Hungarikum Fesztivál: Ötödik alkalommal is sikerrel zárult

Csepel.hu

Tradicionális magyar ízek, mesterség bemutatók, népi játékok, zenés-táncos műsorok várták az idei Hungarikum Fesztivál látogatóit. A kellemes őszi időben sokan vettek részt az egész napos családi programon, melyet ezúttal is a Csepeli Városkép Kft. szervezett az önkormányzat támogatásával.

A Nagy Imre Általános Iskola környékén felállított sátrakban különleges kézműves termékekkel, élelmiszerekkel várták az érdeklődőket. A házi sajtok, füstölt hústermékek mellett bőséges választék volt mézekből, szörpökből, lekvárokból is.

A finomságok mellett az ajándéktárgyak, az ékszerek, a textil és horgolt termékek, a gyógynövény készítmények is népszerűek voltak.

 

Népi mesterségek, kosárfonásGMA 1600

A magyar kultúra értékeit felvonultató rendezvényen a népi mesterségek is bemutatkoztak. A fafaragás, a kalocsai hímzés mellett idén Gergely Ramóna népi iparművész segítségével a kosárfonás rejtelmeibe is betekintést nyerhettek a látogatók. Az iparművész lapunknak elmondta 25 éve foglalkozik kosárfonással, családja negyedik generációs mestere. A fonáshoz többnyire amerikai fűzvesszőt használ, melynek előkészítése meglehetősen sok időt igényel, erre a tervezésnél és a kivitelezésnél gondolni kell. „A fűzvesszőt kötegekben főzzük egy napig, majd egy napot pihentetjük a vízben. Onnan kiszedve kézzel húzom a szálakat, hogy rugalmasak maradjanak. A szárítás több napot, akár egy hetet is igénybe vehet. Munka előtt azonban újabb 5-6 órás áztatás javasolt, mert így lesz hajlítható az anyag. Előszőr a kosár alját készítem el, majd a fölkarózás, az oldalfonás következik, ezután készítem el a kosár szegélyét, a legvégén pedig a fülét” – mondta el Gergely Ramóna iparművész.

 

GMA 1836Magyar kutyafajták bemutatója

A nemzeti értékeinket népszerűsítő rendezvényen a magyar kutyafajtákkal is megismerkedhettek az érdeklődők. A kilenc magyar kutyafajta közül a magyar vizsla, a drót szőrű magyar vizsla, a pumi, a kuvasz és a komondor is felvonult a színpadon. Ám a távol maradt másik négy fajtáról a puliról, a mudiról, az agárról és az erdélyi kopóról is szó esett a bemutatón. Téren Gizella Gyöngyi és párja Botyánszki János három éve tart pumikat. Ahogy fogalmaznak egy kiállításon találkoztak a fajtával és rögtön beleszerettek. Azóta megalapították a Bojtosfülű Pajkos Kennelt és tenyésztéssel is foglalkoznak, október végén érkeznek az első pumi kölykök. Azt mondják a pumi igazi családtag, intelligenciája révén gyorsan tanul, rendkívül mozgékony. A terelés mellett ideális a különböző kutyás sportokra, de terápiás kutyának is kiváló.

 

GMA 2092Hamisítatlan magyar ízek, gulyásfőző verseny

A magyar konyha sátraiban pörkölteket, bükkaljai gulyást, sült kolbászt, lángost, lepényt, rétest, kürtöskalácsot kóstolhattak a látogatók. A gulyásfőző versenynek köszönhetően a gasztronómia idén nagyobb hangsúlyt kapott a rendezvényen. A versenyen tizennyolc csapat mérhette össze tudását. Az elkészült ételeket kódszámok alapján, anonim módon értékelték. A négy tagú zsűriben helyet kapott Brunner Éva és Bárdosné Teri néni a Tardi Hagyományőrző Egyesület tagjai, Gesztesi Károly színművész és Csordás László a Karcagi Birkacsárda Hagyományőrző Egyesület elnöke. Az értékelési szempontokról kérdezve Gesztesi Károly elmondta, bár nem tudja, mi a tökéletes recept titka, de számára az ízek összhangja, harmóniája a legfontosabb. A végső döntésnél az étel íze, zamata, megjelenése, színe mellett a főzés előkészületeit is figyelembe vette a zsűri. Csordás László kiemelte: „Nehéz dolga volt a zsűrinek, hisz az értékelés mindig szubjektív szempontok alapján történik. „Fontos, hogy a marhagulyás tartalmas legyen, ne legyen áttetsző, tejföl pedig ne kerüljön bele. Volt olyan gulyás, amit egy rég feledésbe merült fűszerrel, csomborral ízesítettek. Ez különleges ízvilágot adott a levesnek, ami különdíjat érdemel” – tette hozzá Csordás László.

