Képmentő: Imre téri fotó 1951. június 13-án – és ugyanaz mai szemmel

MTVA Archívum

Próbavonat érkezett a kiépült csepeli gyorsvasút Szent Imre téri megállójába 1951. június 13-án, favázas M-I motorkocsikkal és P-XV pótkocsikkal – áll a korabeli fénykép mai leírásában, melyet anno Valentin Gyula készített az MTI-nek. Kattintás után a kép mai megfelelőjét is láthatják, igaz kicsit alacsonyabbról fényképezve – azt is eláruljuk, hogy miért.

Az önkormányzat – akkor tanácsház – főépületét még az 1942-es eredeti, a mainál sokkal esztétikusabb tetővel örökítették meg. A csúcsos tetőt a szocializmusban építették át a proletárdiktatúra szellemének jobban megfelelő, igénytelenebb lapos tetőre. Ám a háború előtti nyílászárók egészen 2014-ig maradtak.

Ez a fotó ugyanonnan, kicsit alacsonyabbról készült 2018. június 27-én

Németh Szilárd polgármesterségének köszönhető, hogy az épületben az 1942-es ablakokat 2 illetve 3 rétegű, korszerű hőszigetelő üvegablakokra cserélték. Az utcafront is akkor kapott hőszigetelést, amivel az önkormányzat – méltó módon a “rezsidémonhoz” – komoly költségcsökkentést ért el. Maga a Szent Imre tér is alaposan megváltozott. Még a rendszerváltás előtt fákkal ültették be, 2014 őszén pedig új csemetéket ültettek az időközben kikorhad fák helyére. Így a mai fotón korhadt, száraz csonkok helyett egészséges, zöld lombkoronát láthatunk.

1947-ben a kommunista párté volt az épület, melynek erkélyéről első fotónk készült

A Szent Imre teret a “szocializmus” idején – mivel rossz szemmel néztek az egyházakra – csak Imre térnek hívták, az első fényképet pedig a mai járási hivatal erkélyéről készítették. Erről is van régi fotónk. A fenti képet 1947. március 14-én Bartos Péter készítette. Akkor a Magyar Kommunista Párt székháza volt az épület, és jól látható az erkély is.

Az épület napjainkban, immáron napelemekkel a tetején

A ház még mindig ugyanaz, de már ismét a jelenben, 2018. június 27-én. És, hogy miért nem az erkélyről készült a mai fotónk, az is kivehető: az erkély mellett egy fa áll, lombkoronája pedig éppen eltakarná ugyanazt a látképet, amit 1951-ben örökítettek meg.

Csepel.info, MTVA

Ez is a témához kapcsolódik: 🙂

Mi változott? – Szent Imre téri panorámakép 2008-2015

Panoráma életkép felülnézetből: ilyen most a Szent Imre tér (2017. június)

4 hozzászólás “Képmentő: Imre téri fotó 1951. június 13-án – és ugyanaz mai szemmel” bejegyzésre

  1. Werthan szerint:

    Köszönjük, nagyon jó kis összefoglaló!!!

    Az önkormányzat távlati tervében esetleg szerepel a polgármesteri hivatal épületének “visszacsinosítása”? Bár már előre hallom az ajvékolást a DK-tól és a többiektól… ( pazarlás, Borbély Lénárd urizál stb… ).

  2. Ábel Attila szerint:

    A nyílászárócsere-hőszigetelés-tetőcsere idején szóba került az eredeti állapot visszaállítása, ám sajnos aránytalanul sokba került volna.

  3. Werthan szerint:

    Köszönöm a választ. Nagy kár… talán majd egyszer, vmilyen pályázaton keresztül érdemes volna rendbetenni.

  4. Nagyapó szerint:

    Remélem, hogy a Község/Városháza marad olyan, amilyen most. Teljesen anakronisztikus a régi épület, sík területen egy alpesi tető? Hasonlatosan rossz lenne egy mediterrán tető. A régi épület központi része, ablakaival, teljesen idegen az épület két szárnyától, valamint a mellette lévő volt iskolaépülettől.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !