belül kialakított, ráccsal zárt, bekamerázott sétaudvaron történik. A napirend részét képezi a terápiás foglalkozás, oktatás, a zárkában végzett munka és szabadidős tevékenység. A vacsorát létszámellenőrzés követi, este 8-kor van takarodó. Az elítéltek virágokat gondozhatnak és tengerimalacot nevelhetnek a zárkájukban, hogy értelmesen üssék el az időt. Az ilyen kedvezmény megvonása erős fegyelmező eszköz.

Egy életfogytiglani büntetésre elítélt rab korábban ezt nyilatkozta egy lapnak a Csillagbörtönről: „Promóciós anyagokat, dobozokat készítünk a zárkában. Általában napi négy órát melózok, de ha szükség van arra, hogy egy megrendelés időre elkészüljön, többet. Pedig csak nevetséges összeget lehet keresni. Én például legutóbb egy hónapi munkámért 3100 forintot kaptam. A legfőbb kívánságom a szabadság lenne. Barátság itt nem létezik. A Csillag nem az a hely, ahol igaz barátságok szövődhetnek.”

A Börtönügyi Szemle egyik számában jelent meg az Idő rabságában című tanulmány, amelyben ezt írták a szerzők: a tényleges életfogytiglani fegyházra ítéltek felét hozzátartozóik egyáltalán nem látogatják, így a külvilággal való kapcsolattartásuk teljesen megszűnt. Az életük végéig tartó bezártságot többen nem bírják elviselni. 2006-ban két elítélt megpróbált a zárkájából megszökni: ki akarták feszíteni az ablakot, de nem jártak sikerrel. A nyílászárókat azóta riasztóval is felszerelték. Néhányan öngyilkosságot kísérelnek meg. 2016-ban ketten haltak meg öngyilkosság következtében.

A BvOP a nyilvánosság számára nem ad külön tájékoztatást arról, ha valamelyik tényleges életfogytiglani elítélt természetes halállal meghal.

Cs. A.

csepel.hu

6 hozzászólás “Kun Tamás elítéltet egy erődben őrzik” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    A fő kérdés az, hogy Kunt miért szállították át ebbe a BV intézetbe. Ezt a létesítményt azért kellett felhúzni, hogy az elítéltek ne tudják súlyos milliókra perelni a magyar államot mindenféle emberjogi hülyeségre hivatkozva a Soros által pénzelt jogvédők hathatós segítségével. Az intézményben csak egy és kétszemélyes zárkák találhatók külön fürdőszobával, mozgáskorlátozottak részére kialakított cellák is vannak. Vallási/diétás étkeztetés biztosított, a többiek ‘A’ és ‘B’ menüből választhatnak. A szakorvosi rendelők színvonalát meghaladó egészségügyi ellátás van, beleértve a fogászatot, agyturkászatot is. Szórakozási, sportolási, művelődési lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre erre megfelelő helyiségekkel. Valamennyi zárka tévével felszerelt, de van mozi (filmklub) is. Kun hamarosan kapni fogja a jó nyugdíjat és arany élete lesz ebben az új építésű wellness böriben. Vajon ki intézte ezt el neki és miért? Milyen információkat titkolhat Kun?

  2. Józan szerint:

    Miért, nem Fidesz-kormányzás van? Ők intézték el neki hálából, hogy tízéves témát adott a csepeli Fidesznek, a csepel.hu-nak, a csepel.info-nak és a Csepeli Hírmondónak! Meg lehet hogy nem csak Kunnak építették a luxus börtönt, hanem maguknak is, azoknak akiknek nem jut majd hely a megvásárolt magán és honvédségi repülőkön, ha szorul a helyzet!

  3. quwick szerint:

    Józan !
    Ha valóban “Józan” vagy, nem reménykedhetsz abban, hogy egy esetleges váltás ilyen negatívumokkal terheli azokat, akiket leváltanak. Hiszen Gyurcsányi is megúszta. Vagy a ti váltásotok együtt járna mindeféle retorziókkal ?
    Akkor mentse meg a Jóisten tőletek az Országot !

  4. Józan szerint:

    A tolvajoknak a börtönben a helye! Minél többet lopott valaki, annál vsatagabb falú börtönben! Olvastam valahol, jobb ha Orbánék messze elkerülik Oroszországot, ha szorul a helyzet! Ugyanis Putyin nem Orbánnal haver, hanem a mindenkori magyar miniszterelnökkel! Miért? Mert ez Oroszország érdeke, s ő jó hazafi! Amerikában is úgy tartják, Amerikának nincsenek barátai, Amerikának érdekei vannak! Aztán kíváncsi lennék, melyik ország nem adná ki az oda menekült tolvajokat? Azerbajdzsán? Végtére is kapott egy baltás gyilkost Orbántól! Macedónia? Esetleg cserélnének Gruevszkire! Izrael? Ugyanannyi érdeke van Magyarországon, mint Oroszországnak! Törökország? Amíg Erdogan van hatalmon!

    Mi van Gyurcsánnyal? Az ő tolvaj cimborája volt Simicska? Később meg Mészáros Lőrinc! Ő csak jól választott anyóst, aki bankelnökként kölcsönadott többszázmilliót privatizálásra! Amúgy meg jó haver volt Orbánnak, Stumpfnak a MISZOT-ban, holló a hollónak nem vájja ki a szemét!

    Félni nem Gyurcsánytól kell, hanem a néptől, ha az öntudatra ébred!

    Amúgy meg a kuvik egy ártalmatlan kis bagoly, annyi vizet sem zavar, mint a kukorékoló kakas, amely azt hiszi, ő ébreszti a Napot!

  5. Nagyapó szerint:

    Józan ismét írogatja már unalmas rágalmait. Azonban Gyurcsány(i), ahogy a bróker ügyben emlegették, anyósával és a szoci kormánnyal együtt elsikkasztották az alumíniumipar gyárait. A Gyurcsány(i) által felvett/ellopott kölcsönt az adófizetők, mi fizettük ki.
    Egyéb ügyei elévültek, mert a szoci rendőrség nem tette dogát.
    Józan nem tűnt föl önnek, hogy Gyurcsány(i) még mindig nem találta meg az iskolai végzettségét igazoló iratot?
    Ne féljen a 2/3 öntudatán van!! A tüntikézők nem a nép.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Józan szerint:

    Milyen 2/3-ad? Az nem a szavazatok aránya, hanem a parlamenti mandátumoké! A Fidesz önmaga javára módosította a rendszerváltás óta fennállt választási rendszert! Nem a nép tüntet, az majd bekopogtat az ajtódon!

Itt lehet hozzászólni !