Brutálisat emelkedett a csepeli házak, lakások értéke

Csepel.info, Ingatlan.com, MTI

Egyetlen év alatt 27%-ot emelkedett a csepeli ingatlanok értéke, vagyis még a kisebb csepeli lakások tulajdonosai is milliókkal lettek gazdagabbak – számolt be a meghökkentően nagy értéknövekedésről az Ingatlan.com elemzése. Bármennyire is kiugróan nagy a növekedés, nem különösen meglepő ez azoknak, aki az elmúlt években figyelemmel kísérték Csepel fejlődését. Van hová fejlődni: a belvárosban még mindig jóval magasabbak a négyzetméterárak.

Csepelen 2010 óta négy Nagykörút hosszában építettek utakat. Megújultak a bölcsődék, óvodák udvarai, épületei, egymás után újítják fel a csepeli orvosi rendelőket. A kerület közterületei, parkjai, a Kis-Duna part több kilométeres szakasza is megújultak, az önkormányzat sorra nyeri és végzi el a városrehabilitációs pályázatokat. Ahol még nem volt városrehabilitáció, ott a panelprogram segített sok-sok csepeli társasház megújulásában. A közbiztonság budapesti szinten kiemelkedő Csepelen, ráadásul az önkormányzat által finanszírozott térfigyelő, rendszám-felismerő kamerarendszer segítségével csökkent töredékére az autólopások és a betöréses lopások száma. Alig van olyan hét, hogy ne számolnánk be valami új fejlesztésről. Ezek után nem lehet meglepő, hogy a pozitív változások az ingatlanok értékében is megjelentek.

Az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László az MTI-nek elmondta: legfrissebb adataik szerint Budapesten, októberben az egy lakáshirdetésre jutó érdeklődések száma a XXII., XXI., XX., XVII. és a XV. kerületben volt a legmagasabb. A vevők száma nem csökken a piacon, mégis egyre nehezebben tudnak lépést tartani az árak emelkedésével, ez leginkább a fővárosra és a vidéki nagyvárosokra jellemző, amelyek továbbra is a lakáspiaci forgalom gerincét adják.

A cég elemzése szerint Budapesten és a nagyvárosokban a külső kerületek népszerűsége következtében októberben például a csepeli használt lakások átlagos négyzetméterára 27 százalékkal emelkedett az előző évihez képest, de a jelenlegi 427 ezer forintos kínálati ár még mindig kifejezetten alacsonynak mondható például a IX., VI. vagy VII. kerület 700 ezer forint körüli négyzetméterárához hasonlítva.

Szintén jelentős, 40 és 36 százalékos áremelkedés látható a X. és XV. kerületi lakások négyzetméteráraiban, de az árak így is alig haladják meg a négyzetméterenkénti 500 ezer forintot – folytatta Balogh László, aki szerint Budapest mellett a vidéki nagyvárosokra is igaz ez a tendencia, a korábban legkeresettebb, legdrágább városrészek helyett az olcsóbbak felé fordulnak a vevők.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy a legfrissebb hivatalos adatok alapján a lakásdrágulás üteme új erőre kapott 2018-ban: az év első felében a lakások áremelkedése 8,2 százalékos volt, a 2017 egészére vonatkozó 5,9 százalékkal szemben. Az új lakások 7,6 százalékkal drágultak a hivatalos statisztika szerint, miközben a múlt év egészében 6 százalékos volt az áremelkedés mértéke. Az idei első félévben 59 ezer lakóingatlan cserélt gazdát, ez 7 százalékos emelkedést jelent – tette hozzá.

Csepel.info, MTI

17 hozzászólás “Brutálisat emelkedett a csepeli házak, lakások értéke” bejegyzésre

  1. mind_the_gap szerint:

    Ha a Hév metróvá avanzsálódna és ha tudnánk nyitni Buda felé (lásd hidak), plusz valami értelmes dolog születne a sziget északi részén megkockáztatom, hogy még erősebb ingatlan felértékelődés kezdődne.. Csepelben sokkal több van, mint ahogy azt a közvélemény gondolja. Ez jó annak, aki lát benne potenciált és most be tud fektetni.. Persze azért még sok munka van. A hárosi gettó nem annyira jó hely. Az Ady / Kossuth tengelyek is jönnek fel, de még nem az igaziak. Valamint a Karácsony Sándorból elzavart csövesek, akik most szétszóródtak a kerület különböző részein (Sétányok, 159-es végállomás, stb) is a megoldandó feladatok között vannak..

  2. Tündér Ilona szerint:

    És ez miért jó.

  3. Dzsinácska szerint:

    Miért ne lenne jó?

  4. 1olvasó szerint:

    Tény, hogy nagyot emelkedett a lakások ára, de ha neked csak 1 lakásod van, amiben laksz. Az gyakorlatilag semmit se ér/se emelkedett, mert ha azt eladnád magas áron, azzal a pénzzel máshol nem biztos, hogy kapsz egy másik lakást, mert az is jó drága lehet, vagy még drágább…

  5. tegezes szerint:

    “Bármennyire is kiugróan nagy a növekedés, nem különösen meglepő ez azoknak, aki az elmúlt években figyelemmel kísérték Csepel fejlődését.”

    A többi kerülethez képest a csepeli ingatlanárak sehol nincsenek. A panel négyzetméter árak az utolsó 5-ben vannak. (budapesti kerületek között) Emelkedés várható, mert aki sehol máshol nem tud lakást megfizetni, az ide fog jönni. Vagyis kereslet növekedés várható. A csok és az Áfa is elősegítette a növekedés ütemét. (Hogy voltak-e pozitív hatásai a gyerekszám gyarapodásában, arról 5 év múlva érdemes beszélgetni, amikor a ratkó unokák végképp kiöregedtek.)

    Kérdés, hogy az elmúlt évek hatalmas emelkedése, mennyire lufi? A 2007-2008-as válság az alacsony kamatozású hiteleken tömegesen megvett lakások eladhatatlanságával kezdődött.

    Kérdés 2: Királyerdőben egyre épülnek a relative kis telkeken (lebontva a régi házat) az ikerházak.
    Néha 200-250 m2 saját területtel. Ez mennyire szabályos a csepeli építési szabályzat (rendelet) szerint? Vagy társasházakként hozzák létre, és akkor más szabályok érvényesek?

  6. Gabor szerint:

    Társasházként hozzák létre, teljesen szabályos, hiszen az engedélyeket az önkormányzat adja, és ez a telekméret pont elég annak aki nem a kertben akar megszakadni. Persze, hogy késöbb lesznek ebből még problémák, az elég valószínű.

  7. borsodivilagos szerint:

    Hm.. Lakótelep a kertvárosi övezetben? Grillezés a szomszéd szájában? Kicsit olyan érzésem van, mintha szabály kijátszásról lenne szó. Családi háznál telekbeépítés szigorúan számítva, de ha társasház, akkor ez már nem érvényes. Pedig a terület és környezet ugyanaz. Mondjuk a szomszédokat sem irigylem, szinte biztos, hogy az épületek közelebb kerülnek. Tényleg a szomszédok nem tiltakoznak?

  8. földhözragadva szerint:

    A szomszéd kerületek tele vannak toronydaruval, építkeznek…Csepelen nincs egy se…de mégis, a birkózócsarnoknál…:(

  9. Qqriq szerint:

    A közös képviselő lelépett a pénzzel. Senki nem csinál semmit. Én nyilván nem fogok 10-20 évig a bíróságra járkálni. Nem a számvizsgáló bizottságnak kéne ilyen esetben intézkednie?

  10. Babika szerint:

    Csepel fejlesztését az önkormányzatnak kellene “irányítani”, beruházókat hozni, okos ötletekkel a gyár területét fejleszteni, rendbehozatni a lepukkant ipari csarnokokat. Ötleteket pl Németországból vagy a csehektől lehetne szerezni, ha már itthon nincs. Amit itt fejlesztésnek emlegetnek az nagy 0! Mert ezek csak látványberuházósdik! Játék az itt élőkkel! Kábítás, meg önámítás.

  11. Lovas szerint:

    Gratulálok az önkormányzatnak! 2010 óta érezhető, hogy az önkormányzat fejlesztés párti lett. Korábban feléltek, elloptak mindent.

  12. keménylegény szerint:

    csepeli használt lakások átlagos négyzetméterára 27 százalékkal emelkedett az előző évihez képest, de a jelenlegi 427 ezer forintos kínálati ár még mindig kifejezetten alacsonynak mondható például a IX., VI. vagy VII. kerület 700 ezer forint körüli négyzetméterárához hasonlítva.

    “még mindig kifejezetten alacsonynak mondható.”
    Nem a belvárosi áraktól, vagy a budai árakról.

    Szövegértés!!

    Szerénység és kevesebb öntömjénezés. Saját magam én is tudom dicsérni.

  13. János szerint:

    2010 óta érezhető, hogy az önkormányzatok felélnek és ellopnak mindent. 🙁

  14. Johnny szerint:

    “Brutálisat emelkedett a csepeli házak, lakások értéke”

    Komolyan? 🙂

    Mint Budapesten mindenhol…

  15. paneltomi szerint:

    A belváros már megfizetethetlen, ezért fordulnak sokan a külső kerületek, illetve az aggromeláció felé. A múltkor hallottam, hogy bp-hez közeli, vasúttal megközelíthető településeken/falvakban van ahol megkétszereződött a lakosság…

  16. Strici2 szerint:

    Legalabb 10-15 eve epulnek a csaladi hazak helyere az 2-4-8 lakasos “tarsashazak”.
    Nemeth Szilard meg a szocik idejen nyilatkozta hatalomra jutasa eseten megallitja a kiralyerdo kertvarosi jellegenek a tonkretetelet.
    A fidesz alatt nagyobb utemben teszik tonkre.
    Egy csaladihaz helyen soklakasos tomegszallas kert nelkul.
    Akinek nem kell kert ne koltozzon kertvarosba.

  17. […] köszönhetően az elmúlt években alvóvárosból ismét élhető és szerethető kerület lett. Ez hajthatta az ingatlanárak szokatlan emelkedését, a befektetési célú lakásvásárlásokat is – derül ki a HVG […]

Itt lehet hozzászólni !