A zsidó elhurcoltakra emlékeztek a Nefelejcs utcai izraelita temetőben

Csepel.hu

A II. világháború végén, Magyarország német megszállása után a Csepelről, Pesterzsébetről, Tökölről és a környező településekről elhurcolt és meggyilkolt zsidókra emlékeztek a Nefelejcs utcai izraelita temetőben június 24-én.

1944 márciusától négy hónap alatt gyakorlatilag az összes zsidót az auschwitz-birkenaui megsemmisítő táborba szállították a környékről. „Ma azért jöttünk össze, hogy emlékezzünk azokra, akik nem lehetnek közöttünk” – mondta Totha Péter Joel rabbi. A megemlékezésen mások mellett részt vett Ábel Attila alpolgármester.

Totha Péter Joel felidézte egy túlélő gyermek zsidó visszaemlékezéseit, aki arról álmodott, hogy békében élhet magyar szülőföldjén. Ehelyett előbb zsidóként összeírták, gettóba zárták, majd Budakalászra szállították, ahonnan vagonokba zsúfolva útnak indították Auschwitz-Birkenauba. Csepelről mintegy 960 zsidót hurcoltak el. Július 6-8-a között legalább 20 ezer zsidó foglyot vittek el a környező településekről, akiknek a nagy része soha nem tért haza. Május 15-e és július 8-a között 435 ezer személyt szállítottak ki az országból. Az auschwitz-birkenaui megsemmisítő táborban minden harmadik áldozat magyar volt.

Az emlékezők az izraelita hagyományoknak megfelelően kavicsokat helyeztek el az elhunytak sírjainál.

Cs. A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !