Rezsicsökkentés: a korábbi felére csökkentek a tartozások

MTI, Pesti Srácok

Az el­múlt öt évben ke­ve­sebb mint fe­lére, 73 mil­li­árd­ról 33 mil­li­árd fo­rintra csök­kent a la­kos­sági fo­gyasz­tók köz­mű­tar­to­zá­sa­i­nak összege – tá­jé­koz­tatta friss ada­tai alap­ján a Ma­gyar Ener­ge­ti­kai és Közmű-sza­bá­lyo­zási Hi­va­tal va­sár­nap az MTI-t. Ez a rezsicsökkentés mellett a béremelések és az adócsökkentések eredménye.

A lakossági villamosenergia-hátralékok 45, a földgáz-szolgáltatási hátralékok 75, míg a távhő-szolgáltatási hátralékok 35 százalékkal csökkentek a rezsicsökkentés bevezetése óta. A teljes lakossági villamosenergia-hátralék 28,6 milliárd forint volt 2013 júniusában, idén júniusra ez az összeg 15,8 milliárd forintra esett vissza.

Földgáz esetében a lakossági tartozás öt évvel ezelőtt 28,7 forint volt, míg 2018 júniusában már csak 7,3 milliárd forint.

A távfűtéssel rendelkező háztartások teljes adóssága 2013 júniusában meghaladta a 15,5 milliárd forintot, idén 2018 júniusban viszont alig volt több 10,2 milliárdnál.

A tartozások összegének csökkenésén túl a kikapcsolt lakossági fogyasztók száma is jelentősen csökkent, öt év alatt 60 százalékkal.

A rezsicsökkentés eredményeként az elmúlt öt évben a magyar családok már több mint 1378 milliárd forintot takarítottak meg – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Németh Szilárd: a rezsicsökkentés a mai napig segíti a családok, a nyugdíjasok megélhetését

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jelentése azt igazolja, hogy a rezsicsökkentés a mai napig segíti a családok, a nyugdíjasok megélhetését – hangoztatta a Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Németh Szilárd kiemelte, a dokumentumokban az olvasható, hogy a lakossági hátralékok a villanyszámlák esetében 45, a földgázszámlákat tekintve 75, a távhőszolgáltatási számlák vonatkozásában pedig 35 százalékkal mérséklődtek 2013 és 2018 között. Ezt nagyon szép eredménynek nevezte, amely mutatja, hogy minden területen megvalósult, amit elhatároztak és 2013. január 1-jétől véghez vittek.

A rezsicsökkentés a magyar családok érdekeit szolgálja

– tette hozzá.

A villanyáram, a földgáz és a távhő ára egyaránt csaknem 25 százalékkal mérséklődött 2013-2014-ben a megelőző időszakhoz képest. Ennek köszönhetően 1400 milliárd forint maradt az embereknél, tehát egy család évente átlagosan 170 ezer forintot tud spórolni – ismertette Németh Szilárd.

Szavai szerint a 2010-et megelőző időszakban 8 év alatt 15-ször emelték a háztartási energiaszolgáltatások árát: a villanyé kétszeresére, a gázé háromszorosára növekedett.

Úgy fogalmazott, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányok képviselői, de még a jobbikosok sem szavazták meg a rezsicsökkentést megalapozó döntéseket, egyik törvénymódosítást sem.

A Fidesz alelnöke szerint a jelenleg ellenzékben lévők mindig ezt a politikát folytatják: nem Magyarország, a lakosság érdekeit képviselik, hanem az idegen cégekéit.

Az embereket “kiszolgáltatták” a külföldi szolgáltatóknak, amelyek “kizsebelték” őket, több mint ezer milliárdot vittek ki az országból

– fogalmazott. Úgy folytatta, hogy az energiafüggőséget is megalapozták.

A szolgáltatók “Magyarország feje fölött” kötöttek szerződéseket, és üzleti titoknak minősítették azok tartalmát

– részletezte.

Németh Szilárd azt mondta, hogy Bajnai Gordon akkori miniszterelnök 2010-ben még a gázártámogatást is megvonta a magyaroktól az IMF kérésére. Ezzel szemben ők 2010-ben befagyasztották, majd néhány évvel később csökkentették a díjakat, így Európa legdrágább ellátórendszere a legolcsóbbá vált – hangoztatta az alelnök.

A struktúra teljes egészében nemzeti kézbe kerül, már nem a külföldi szolgáltatók szabják meg az árakat, és az emberek megszabadulnak az adósságtól

– fűzte hozzá.

Kérdésre felelve Németh Szilárd úgy fogalmazott, hogy természetesen a következő években is ugyanez a tendencia várható, ugyanilyen olcsó marad az energia.

Forrás: MTI, Pesti Srácok

5 hozzászólás “Rezsicsökkentés: a korábbi felére csökkentek a tartozások” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    A számok magukért beszélnek. Tovább kell folytatni a rezsicsökkentést és a rezsi adójának mérséklését. A rezsiköltségek olcsítása lehet a leghatékonyabb fegyver a népességfogyás ellen a magyarság megmaradása érdekében!

  2. Jobban szerint:

    „Lassan mondom, hogy mindenki megértse. Lassan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse. Nem lesz gázáremelés.” (2002) Elkövető: Lendvai Ildikó
    Nem kérünk belőlük. Még mennyire, hogy nem kérjük pusztító kormányzásukat.

  3. keménylegény szerint:

    Világos.

    Inkább akadozzanak a közszolgáltatások.

  4. Qqriq szerint:

    Semmi gond nincs, mert ahol a kukások nem hajlandók dolgozni, ott a Katasztrófavédelem átveszi a szolgáltatást vagyis a tűzoltók viszik el a szemetet.

Itt lehet hozzászólni !