Sokan érdeklődnek társasházak iránt

csepel.hu

Először egy olvasói levelet tettünk közzé, amiben arról ír a levélíró, hogy jó lenne, ha Csepelen is épülnének társasházak, melyekre felvehető a csok néven bevezetett támogatás. Ezután fiatal párokat kérdeztünk arról, szeretnék-e, ha ilyen típusú lakásokat lehetne a kerületben vásárolni, akár a már említett támogatással.

Először egy olvasói levelet tettünk közzé, amiben arról ír a levélíró, hogy jó lenne, ha Csepelen is épülnének társasházak, melyekre felvehető a csok néven bevezetett támogatás. Ezután fiatal párokat kérdeztünk arról, szeretnék-e, ha ilyen típusú lakásokat lehetne a kerületben vásárolni, akár a már említett támogatással. Most ingatlanosok mondják el a véleményüket a kerületi lakáshelyzetről.

Orgovány Magdolna, a Joker Ingatlan vezetője szerint Csepelen a csok elnevezésű állami támogatásban részesülők jelentős hányada a társasházak iránt érdeklődik. Főként az újépítésű lakásokat keresik, de az ilyen típusú házak száma alacsony a kerületben.

A kertvárosban az újépítésű házak nettó átlagos építési költsége 330 ezer forint négyzetméterenként, tehát egy száz négyzetméteres ikerház 33 millió forintba kerül. Ehhez hozzájön a telekár fele, vagyis mintegy 20 millió forint, így az összeg máris 53 millió forint körül van. Királyerdőben némileg alacsonyabbak a telekárak. A kerületben ráadásul kevés az üres telek. Többnyire úgy adják el őket, hogy a rajta lévő házakat le kell bontani, ami további plusz költséget jelent.

A panellakások esetében egy tízemeletes házban egy 56-58 négyzetméteres lakás eladási ára 19 millió forint körül mozog, egy három- és négyemeletesnél 20-21 millió. A nagyobb, 150-180 négyzetméteres régebbi családi házakra kisebb az igény, az áruk pedig a méretükhöz képest mérsékelt: 35-38 millió forint.

Ikerházakra, társasházakra mindenképpen van igény, de ennek kielégítésére az kellene, hogy fejlesztési területeket nyitnának meg, ahol 12–16 lakásos házakat lehetne építeni. Halina Edina, a Duna House ingatlanközvetítője megerősíti a véleményt, hogy a csokosok részéről komoly igény van mindenféle ingatlantípusra, de elsősorban az újépítésű társasházakra. Az ügyfelek körülbelül a fele hitelből vásárol lakást, a többiek lakáscsere útján vagy spórolt pénzből. A közepes méretű panellakásokra is van igény, ezeknek az átlagos négyzetméterenkénti ára 360- 380 ezer forint. A régi családi házakat is keresik. A csepeliek nem akarnak elköltözni, ha mégis, akkor a közeli Szigetszentmiklóst vagy Szigethalmot választják, mert ott némileg alacsonyabbak az árak.

csepel.hu

5 hozzászólás “Sokan érdeklődnek társasházak iránt” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Nagy az igény az új lakásokra, ezért meg kéne nyitni minden szabad területet, hogy amit csak lehet, beépíthessék az építési vállalkozók, ne maradjon semmi parlagon. Lehetővé kéne tenni, hogy a ronda CSM helyét hatalmas lakóparkok vegyék át.

  2. Horváth János szerint:

    Különösen nagy az igény az ingatlanosok részéről, hiszen hatalmas pénzeket kaszálnak egy
    egy lakáson. Ugyancsak nagy az igény a vállalkozók részéről, mert eszméletlen haszonkulcs-
    csal dolgoznak. A minőség pedig??? A mesterségesen felturbózott építőipar évi 6-10 %-s
    áremelkedést hozott. Ezt pont azok nem tudják megfizetni, akiknek valójában szükségük
    lenne rá.

  3. Csepeliman szerint:

    Nem a tarsashazakra lenne igény, hanem a megfizethető társasházakra! Mert a 20 millió feletti használt panel minden, csak nem realisan megfizethető. Hiába a csok, 1-2 gyerekre szinte semmi a támogatás, 3 gyerekkel meg hülye aki panelbe megy ennyiért.

  4. borsodivilagos szerint:

    Remélem ezzel a cikkel nem az iskola lebontása utáni társasházépítést akarják megalapozni…. 🙂

    Csak nem, eddig ugyanis ezzel vádolták a mszp-t.

    Ha lakótelepet akarnak, csináljanak a gyártelepen….

  5. Pilsner Urquell szerint:

    Csak lakótelepet ne!!!!
    Normális lakást – nem a legzajosabb, legmérgezőbb levegőjű helyeken épült lakógyárat -, és lakhatót – nem selejtet – azt viszont kellene, mert Csepelen ilyen nincs. Se megfizethetetlen, se megfizethető. Ha valaki van olyan marha, hogy mindenáron itt akarna élni, az évek óta nem talál.

Itt lehet hozzászólni !