Komoly elismerést kapott a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar

Csepel.hu

Minősítő és karácsonyi hangversenyt adott a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar a Nagy Imre Általános Iskola sportcsarnokában december 15-én. Vezényelt Péntek János Artisjus és Csepel Örökség-díjas karnagy.

A koncert végén a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség zsűrije értékelte a produkciót, és a zenekarnak a legmagasabb minősítési fokozatot, kiemelt arany minősítést adott. A közönséget Borbély Lénárd polgármester köszöntötte. Az eseményen megjelent Ábel Attila alpolgármester. A hangverseny fővédnöke Németh Szilárd országgyűlési képviselő volt.

Borbély Lénárd köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy sokan eljöttek a koncertre. Csepel legnagyobb befogadóképességű helyszíne a nemrég felújított sportcsarnok, ezért rendezték meg itt a hangversenyt. Az önkormányzat a kerület fizikai természetű megújításán túl a szellemi megújulást is célul tűzte. Ennek részeként kiemelten támogatják a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar tevékenységét, amely Csepel hírnevét nemcsak az országban, hanem az egész Kárpát-medencében emeli. Ez a zenekar adja a magját a Csepeli Szimfonikus Zenekarnak. Van értelme sokat gyakorolni, zenekarban játszani, mert a szorgalom meghozza az eredményét. Ha a nagy múltra tekintő, de jelenleg gondokkal küszködő és csekély szerepet játszó Csepeli Munkásotthon önkormányzati tulajdonba kerülne, komoly fejlesztéseket indítanának el és emelnék a kulturális tevékenység színvonalát az intézményben.

A hangverseny előtt a zenekar történetéről elhangzott, hogy Auth Henrik karmester, érdemes művész 1989-ben vette át a zenekar szakmai irányítását. Korábban sokat megtett azért, hogy a magyar katonazene méltó helyen szerepeljen a nemzetközi zenei életben, és gazdagítsa Csepel zenei életét. A ’90-es évek végétől Péntek Jánossal közösen vezették a zenekart, majd Auth Henrik halála után Péntek János vitte tovább azt a megkezdett munkát, melyet elődje hagyott rá. Mai formájában 2010-ben alakult meg a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar. Szoros kapcsolatot ápol a Csepeli Fasang Árpád Zeneiskolával. A zenekar 2011-ben már elérte a koncert fúvós zenekari kategória minősítés felső szintjét.

A zenekar a hangverseny első részében komolyzenei darabokat adott elő Philip Sparke, Johan de Meij, Antonin Dvorzak és Hidas Frigyes zeneszerzőktől. A második részben a szórakoztató zenei műfajok kerültek terítékre. Elhangzottak George Gerschwinn, Glenn Miller, Benny Goodman, Astor Piazzola, Arturo Marquez és Csajkovszkij zeneműveinek egy-egy darabjai. Szólistaként közreműködött Fejér András Liszt-díjas harsonaművész és Gyenes Béla Artisjus-díjas szaxofonművész.

Az előadás végén Szabó Ferenc, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség és a mostani háromtagú zsűri elnöke értékelte a zenekar produkcióját. A felsőfokú minősítésnél figyelembe veszik a zenekar többéves tapasztalatát, a zenekari tagok képességét az önálló hangolásra, valamint azt, hogy hosszabb, több tételes darabokat is meg tudnak szólaltatni. Számít, hogy a zenekar legalább egy órás repertoárral rendelkezik, amelyben eredeti kortárs fúvószenekari művek és koncertindulók is találhatók. A zsűri elnöke ezek alapján megállapította, hogy a csepeli fúvószenekar jó úton jár a további sikerek felé. A szövetség értékelése szerint a zenekar a minősítés felső fokozatának kiemelt arany minősítését érdemelte ki.

Az est zárásaként Borbély Lénárd virággal és Csepel borával ajándékozta meg a szólista zenészeket.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !