Szombaton rajtol a budapesti birkózó-világbajnokság

csepel.hu

Rekordlétszámú nevezés érkezett az október 20-án kezdődő budapesti birkózó-világbajnokságra. A vb-t felvezető sajtótájékoztatón elhangzott, az október 20-án kezdődő sporteseményt hatalmas nemzetközi érdeklődés kíséri.

Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke kijelentette, a szombaton kezdődő budapesti birkózó világbajnokság a rekord létszámú nevezéseknek köszönhetően minden idők legnagyobb birkózóversenye lesz. Hozzátette, az esemény Magyarország nemzetközi hírnevét tovább öregbíti.
Németh Szilárd, a szervezőbizottság és a Magyar Birkózó Szövetség elnöke elmondta, a vb-re 114 ország 860 sportolója nevezett, amire korábban a sportág egyetlen eseményén sem volt példa. Az eseményre összesen 2000 akkreditált vendéget várnak, akik 15 ezer vendégéjszakát töltenek majd Budapesten. Az eseményre óriási a nemzetközi érdeklődés: eddig 60 országból 40 ezer belépőjegyet vásároltak. Kitért arra, hogy 1958 óta már hetedszer rendezünk birkózó-világbajnokságot. A sportágban hazánk versenyzői összesen 19 olimpiai- és 22 vb-aranyérmet szereztek. – A budapesti vb-n bizonyítani szeretnénk, hogy a világ élvonalába tartozunk – jelentette ki. Hozzátette, szerencsére egyetlen versenyzőnk sem küzd sérüléssel, mindenki szőnyegre léphet. Németh Szilárd köszönetet mondott a kormány anyagi és erkölcsi támogatásáért. Az eseményre várhatóan Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is ellátogat.
Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár arról beszélt, hogy Budapest mára a világ egyik sportfővárosa lett. A magyar főváros a közeljövőben számos nemzetközi sporteseménynek lesz helyszíne, jövőre több olimpiai sportág tartja Budapesten a kvalifikációs vb-jét, lesz úszó, vízilabda és kézilabda eb is. Hozzátette, a birkózó vb és a többi rendezvény várható hozadéka szinte megfizethetetlen az ország számára, továbbá összekovácsolja a nemzetet. Patai Tibor, a Magyar Nemzeti Bank Készpénzlogisztikai Igazgatóságának vezetője bemutatta azt az 50 forintos pénzérmét, amely a világbajnokságra készült kétmillió példányban. Ezekkel már holnap találkozhatunk a vásárlások alkalmával. Továbbá sorszámozott, díszcsomagolású emlékérmét nyújtott át Nenad Lalovicsnak, Németh Szilárdnak, Fürjes Balázsnak és Bacsa Péternek, a birkózószövetség alelnökének.

Bemutatták a vb érmeit is, az első aranyat Németh Szilárd Lalovic nyakába akasztotta. Szintén most mutatták be az Így főznek a birkózók című könyvet, amelyben olimpiai- és világbajnok birkózóink valamint a szövetség munkatársainak receptjeit olvashatjuk.
A birkózó-világbajnokságot a Papp László Sportarénában rendezik október 20. és 28. között. Az eseményről az M4-es csatorna 9 napon át napi 10 órában közvetít.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !