Itt található a kérdőív: 10 kérdésre vár választ a Kormány a Nemzeti Konzultáció során

Csepel.hu

Európa nincsen könnyű helyzetben, mert egyetlen országban sem elegendő megszülető gyermek ahhoz, hogy a népességüket fent tudják tartani. Mondhatjuk azt is, hogy Európa az üres bölcsők kontinense, nincs elég gyermek. Hiába a jelentős népvándorlás Európa felé, Magyarország a belső erőforrásaira szeretne támaszkodni, mi a magyar gyermekekben látjuk a jövőt – jelentette ki Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a nemzeti konzultáció kérdéseinek bemutatásakor.

A családtervezést, gyermekvállalást érintő nemzeti konzultáció kérdéseinek postázását már megkezdték, a héten már százezrek kézhez kaphatják az ingyenesen visszaküldhető dokumentumot.

A kormány nemzeti konzultációt indít, amellyel megismerhetik a magyar emberek véleményét erről a sorskérdésről, kijelölhetik a jövőbeni családtámogatási intézkedések alapjait.

Erős üzenetet küldhetnek Brüsszelnek: azt, hogy Európa megújulása elképzelhetetlen a családok megerősítése nélkül, és Magyarország nem akar bevándorlást, nem akar népességcserét – tette hozzá az államtitkár.

A nemzeti konzultációs kérdőív tíz kérdést tartalmaz. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni?” „Egyetért-e Ön azzal, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell kötni?”

A további kérdésekben felvetik felvetik a gyermeket vállaló családok életkezdési programjának, a valódi főállású anyaság intézményének a bevezetését, a gyermeküket nevelő nők munkavállalásának támogatását, és azt, hogy a legalább három gyermeket vállaló édesanyáknak kiemelt támogatást kell adni. Utóbbi kapcsán a Magyar Idők korábban az egyik tervezetet is megírta, mely szerint élethosszig tartó személyi jövedelemadó mentességet biztosítanának számukra.

A családvédelmi nemzeti konzultáció papíralapú, illetve internetes kérdőíveinek visszaküldési és kitöltési határideje december 21. lesz. A sorban nyolcadik nemzeti konzultáció pontos kérdéssorát már a hét elején elkezdik postázni – ismertette Novák Katalin.

A Magyar Postának négy hét alatt mintegy nyolcmillió küldeményt kell eljuttatnia a címzettekhez. Mivel korábban is volt rá példa, lehetséges, hogy a várható nagy érdeklődésre tekintettel a kormány meghosszabbítja a válaszlevelek visszaküldésének, illetve az interneten érkező válaszok leadásának határidejét.

A mostani konzultációt is országos médiakampány vezeti fel. A kormány a megszokott fórumokon, a tévés, rádiós, online és nyomtatott felületeken, valamint óriásplakátokon is tájékoztat a konzultációval kapcsolatban. Hasonló kiadásokkal számolnak, mint az eddigi konzultációk során, a végleges költséget az határozza meg, mennyien vesznek részt rajta.

Az új Alkotmányról 2011-ben, a szociális konzultációról 2011-ben tartottak nemzeti konzultációt, gazdasági konzultáció 2012-ben, bevándorlási konzultáció 2015-2016-ban volt, az internettel kapcsolatost 2016-ban, az „Állítsuk meg Brüsszelt”, és a Soros tervvel kapcsolatos konzultációkat pedig 2017-ben tartották, a két legutóbbin 1.6 – illetve 2.3 millióan vettek részt.

A héten indult konzultáció alapján hosszú távú intézkedéseket terveznek, mert nem szeretnék, ha még egyszer előfordulna az, ami az első polgári kormány időszaka után, hogy jól működő otthonteremtési és családtámogatási intézkedéseket felszámolnak – jelentette ki az államtitkár. Novák Katalin elmondta azt is, hogy amennyiben a konzultáció kérdéseire adott válaszok megerősítik elgondolásaikat, – mivel az intézkedéseket már kidolgozták – azok rövidesen a kormány elé kerülhetnek.

Mint ismert, a kormány 2010 óta számos döntést hozott a családok megerősítése érdekében, és 2019-ben már 2000 milliárd forint jut családtámogatásra, ami a 2010-es összeg duplája.

Szeretnék elérni, hogy Magyarország családbarát ország legyen. A demográfiai helyzetet javító eddigi intézkedések sokrétűek: a kormány bevezette a családbarát adórendszert, a gyed extrát, elindította az otthonteremtési és bölcsődefejlesztési programot, valamint a munkahelyvédelmi akciót.

A családokat segíti a kabinet a gyermekek ingyenes étkeztetésével, a térítésmentes tankönyvellátással, a nagycsaládosoknak pedig gyermekenként egy-egymillió forinttal csökken a jelzáloghitelük.

Az 1980-as évek elején az első gyermek születésekor az édesanyák átlagosan 21-22 évesek voltak, ma már harmincévesen szülnek először. A kormány a sokrétű intézkedéssel egyelőre csak lassítani tudta a népesség fogyását, és újabb problémát jelent, hogy 2060-ra a 65 évnél idősebbek aránya a népességen belül meghaladja majd a 30 százalékot, a szülőképes korú nők száma pedig a 2018-as 2,2 millióról 1,4 millióra csökkenhet.

Mint ismert, GDP-arányosan Magyarország fordítja a legtöbbet – öt százalékot – családtámogatásokra egész Európában. Míg 2010-ben a kormány 960 milliárd forintot fordított erre a célra, addig 2019-ben ez az összeg eléri majd a 2004 milliárdot.

Mindez azt eredményezte, hogy a termékenységi mutató a 2010-es 1,23-ról 1,5-re nőtt, azaz 200 magyarnak 150 gyermeke születik. Mivel ez még messze van a természetes reprodukciótól, ezért további gyermekvállalást ösztönző intézkedések várhatók.

Az már korábban eldőlt, hogy a a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) esetében a kétgyermekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelik meg.

Az eddigi intézkedések, az idei Családok éve erőfeszítései, és a nemzeti konzultációban meghatározott irányok azt mutatják, hogy a kormány a magyar gyermekekben látja a jövőt, hangzott el a mai rendezvényen.

Csepel.hu

13 hozzászólás “Itt található a kérdőív: 10 kérdésre vár választ a Kormány a Nemzeti Konzultáció során” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Itt az ideje leszámolni az álszocialistákkal!

  2. Dagobert bácsi szerint:

    Egyetért-e Ön azzal, hogy a háromgyermekes anyáknak életük végéig járjon az SZJA-mentesség?

    Természetesen, hiszen Lévai Anikó és Mészárosné Kelemen Beatrix megérdemlik hogy bármekkora évi jövedelem után ne kelljen személyi jövedelemadót fizetniük! Aki meg azt gondolja, hogy ezután a férjeik az összes jövedelmüket a feleségeik nevén fogják felvenni, az ócska rágalmazó! Miért tennék, a házassági vagyonközösségben a jövedelem is közös, miért ne vehetné fel az összeset a feleség?

  3. Pilsner Urquell szerint:

    Dagobert, mit használsz? Speed? Extasy? Kati?

  4. csak úgy ... szerint:

    Milyen dátumtól? Aki ezután szül legalább három gyermeket? Vagy, ha már van 3, az is jó?

    Élete végéig? Akkor ha egy édesanyának van 3 (akármilyen korú – akár nagykorú) gyermeke, akkor Ő innentől kezdve adómentes lesz?

  5. Dagobert bácsi szerint:

    Ez bizony így lenne! Sípos Erzsébetnek is jár az adómentesség (Orbán Győző felesége)!

  6. Pilsner Urquell szerint:

    Aha. Lucy in the Sky with Diamonds…
    Van még valaki magánál széles Csepelünkben? Vagy már mindenki betépett?

  7. Pilsner Urquell szerint:

    HOL OLVASTATOK ILYEN LÁZÁLMOT A KONZULTÁCIÓS ÍVEN?!
    Csak némely manipuli média csahol ilyen nektek való hülyeségeket.

    “Annak ellenére, hogy a hírekben már az is jelent meg, hogy a háromgyermekes édesanyák élethosszig tartó személyi jövedelemadó mentességet kapnának, Novák azt mondta: ez még nyitott kérdés, többféleképpen meg lehet oldani azoknak az édesanyáknak a támogatását, akik már három gyermeket szültek. Az viszont tény, hogy élethosszig tartó támogatásban gondolkodnak – tette hozzá.”
    http://www.atv.hu/belfold/20181112-
    elethosszig-tarto-szja-mentesseg-a-haromgyerekes-anyaknak-
    valaszolt-az-allamtitkar/hirkereso

    (Mellesleg köztudomású, hogy az országban nincs más és több három+ gyerekes anya, csupán Sipos Erzsébet, Lévai Anikó és Mészárosné…)

  8. Johnny szerint:

    …és aki már ezen túl van?
    Mármint olyan anya, aki szűlt 3 gyereket, felnevelte őket, még dolgozik…
    Ő majd fizeti az “utánpótlást”?
    Esetleg, aki idősebb és még aktív, az b@ssza meg?
    Értem…

  9. Dagobert bácsi szerint:

    Sipos Erzsébet, Lévai Anikó és Mészárosné az akinek érdemes lenne SZJA-mentesnek lennie, mert a milliárdokból igen sokat lehetne összespórolni! Ha Gyurcsány nyújtotta volna be a javaslatot, arról hangoskodna a Habony-média, hogy Dobrev Klára részére akar törvényt alkotni a férje!

  10. Jobban szerint:

    Gyurcsány Ferenc pedig valljuk be valóban “rászoruló” hiába volt minden “fáradozása” élete során, hiszen kisnyugdíjas édesanyja is nehezen spórolta össze a gázszámlára valót……”Tudom és ismerem milyen nyugdíjasnak lenni ebben az országban. Látom édesanyámon, aki kétszobás lakótelepi lakásban lakik, aki csak akkor kapcsolja be a konvektort, hogyha nagyon muszáj, a konyhában pedig azért nem, mert a gáztűzhely úgyis ad elég meleget. Tudom, hogyan számolja és hogyan olvassa a gázórát, hogy hány köbméter fogyott ebben a hónapban.”
    (2005 szeptember)

  11. Nagyapó szerint:

    A csepeli prolik sértegetik a nagycsaládosokat, azokat, akiknek egyesülete 12 000 családot tartalmaz és akik nevelik a jövő adófizetőit.
    Gondolom, a beíróknak nincsenek gyermekeik, így várhatóan öregkorukra az öregek otthonának lakói lesznek, a mi -a gyermekesek – adójából. Azért nem sajnálom tőlük, ahogy nem sajnálom a hajléktalanoktól a szállásukat sem.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. Dagobert bácsi szerint:

    Ugyan Nagyapó, ne értékelje túl magát! A NOE nem Noé!

  13. Jobban szerint:

    “Már több mint egymillióan töltötték ki a nemzeti konzultációt
    Átléptük az egymilliós határt”
    http://mindenszo.hu/melto-valasz-a-csurhenek-mar-tobb-mint-egymillioan-toltottek-ki-a-nemzeti-konzultaciot/

Itt lehet hozzászólni !