A verseny végén két különdíjat osztottak ki. Az egyiket a Jogász-gulyáÁS(Z) asszonycsapat kapta, a másikat pedig a Nyald meg a fakanalam csapat. Harmadikok lettek a Vagány negyvenesek, másodikként végzett a Jóbarátok csapata, a győztes pedig Dani és bandája lett. Illés Dániel a nyerő gulyás titkát megosztva elmondta, a verseny előtt többször elkészítette az ételt.” Nagyon odafigyeltem az összetevők arányára, a próba főzéseknél grammra pontosan kiszámoltam, melyik fűszerből, alapanyagból mennyire lesz szükség. Fontos a zöldségek, a krumpli és a hús aránya, ugyanakkor a megszokott összetevők mellett fokhagyma, egész és őrölt fűszerkömény, egész bors is került a gulyásba.” A csapatkapitány kiemelte: bíztak a sikerben, annál is inkább mivel a családdal, barátokkal szívesen vesznek részt hasonló versenyeken, szeretik ezeknek a rendezvényeknek a hangulatát.

GMA 2680Legszebb konyhakert

Délután átadták a legszebb konyhakert díját, a győzteseknek Morovik Attila alpolgármester gratulált. Normál kert kategóriában első helyezést ért el Oláh István és felesége, akik idén előszőr neveztek a versenyre. Kertjükben sokféle gyümölcs megtalálható, de szeretnek különleges kerti növényekkel kísérletezgetni. Ezek között megtalálható a szivacstök, a kolbásztök, az olajtök, a banán alakú és a tüskés uborka, de a lila és a sárga paradicsom is a különlegességek közé tartozik. A 100-120 négyszögöles telek sok elfoglaltságot ad a párnak, de ahogy István fogalmaz leköti és megnyugtatja a kert körüli munka.

Mini kert kategóriában Bacsik Lajos, valamint Géczi Tibor és felesége Földi Zsuzsanna vihette el az első helyezést. Közösségi Kert kategóriába pedig a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda Fenyves Tagóvodája nyerte el az első díjat.

Mini kert kategóriában a leginspirálóbb kertész különdíjat Gombik Imre és Bancsó Flóra kapta. Normál kert kategóriában a legeredményesebb kertész különdíjat id. és ifj. Édes László és felesége nyerte. A lakótelepi ékszerdoboz kert különdíja pedig Dudás Istvánnét illette.

 

GMA 2972Színpadi programok

A színpadon egész nap színes előadások szórakoztatták a nézőket. A délelőtti műsort az Aranyszamár Színház és a Kabóca Bábszínház közös produkciója a Volt egyszer című előadás nyitotta, majd a Matyó Népművészeti Egyesület bemutatója következett. A Bürkös zenekar igazi táncház hangulatot teremtett, majd a Tardi Hagyományőrző Egyesület népdalait hallgathatta meg a közönség. A Kalocsai Hagyományőrző Egyesület hungarikum ihlette divatbemutatót tartott. Kora délután pedig a Hangyabanda színjátszó csoport előadását kísérhették figyelemmel a gyerekek. A program végén a Triász zenekar lépett színpadra, és adott nagysikerű koncertet.

GMA 2033Játék minden korosztálynak

A Hungarikum Fesztiválon a legkisebbekre is gondoltak, volt arcfestés, hajfonás, népi játszóház, nagyméretű fajátékok. Ám a körhinta, a tanyasi állatsimogató, a népi hangszerkészítés, és a csokoládé díszítés is izgalmas program volt a gyerekek számára. A fesztivál szervezői játékra invitálták a gyerekeket és a felnőtteket is, a Hungarikum-kvíz kitöltésével a résztvevők értékes ajándékcsomagot, a kisebbek játékvásárlási utalványt nyerhettek. A sokszínű szórakoztató, kulturális programoknak, a gasztronómiai élményeknek köszönhetően jó hangulatban zárult a fesztivál.

Majer Dóra Nikoletta egyike volt a Hungarikum kvíz nyerteseinek. A kislány édesanyjával és barátnőjével, Horváth Dorinával érkezett a rendezvényre. „Nagyon jól érezzük magunkat, nagyon tetszett az állatsimogató, de a hajfonást és az arcfestést is kipróbáltuk. A Hungarikum- kvíz feladatai nem voltak nehezek, nagyon örülök, hogy én lehettem az egyik nyertes.”

Fazekas Ferenc és családtagja Papp Tímea is a szerencsés kvíznyertesek között volt. A család Pesterzsébetről érkezett a fesztiválra. Ferenc elmondta jól érezték magukat, a színpadi programok tetszettek nekik leginkább.

Teljes galériánkat megtekinthetik IDE kattintva.

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Hungarikum Fesztivál: Ötödik alkalommal is sikerrel zárult” bejegyzésre

  1. Tóth Ervin szerint:

    Jó lenne, ha a rendezvények előtt kaphatnánk információt helyről, időpontról.

Itt lehet hozzászólni !