Három évtizede az utolsó pillanatban érkezett a szabadság lehetősége

(MTI-fidesz.hu)

Fotó: Soós Lajos (MTI)

 

Három évtizede “az utolsó pillanatban érkezett a szabadság lehetősége”, mert a végén jártunk annak, hogy tudjuk, kik vagyunk – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke egy szerdai budapesti kerekasztal-beszélgetésen.

A társadalom lelki és erkölcsi teherbíró képességét a rendszer nagyon megpróbálta – emlékezett a házelnök, aki arról is beszélt: az 1981-es lengyelországi puccs után jutottak arra a következtetésre, hogy a rendszer gazdasági, társadalmi és morális tartalékai is kimerültek, csak abban nem voltak biztosak, hogy a bukását megérik-e. A kelet-európai kommunista rendszereket összehasonlítva kijelentette, “nekünk kommunistából is a legpocsékabb jutott”, hiszen a Magyarországot és az NDK-t irányító “igazi internacionalistákkal” szemben a többi országban a nemzeti elv is megjelent a pártállamban.

A házelnök A rendszerváltás mérlege és az elmaradt igazságtétel című kerekasztal-beszélgetésen arról beszélt: az 1956-os forradalom után – amelynek emlékével a kommunisták évtizedekig nem tudtak megküzdeni – a rendszer először kemény terrort alkalmazott, majd úgy tett folyamatosan engedményeket, hogy az emberek tisztában legyenek vele, “hol van a határ, hol van a villanypásztor”.

Megemlítette: a ’80-as évek elején még retorzióktól kellett tartania annak, aki foglalkozott a határon túli magyarok ügyével, ugyanakkor az erdélyi falurombolás elleni tüntetés “szelep is volt a rendszer szorult állapotában”, a rendszer pedig egyfajta cinkosságot vállalhatott a tömeggel, ha tudta is, mit gondolnak róla az emberek.
Mint mondta, a kommunisták attól rettegtek, hogy “a politikai ellenállás nemzeti színekben fog testet ölteni”, ahogy az – környezetvédelmi felhanggal – a bős-nagymarosi beruházás kapcsán végül meg is történt.

Arról beszélt, a ’80-as években a kommunisták is látták a rendszer végét, és azt, hogy az viszonylag gyorsan következik be, ezért egyfelől lassítani próbálták a folyamatot, másfelől a saját javukra fordítani. Az igazi kérdésnek azt nevezte, hogy a rendszerváltozásnak mi volt az igazi értelme, “lehetett-volna-e ennél radikálisabb és másabb, és vezethetett volna-e a társadalom átalakulását tekintve más irányba”.

Megemlítette, sem a rendszer áldozatai nem kaptak maradéktalanul erkölcsi és anyagi rehabilitációt, de “kisiklott az igazságtétel számonkérési oldala mindenképpen”, utóbbi szimbolikus lezárásának nevezte Biszku Béla ügyét.
A demokráciában egymással szembenálló politikai erők között a minimális értékkonszenzus sem jött létre – jelentette ki a házelnök, aki szerint a rendszerváltozást “kisiklásként” felfogó kommunisták nem akartak békét, egyezséget kötni.

Horn Gyula egykori miniszterelnök 1956-os tevékenységére utalva kijelentette, ha abban sem tudnak egyetérteni egy demokrácia szereplői, “hogy a hazát elárulni, az politikai értelemben megbocsáthatatlan bűn”, és aki ezt elköveti, annak nincsen helye a politikai struktúrában, akkor hogyan juthatnának konszenzusra bármi másban.
Márpedig ha a demokráciában nem értünk egyet ilyen alapvető kérdésekben, akkor az a demokrácia fikció, tehát demokratikus kulisszák, keretek között zajló polgárháború, hideg polgárháború – fogalmazott Kövér László, aki szerint ez a helyzet mindaddig fennáll, amíg ez a kommunizmus idejében gyökerező “antagonisztikus ellentét el nem tűnik a magyar politikából”.

Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese azt emelte ki, hogy a kommunista rendszer bukásában fontos szerepük volt a nemzetközi folyamatoknak, egyebek mellett annak, hogy a Szovjetunióban nem ismerték fel, “ha elkezdenek reformálni, akkor végül megszűnik az egész”. Ha 1956-ról beszélünk, Magyarország nem Nagy Imre, hanem a pesti srácok miatt lett világhírű – fogalmazott, megemlítve, hogy ha történtek is lépések a múlttal való szembesülésért, “néhány helyen még vannak megörökölt kommunista emlékművek”.

Halmy Kund történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos munkatársa az 1990-es évekről szólva megjegyezte, az igazságtétel kérdésében az MSZP “természetes passzivitása vagy ellenállása” volt megfigyelhető, míg az SZDSZ és holdudvara olyan médiahangulatot alakított ki, amely “egyfajta veszélyeként tekintett az elszámoltatásra, a kommunista bűnök számonkérésére”, rendkívül nehéz helyzetbe hozva a törvényhozókat.

(MTI-fidesz.hu)

37 hozzászólás “Három évtizede az utolsó pillanatban érkezett a szabadság lehetősége” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Kövér László haszonélvezője volt annak a rendszernek.

  2. Jobban szerint:

    Horváth János, a házelnök úr akkor élt, más rendszerben nem tudott élni, viszont az összefüggéseket, a történéseket jól átlátta, felvázolta.
    Kövér László házelnök úr intelligens, tehetséges és értékes ember.

  3. Horváth János szerint:

    ha valaki akkor élt, még nem lett feltétlen haszonélvezője a rendszernek, márpedig ő
    az volt, érthető?
    Ha valaki tehetséges és értékes, akkor le tesz valamit az asztalra, ez a szerencsétlen
    munkahelyet is úgy választott, hogy ne kelljen dolgozni.
    Akinek ez az ember inteligens, az bizony fogalomzavarban szenved.

  4. Jobban szerint:

    Horváth János, attól, hogy ön nem tartja tehetségesnek és értékesnek az még nem bizonyítja, hogy nem az. Nem tartana ott ahol, ha nem lenne intelligens és értékes. A rendszer haszonélvezésével kapcsolatos állítása sem meggyőző.

  5. Nagyapó szerint:

    Horváth János szokása szerint trollkodik, minden adat nélkül írogat.
    Horváth János! Kövér 86-ban doktorált, 4 év alatt volt haszonélvező? Találjon ki hihetőbbet. Kövér jóval kevésbé volt haszonélvező, mint Horváth János!!
    Ellenben amit Kövér mondott, az IGAZ!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Horváth János szerint:

    Jobban, tény, ez az én véleményem, más pedig azt gondol, amit akar. 86 és 90 között
    semmi érdemlegeset nem tett, azt pedig, hogy ennek ellenére 90 után a pártja jóvoltából
    pozícióba került nem a tehetségének köszönheti.Ő az 1-s számú tagkönyvnek köszönhet
    mindent. Egyébként jól el volt ő az MSZMP szárnyai alatt 86-90 között.

  7. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Hol rontotta a levegőt Kövér 86-90 között? Egyébként nem tudok róla, hogy bármilyen
    adatom nyilvános lenne, amiből következtetést vonhatna le.

  8. Pilsner Urquell szerint:

    A legnagyobb aljas haszonélvező ingyenélők semmirekellők pedig azok a klerikális-fasiszta-nyugatimétely-polgári-értelmiségi osztályellenségek voltak, akik életük becsületes és hasznos munkájával és mindenkor pártonkívüliként csak azt leplezték álnokul, hogy mivel nem döglöttek meg a NER előtt, valójában valamennyien bolsi-libsi-antiszemita-cionista-migránssimogató-fehér-fajvédő-neonáci-sorosbérenc hazaárulók.
    Ők a leghazátlanabb bozgorok a planétán. (Ehhez képest elég sokan vannak, és fekopott az álluk.)

  9. Jobban szerint:

    Horváth János! Biztos is, hogy a tehetségének köszönheti, hogy ott van ahol. Nem túl sok ember képes arra amire Kövér László házelnök úr. Más pártok örülnének, ha olyan kaliberű tagjai lennének, akár egy is, mint ő. Bármilyen számú tagkönyv semmire sem garancia. Savanyú a szőlő, úgy-e?

  10. Horváth János szerint:

    Jól mondta GFG, a lojalitás a legfontosabb, ész, tudás, tapasztalat másodrendű kérdés!

  11. Jobban szerint:

    Horváth János! Mindezt “empirikus”, jól tetten érhető tudás, tapasztalat, regisztrált tények birtokában állítja, szubjektíven… Mert csak “az” bizonyítja az ész, tudás és tapasztalat jelenlétét, ha valaki önnel ért egyet?!?! Más vélemény nem létezik. Úgy-e? Mást nem lehet gondolni, mást nem lehet állítani, csak azt ami önnek megfelel… Szép…és ez jellemezné az észt, tudást és tapasztalatot. “Gratulálok” a diktatórikus véleményformálásához és érvrendszeréhez. Ha mást gondol valaki az lojális…Abszurd gondolatmenet. A lojalitás ön szerint kizárja az ész, tudás és tapasztalat jelenlétét?!? Pszichológiailag nem egy pallérozott tudással bír…

  12. Horváth János szerint:

    Elkerülte a figyelmét, de G,Fodor Gábort idéztem, vele vitatkozzon! Megjegyzem, 2011-ben
    Németh Szilárd friss polgármesterként a lojalitást az első, míg a szakértelmet az ötödik he-
    lyen rangsorolta az első állomány gyűlésen.

  13. Jobban szerint:

    Horváth János! Nem tudom fejből G. Fodor Gábor minden mondatát, de nem vele vitatkozom.
    Németh Szilárd miniszterhelyettes úr, de bárki maga állíthat fel prioritási rangsort. Gondolom önnek is van ilyen.

  14. Horváth János szerint:

    Na végre, elérkeztünk a lényeghez! Szerintem, aki pozícióba kerül, még ha politikusnak is
    mondja magát, értenie kellene az adott területhez. A kollégáit, beosztottjait a szakmai
    hozzáértés alapján kellene kiválasztani, nem pedig annak függvényében, mennyire nyalja
    a hátsóját. Egy lojális, ám de hülye közalkalmazott, emberek életét teheti tönkre. Épp
    ezért a pozícióba került emberek prioritási rangsora egyáltalán nem tartozik a szabadon
    választott gyakorlatok közé!

  15. Jobban szerint:

    Horváth János! Sajnos önnel nem sikerül eljutni a lényeghez, ez alkalommal sem…. mindig a lehető legnegatívabbat hozza ki alapvető dolgokból. Gondolom az ön által “preferált” személyeknél abszolút nem számít a lojalitás?!? Egy multinacionális cégnél vagy egy bármilyen munkahelynél is elvárás, hogy valaki aki ott szándékozik dolgozni lojális legyen. Természetesen értenie kell a munkája szempontjából fontos területhez, jó szakembernek kell lennie, de hogy lehet eredményeket elérni, ha mindenki más irányba húz és nem számít a vezető? Ismét sikerült égbekiáltó frázisokkal szórakoztatnia. Ön ítéli el a lojalitást mint kategóriát, mikor nem képes egy eltérő véleményt tolerálnia, hanem kipellengérezi és mindennek elmondja….

  16. Jobban szerint:

    Az egykori MSZP-s politikus, Göncz Kinga által alapított alapítvány is tagja volt azon két cég egyikének, amelyeknél súlyos szabálytalanságokat és csalást állapított meg az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) – írja hétfői számában a Magyar Idők.
    http://www.atv.hu/belfold/20180618-milliardos-csalassal-gyanusithato-ceg-tagja-volt-goncz-alapitvanya

  17. Horváth János szerint:

    Egy multinál elő sem fordulhat, hogy szakértelem és tapasztalat nélkül valaki szóhoz
    jusson, továbbá, mivel a multi általában magán érdekeltség szabadon dönthet a prioritások-
    ról. Ez az állami vagy közszférában nem lehetséges, ezt kéne már felfogni! De ha nem, hát
    nem.

  18. Nagyapó szerint:

    Horváth János megint butaságot írogat. Egy multinál a legfontosabb a lojalitás és az idegen nyelv ismerete.
    Horváth János! Egy multi nem magán érdekeltség, hanem RT, holding, stb. A vezetők alkalmazottak, akik felelnek a minél nagyobb haszonért.
    Milyen szakértelem kell az AUDI-nál? Gondolja, hogy a kőkemény technológiától el lehet térni?
    Nincs önálló ötlet, a tervet kell teljesíteni, vagy repül.
    Más a helyzet a közigazgatásban. A polgári kormány nem csinált, sajnos, tisztogatást. A minisztériumok, bíróságok emberei helyükön maradtak, gátolják a fejlődést. Nem tanultunk Karácsonytól, Márki-Zaytól akik azonnal kirúgták a régi, szakmai tudással rendelkező jegyzőt.
    Sok még a tennivalónk, de a 2/3 támogat!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  19. helyi szerint:

    Kövér László? A szigetszentmiklósi vadember, aki akkora baromságokat mond, hogy néha maga is meglepődik a bajsza alatt! Ez az ember nem hogy a Parlamentbe, de közmunkára sem lenne méltó, annyira ostoba! Soha életében értelmes munkát nem végzett, most is csak csendőrködik az országházban.

  20. Jobban szerint:

    Horváth János és helyi, magánvéleménye mindenkinek lehet. Ez pedig természetesen eltérhet attól, amelyhez a 2/3 a támogatását adta. De a 2/3, nem először például ahhoz adott felhatalmazást, hogy Dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke legyen. Nekünk pedig nagyon eltér a véleményünk Horváth János és helyi véleményétől. A házelnök úrról nagyon jó véleményünk van. Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok. Hajrá Csepel!

  21. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Ha képtelen megkülönböztetni a magán- és közérdeket, akkor nincs miről beszélni!

  22. Horváth János szerint:

    Jobban! Már fentebb leírtam, magánvéleménye bárkinek lehet, viszont amint közszolgálatot
    vállal /ilyen a képviselő vagy miniszter is/ csakis a köz érdeke és véleménye számít!
    Amilyen módon ezt a 2/3-t megszerezték, arra nem kellene büszkének lenni!
    Tehát, a hatáskörét többször igencsak primitív módon túllépő Kövér az igazi jó választás.
    Érdekes megközelítés.

  23. Jobban szerint:

    Horváth János, ne felejtse el, hogy az elmúlt nyolc év eredményei vezettek a 2/3 megszerzéséhez, nem más. Erre igen is büszkék lehetnek a kormányzó pártok és mindannyian akik részesei vagyunk az eredményeknek. A csőd és bukás szélén álló ország, a közállapotok, az összeomlófélben levő struktúrák, más irányt vettek egy normális és ésszerű vezetéssel, jó gazdálkodással, normális közélettel. Minden stabilizálódott az addigi silány és minősíthetetlen szinthez képest. A hatalom nem üldözi vízágyúkkal, gumilövedékkel a békés tüntetőket, gyarapodott az ország, Magyarország sokkal jobb paraméterekkel rendelkezik mint 2010-ben. Ehhez Dr. Kövér László házelnök úr is hozzájárult. Mások léptek túl bizonyos határokat, nagyon helyes, hogy a házelnök úr nem nem tolerálja az Országházhoz nem méltó viselkedést és él azon jogával, hogy aki a szabályokat megszegi azt figyelmeztesse.

  24. Horváth János szerint:

    Ennyi baromságot összehordani már művészet!

  25. Pilsner Urquell szerint:

    Abból ítélve, hogy hozzászólásomat kimoderálták, Jobbik elvtárs lelkesedése a legfontosabb szellemi táplálék ezen a fórumon. Következésképp nekem kuss. Esetleg érdemeimért még felkerülhetek a Figyelő legújabb népellenségi listájára.
    Volt szerencsém!

  26. Pilsner Urquell szerint:

    Pardon, javítva: Jobban elvtárs. (Bár nekem aztán nyóc.)

  27. admin szerint:

    Nyilván egytized másodperc alatt olvasunk el minden hozzászólást, mérlegelünk és törlünk 🙂

  28. Pilsner Urquell szerint:

    Én cirka 3 perc alatt elolvastam azt a rengeteget, ami a magam 118.800 egytizedmásodperce függőben levő vakkantásommal együtt tegnap délután óta beíródott.

    De hogy megkönnyítsem a mérlegelést, az előző linkhez adok egy politikailag megbízhatóbb analógot:

    http://magyarhirlap.hu/cikk/121153/Luxemburg_a_leggazdagabb_Bulgaria_a_legszegenyebb_orszag_az_EUban

  29. Jobban szerint:

    Pilsner Urquell gondolja, hogy a csepel.info a savanyú szőlő kategóriájú (szellemi színvonal) hozzászólások egyedüli gyűjtőhelye? Kizárólag és pont azért kezdtem kommentelni, mert úgy láttam, hogy itt sokan az ócsárlási skilljüket (lelki színvonal) csillogtatják, saját maguknak és elvbarátaiknak tetszelegve. Az már nagyon “ósdi” úgy-e, ha valamivel elégedett valaki? Bezzeg „a csepeli érdekek és értékek képviselői” anno négy cikluson keresztül mennyi mindent tettek ?!? a kerületért? Tettek az elvtársak? Mert, hogy ők az elvtársak. Nem tapasztaltam, hogy történt változás 1990 és 2010 között…a galvániszap szennyezést is Németh Szilárd miniszterhelyettes úr, akkori ellenzéki képviselő segített megakadályozni, a szennyező anyagot elszállíttatni.

  30. Jobban szerint:

    Horváth János!
    Mások rosszindulatú beszéde rólunk gyakran tulajdonkép nem is nekünk szól, hanem olyan bosszúság nyilvánulása, amelynek egész más okai vannak. Friedrich Nietzsche
    Csak a kicsinyes embereknek vannak rosszindulatú megjegyzései…Andrew Matthews

  31. Horváth János szerint:

    Jobban!
    Bosszúság? Maximum azért, mert a fideszes garnitúra gátlástalanul szembeköpi az országot.
    Kicsinyesség? Ha annak számít, hogy rühellem a Mészáros, Rogán stb. parazitákat, akkor
    az vagyok.
    És ne felejtse, én már leírtam egyszer a 2010 előtti nagy projekteket, akkor maga hallgatott
    mint ….. a fűben!

  32. Jobban szerint:

    Horváth János! A Fideszes garnitúra is emberekből áll. A Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai üzelmek nem csípték a szemét?… Bárkit nyugodtan rühellhet. A 2/3 mégis érzékelte, hogy a balliberális pusztítás után, a csőd felé sodródó országot, a szakadék széléről stabilizálni tudta Orbán Viktor miniszterelnök úr és kormányai. Ezenkívül olyan pályára állította, hogy újabb bizalmat kapott az emberek nagy hányadától. Nagy projektjei minden kormánynak vannak. A kérdés mennyire eredményesek és érzékelhetők a választók életében. Miért érzékelték a választók az Orbán kormányok eredményességét és miért nem érzékelték a Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai kormányokét?

  33. Horváth János szerint:

    Lásd fenn!

  34. Jobban szerint:

    Horváth János, nyitottság az egyeztetésre: “falra hányt borsó”…”Olyan szöveg, amelyet teljesen figyelmen kívül hagy az, akinek mondod.”

  35. Jobban szerint:

    “Lesz-e konszenzus? Arra a kérdésre, hogy el tud-e képzelni olyan témát, amelyben az ellenzék és a kormányoldal konszenzust tud kialakítani, azt válaszolta, mást sem tesz 28 éve, csak ezt elképzeli. „Erről álmodom, erre vágyakozom, és aztán soha nem érkezik el az a pillanat, hogy ilyet lehet találni” – mondta. Szerinte, ha az elmúlt 28 év legsúlyosabb válságainak egyikében, a migránskrízisben sem sikerült egyetértést kialakítani, még a Jobbikkal sem, amely „fél téglával a mellét döngetve magát a legnemzetibb erőnek titulálta”, akkor nem biztos, hogy reális erről beszélni.
    Ugyanakkor álláspontja szerint vannak olyan kérdések, amelyekben kötelessége lenne minden parlamenti erőnek felsorakoznia a kormányzat mögött. Ilyen szerinte az ország szuverenitása. „Aki ezt aláássa külső fórumokon, az egyszerűen hazaáruló, akkor is, ha ez adott esetben csak egy erkölcsi minősítés, és nem lehet mellé jogi szankciót fűzni” – szögezte le.”
    http://mandiner.hu/cikk/20180512_kover_laszlo_az_ellenzek_ures_es_moralisan_ertekelhetetlen

  36. Jobban szerint:

    “Egy nép történetében az átlagember a meghatározó elem. A nemzet egészségének mint egy testnek állapota az ő milyenségétől függ elsősorban. A történelem a középszerűség kérlelhetetlen birodalma. A legnagyobb lángész ereje is szertefoszlik a középszerűség korlátlan hatalmával szemben. Úgy tetszik, bolygónk arra van teremtve, hogy az átlagember uralkodjék rajta mindörökké. Ezért az a leglényegesebb, hogy ennek szintje minél magasabb legyen. Ami a népeket naggyá teszi, az nem nagyjaik sokasága elsősorban, hanem számtalan középszerű emberük magas átlagos színvonala.” José Ortega y Gasset

Itt lehet hozzászólni !