Hajléktalanrendelet közérthetően

Dr. Ecsedy Miklós

A szabályozás nagy sajtóvisszhangot kapott, ám nagyon sok a téves vagy félrevezető információ a kérdésben. A sajtó azt is kifogásolja, miért nem engedik közterületen, akár óvoda és bölcsőde mellett pisilni és kakilni a hajléktalanokat.

„2018. október 15. napja óta aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik, szabálysértést követ el. A szabályozás nagy sajtóvisszhangot kapott, ám nagyon sok a téves vagy félrevezető információ a kérdésben. Tényleg börtönbe zárják a hajléktalanokat? Igaz, hogy igazoltatás után minden holmijukat megsemmisítik? Akkor is megbüntetik a hajléktalanokat, ha egyáltalán nincs lehetőségük az utcán kívül máshol lakni?

(…)

II. A legnagyobb visszhangot kapott kérdések, tévedések

1. Tényleg börtönbe zárják a hajléktalanokat?

Nem.

Ahogy a fentiekből kiderült, ha az adott hajléktalan felszólításra a helyszínt elhagyja (vagy együttműködik a hatóságokkal és igénybe veszi a hajléktalan ellátó intézményeket), semmilyen szankcióban nem részesül. Sőt, ha 90 napon belül nem érik legalább háromszor tetten, a helyszín elhagyásával (vagy együttműködéssel) bármeddig megúszható bármilyen más szankció. Még a szabálysértés megállapítása esetén is a közérdekű munka a fő büntetés, elzárásra csak kivételesen esetekben kerül sor.

2. Igaz, hogy igazoltatás után minden holmijukat megsemmisítik?  

Nem.

A szabálysértés elkövetőjének előállítása során azon ingóságokat, amelyeket az elkövető nem vesz magához, de úgy nyilatkozik, hogy azokra igényt tart, valamint amelyek vonatkozásában a nyilatkozat a helyszíni intézkedés során nem szerezhető be, ideiglenes tárolásba veszik és 6 hónapig megőrzik. Mivel az elzárás maximális időtartama 60 nap (kivételesen 90 nap) lehet, az ingóságait biztosan át tudja venni még elzárás büntetés esetén is az adott személy. A megőrzési idő leteltét követően egyébként a hatóságok intézkednek az ingóságok megsemmisítése iránt. Ha pedig az ingóság gyorsan romló, bomló, tárolhatatlan dolog, akkor azt tárolás nélkül megsemmisítik.

3. Akkor is megbüntetik a hajléktalanokat, ha egyáltalán nincs lehetőségük az utcán kívül máshol lakni.

Nem igaz.

Amennyiben valaki szeretne a lakó- és tartózkodási helyére, vagy egyéb szállásra (így különösen hajléktalan szálló [1] )  visszatérni, azonban ezt objektív körülmények akadályozzák (például: nincs hely egyetlen szállón sem), nem valósul meg a szabálysértés, így természetesen büntetés sem szabható ki.”

Forrás: Mandiner, a teljes, részletes bejegyzés itt olvasható

 

29 hozzászólás “Hajléktalanrendelet közérthetően” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Halottak napjához!

    Midőn a roncsolt anyagon
    Diadalmas lelked megállt:
    S megnézve bátran a halált,
    Hittel, reménnyel gazdagon
    Indult nem földi utakon,
    Egy volt közös, szent vigaszunk:
    A lélek él! Találkozunk!
    (Arany János)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Qqriq szerint:

    Azért váltak sokan hajléktalanná, mert a gyurcsányi lenyúlta a pénzüket, lakásukat, megélhetésüket. gyurcsányi fürdik a jólétben, miközben mások az utcán nyomorognak. Miért kellett az embereket gátlástalanul meglopni?! A pénz gyurcsinál van, tudja mindenk és ezt a problémát elsősorban annak kell helyrehozni, aki okozta!

  3. Jobban szerint:

    Annak ellenére, hogy Gyurcsány Ferenc tevőlegesen, nagyon hozzájárult, hogy sokan hajléktalanná, nincstelenné váljanak,………a lista sok, sok oldalas….. hű marad önmagához, még ő vádol és bírál, kér számon másokat…”más szemében a szálkát, a sajátjában a gerendát sem veszi észre”….

  4. Jobban szerint:

    A hajléktalanságot nagy lelkesedéssel “karolja fel” a balliberális sajtó, nem átallva méretes hazugságokat, csúsztatásokat, féligazságokat lobogtatni. Kutyából vajon lesz-e szalonna?
    Tisztelet a kivételnek.

  5. keménylegény szerint:

    Qqriq keze a bilibe lóg.

    Először arra a próbáljon saját magának választ adni, ha az általa bekajált mese igaz lenne, miért nyert meg fletó a fenti ügyben minden ellene indított pert?
    Holló a hollónak…

    Javaslom, olvasson szabad idejében az öt csillagos szállodákban homárt zabáló kormányoldali milliárdosokról is.

  6. Jobban szerint:

    Nagy érdemük a balliberális politikusoknak, hogy anno ők, “milyen példásan” megoldottak mindent, lakásügyet, hajléktalanságot, szegénységet, emberi jogokat…az ország csőd közeli állapota, tetemes államadósság, …”szemkilövés”…szóval miről beszélünk? Milyen jogon emelik fel a szavukat, “bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű…?
    “Vesztesekre márpedig szükség van. Hogy tudd, hová jutsz, ha az ő útjukat járod….” Csernus Imre

  7. Jobban szerint:

    Még a mesékben sem hallhattunk és olvashattunk templom egere szegény uralkodókról, a mai demokratikus időkben, elnökökről, miniszterekről…és ez jól is van így…miért lenne pl. a hazánknak szegény vezetése? Nem képes az ország normálisan eltartani a vezetőit sem?
    Viszont nem mindegy, hogy a pusztulás felé kormányozzák az országot vagy jó irányba. Ha a mi javunkat szolgálják anyagi, szellemi és lelki értelemben, éljenek ők is jól. A botrányoktól hemzsegő, saját népére rárontó, az országot minden szempontból dehonesztáló balliberális vezetők meg vagy tűnjenek el és adják át a helyet normálisabb, tehetségesebb és eredményesebb újabb jelölteknek vagy próbálják meg megtanulni ami természetükből nem fakad, a sikeres vezetést.

  8. Pilsner Urquell szerint:

    Hogyan is ment szét a Csepel Művek? Mikor is volt a legnagyobb elbocsátás-hullám? (Amióta a csepeli melósnép életszínvonala látványosan zuhant és tönkrement a közhangulat?) Aztán? Mikor, hogyan? Tessék csak végiglépdelni PONTOSAN a történeten!

    Mellesleg: a hajléktalanokról szólva EMBERI LÉNYEKről beszélünk. Ha mi is azok volnánk…

  9. Qqriq szerint:

    Az önkormányzat nem szeretné, hogy megismétlődjenek a pár évvel ezelőtti, hajléktalanok által elkövetett szörnyű gyilkosságok. Nem szabad félvállról venni a történteket, EMBERI LÉNYEK életét vették el akkor. A polgárok életének védelme mindennél fontosabb szempont kell legyen, aminek érdekében a jogszabályok áthágása nemhogy elfogadható körülmény, de adott esetben mindenképpen szükséges is!

  10. Dagobert bácsi szerint:

    Milyen jó hogy magatokról írtok, magatoknak! Miután meggyőztétek magatokat, elmentek szavazni magatokra, s a győzelem után jól berúgtok magatokkal!

  11. Szabó Imre szerint:

    Hagyjad Dagobert bátyám, hagy veregessék egymás vállát,
    hogy a szőnyeg alá söpörték a problémát. Nem mutat jól a hajléktalan a közterületen,
    miközben macskákat reptetünk magángépekkel.

  12. Jobban szerint:

    Demokráciában mindenki majd eldönti, hogy kire szavazzon. Nincs hibátlan vezetés de van jobb és annak az ellentéte. Már a balliberális lapok is rájöttek és megírják, hogy nem kellene “lenézni” és negatív minősítéssel illetni a mostani kormánypártra szavazókat. Ez nem visz előre.
    Főleg, hogy nem véletlenül buktak és folyamatosan buknak olyan nagyokat az ellenzéki pártok.

  13. Nagyapó szerint:

    Dagobert bácsi, Szabó Imre! 2/3!!!

  14. Nagyapó szerint:

    Folyt. Jó lenne, ha a cikket is elolvasnák! Tudom, hogy szeretik a rendetlenséget, mocskot, de a polgárok nem szeretik.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. Dagobert bácsi szerint:

    Egyetértek Jobbannal! “nem véletlenül buktak és folyamatosan buknak”

    Nem véletlenül bukott és folyamatosan bukik meg Németh Szilárd a csepeliek szavazatai által! 2014-ben és 2018-ban is megbukott, meg 2010 előtt mindig amikor csepeli országgyűlési képviselőjelöltként vagy polgármesterjelöltként elindult! Tényleg nem szabad lenézni a szavazókat, “demokráciában mindenki majd eldönti, hogy kire szavazzon.”

  16. Jobban szerint:

    Dagobert bácsi…2010-ig, 4 cikluson 16 éven keresztül, csak a fű nőtt Csepelen. Még az itt lepakolt és hagyott környezetszennyező galvániszapot is Németh Szilárd segítségével “sikerült” elszállítani Csepelről. Akkor balliberális vezetése volt a kerületnek és az országnak. A kerület Németh Szilárd vezetése óta, és segítségével fejlődött és fejlődik töretlenül, 2010-től. Németh Szilárd most is folyamatosan segíti a kerület fejlődését, bár egész más megbízása van.
    Érdekes, hogy a 4 cikluson át tartó „csepeli érdekek és értékek” a nihil ellenére is győzelmet hoztak a balliberális oldalnak bár galvániszap szennyezés, kettős gyilkosság, eperföldi terror és más durva problémák jellemezték a kerület életét, fejlődést viszont nem tapasztaltunk. Németh Szilárd most is sokat tesz a kerület fejlődéséért.
    Hogy sokan ezt nem akarják tudomásul venni vagy nem látják és némi többség Dr. Szabó Szabolcsra voksolt, aki 2014-ben csak azért nyert mert balliberális, egy tollvonást sem tett a kerületért, 2018-ban úgyszintén, mert azóta sem tett semmit Csepelért, ez tény. Dr. Szabó Szabolcs nem a kerületért fáradozott, fáradozik, hanem egyik pártból átigazol egy másikba, majd onnan is távozik, a CEU ügyeivel törődik, pártkarrierjét egyengeti, és ki tudja még mi mással. Semmi kézzelfogható nem kötődik a kerületben az ő immár 5 éves tevékenységéhez.
    Hogy miért jó ez a csepeli szavazók egy részének, hogy olyan személyre voksol aki semmivel nem járul hozzá Csepel fejlődéséhez, viszont ebből él anyagilag, ezt csak ők tudják. Németh Szilárd olyan személyiség aki tett, tesz és tenni fog ezért a XXI. kerületért. Minden amit tett, tesz és tenni fog, az tényként számít, amit nem lehet elhazudni.

  17. Dagobert bácsi szerint:

    Sírva fakadok az érveidtől Jobban! Milyen hálátlan ez a csepeli nép, hogy sokadszorra is leszavazza Németh Szilárdot! Ha nem lenne makacs, már rég faképnél hagyta volna a csepelieket! Van máshol elfoglaltsága, nem kellene rendszeresen leégetnie magát Csepelen! Ha nem akarja a csepeli nép, nem kell széllel szemben hugyozni, mert vizes lesz a gatya! Németh helyében máshová összpontosítanám az energiáimat, mondván hogy őt a csepeli nép meg sem érdemli! Borbélyt meg hagyhatná küzdeni, ha megy neki önállóan is, akkor oké! Ha meg nem, egy vetélytárssal kevesebb! A politikát eredményre játszák, senki sem próféta a saját hazájában! Némethet gyerekkora óta ismerik Csepelen, nem tartják komoly embernek. Akárhogy erőlködik, ezen változtatni nem tud! Jobban tette volna/teszi, ha távol tartotta volna/távol tartaná magát Csepeltől!

  18. Dagobert bácsi szerint:

    Annyival még kiegészítem, komoly ember nem reklámoztatja magát oldalakon keresztül a helyi lapban! Tóth Mihály nem tette ily módon nevetségessé magát, Németh viszont igen! Az meg hogy Jamie Oliverrel és Gordon Ramseyvel versenyez a főzésben, az már tiszta röhej! Hogy Orbán miért nem főz? Mert a csicskák megteszik helyette!

  19. Jobban szerint:

    Dagobert bácsi mindenkit megillet a véleményalkotás és nyilvánítás szabadsága, de rosszindulattól, személyeskedéstől hemzsegő véleménye nem válik az ön javára. Bízzuk mindenkire, hogy maga döntse el, hogy elfogadja-e a jelölését. Lám Dr. Szabó Szabolcs is elfogadta, bár nem sikerült neki 4 év/egy ciklus alatt bármi érdemlegest tenni Csepelért, amiért a megbízást kapta. Elfoglal egy pozíciót és mással foglalkozik?
    Különben önnek már beteges “fóbiája” kezd kialakulni Németh Szilárd miniszterhelyettes úrtól. Higgye el, hogy sokan, köztük magam is nagyon örülnénk ha Németh Szilárd bármilyen alapon tovább segítené a kerületünk fejlődését. Tudja hiába vártuk 4 cikluson, azaz 16 éven keresztül, hogy a balliberális kerületi vezetés a kerületet méltó módon irányítsa, úgy ahogy Csepel ezt megérdemelte volna. Most második ciklus óta érzékelhető, jó irányú fejlődést tapasztalhatunk és véletlenül sem szeretnénk, hogy ez visszasüllyedjen a 2010 előtti mélységekbe. Soroljam? Galvániszap szennyezés, eperföldi terror, kettős gyilkosság, nihil, csak a fű nőtt… Amúgy mit szól Dr. Szabó Szabolcs személyi kultuszt idéző fényképéhez ami, bár a képviselő úr semmit sem tesz a kerületért, de azért évek óta folyamatosan kint függ a régi párt iroda utcai frontján?

  20. Dagobert bácsi szerint:

    Jobban! Németh Szilárd nem Csepelen akar megöregedni, hanem szeretne feljebb jutni! Felesleges az energiáit erre a porfészekre pazarolnia, meg persze a hálátlan csepeli népre! Őket nem érdeklik az ön által felsorolt dolgok. A világ már csak ilyen, nem lehet a hatalmat meg a nép szeretetét egyszerre birtokolni!

  21. Jobban szerint:

    Dagobert bácsi hiába próbálkozik a negatív minősítésekkel és gonoszkodásban hemzsegő megjegyzéseivel, nem értek önnel egyet. Németh Szilárd miniszterhelyettes úr pont nem olyan.
    2014 óta nem Csepel megválasztott országgyűlési képviselője és azóta is folyamatosan többet megtesz mint Dr. Szabó Szabolcs, aki Csepelért végzett tevékenységéért kapja a képviselői jövedelmeit, mégsem fáradozik azon amit feladatául kapott és elvállalt. Majd az elkövetkező időszakban ez még inkább ki fog derülni.

  22. Dagobert bácsi szerint:

    Magyarországon nincs miniszterhelyettes! Van viszont közigazgatási illetve parlamenti államtitkár! Kedves Jobban, ön még a Kádár-rendszerben ragadt! Vagy már újra az egypártrendszerben vagyunk?

  23. Jobban szerint:

    Dagobert bácsi érdemben ennyi mondanivalója akadt?
    2018 májusától a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (miniszterhelyettes)
    http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/az-allamtitkar

  24. Dagobert bácsi szerint:

    Jobban! Linkelje be azt a dokumentumot, ahol a miniszterhelyettes szó szerepel! Attól még nem miniszterhelyettes senki hogy a miniszter helyett felszólalhat a parlamentben! A közigazgatási államtitkár sem miniszterhelyettes amikor a minisztériumi beosztottakat vezeti Egyébként meg lószart ér még maga a honvédelmi miniszteri poszt is, hiszen mindent Orbán dönt el egy személyben! Pont azért kapta a rezsibiztos pozíciót, mert ott tud legkevesebb kárt tenni! Mondhat bármilyen hülyeséget koszorúzáskor, a földben nyugvó hősi halottak nem fognak megsértődni!

  25. tegezes szerint:

    Jobban: Az utolsó választás előtt beszélgettem egy fiatal fideszes aktivistávál. Megkérdeztem, hogy ha választani lehetne, kire szavazna, Németh Szilárdra vagy Borbély Lénárdra. Rávágta, hogy Borbély Lénárdra. A miértre, az első pár zavart gondolat után, befejezte a beszélgetést és elsietett. Lehet, hogy azt hitte, hogy besúgó vagyok. 🙂 (Bár ha igen, akkor baj van.) Lehet, hogy egyedi vélemény volt, de az is lehet, hogy általános.

    A magam részéről, sokkal szívesebben szavaznék teljesen párton kívűlire, aki már tett le valamit az asztalra az élete munkája során, ha az a munka nem az állami szféra volt. Viszont ez a mai média irányította világban nem lehetséges.

    Egyébként érdekes itt a hozzászólásokat olvasni. Mindig a másik oldal hibáit sorolják. Szívesen megkérdezném mindkét oldalt, hogy milyen hibákat lát a saját oldalán.

  26. Ábel Attila szerint:

    Ezek szerint nem tévedett az állítólagos fideszes aktivista. És úgy tűnik, a maga vágya meg teljesül, hiszen az MSZP egy civilnek álcázott pártembert fog indítani. Igaz, hogy nem civil, igaz, hogy szó szerint bűnbandát képvisel, de a maga elképzeléseit biztosan teljesíteni fogja.

  27. tegezes szerint:

    Párton kívűli – nem támogatja semmilyen párt. Tehát nekem nem alternatíva.

    Igazából nekem nincs alternatíva, így legfeljebb nem szavazok.

  28. Dagobert bácsi szerint:

    Szerintem meg nagyon sokan örülnének, ha Ábel Attila lenne a Fidesz csepeli polgármester-jelöltje!

  29. Jobban szerint:

    Dagobert bácsi, reméltem, hogy tud olvasni, tegnapi kommentemben belinkeltem amit a későbbiekben kért. Gondolja, hogy ilyen ocsmány hozzászólásokkal bármit is elér? Sajnos saját magáról állít ki egy elég dicstelen képet. Szánalmas a küzdelme, hogy negatív színben tüntesse fel azt, akinek sokat köszönhet ez a kerület. Nem az a mérce amit ön állít, hanem a konkrét tettek és cselekedetek, Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes úr sokat tett és tesz Csepelért.

Itt lehet hozzászólni !