Csepel a honvédelmi államtitkárral emlékezett meg az elesett hősökről

Csepel.hu

A százéves múltra visszatekintő ünnepen azokra emlékezünk, akik életüket a hazáért és a családért áldozták hazánkban. Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2018. május 26-án a Szent Imre téren Németh Szilárd honvédelmi államtitkárral közösen koszorúzással tisztelgett a háborúkban elhunyt hősi halottak emléke előtt. Csepel főterén a Hősök Napja alkalmából a három emlékmű (I. világháborús, II. világháborús, ’56-os) megkoszorúzására került sor.

Az Országgyűlés által 2001. június 19-én elfogadott, a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló LXIII. számú törvény értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján – az idén május 28-án – emlékezünk “az elmúlt ezredév magyar hőseire”.

Az ünnep eredete az első világháború alatt, éppen 100 évvel ezelőtt elfogadott, 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza. Az 1917. évi törvény elfogadásától 1938 végéig 1086 világháborús emlékművet emeltek Magyarországon. Nem mindegyik volt szobor, akadt település, ahol a hősök kertjében fejfákat állítottak az ismeretlen vagy távoli helyeken eltemetett katonáknak, máshol fát ültettek, esetleg táblát helyeztek el a hazáért életüket áldozók nevével.

Az 1924. évi XIV. törvénycikk az 1914-1918. évi világháború hősi halottai emlékének megünnepléséről – a nemzet soha el nem múló hálája és elismerése jeléül, az élő és jövő nemzedékek örök okulására és hősi halottaink dicsőségére – minden esztendő májusának utolsó vasárnapján nemzeti ünnepként bevezette a hősök emlékünnepét.

Csepel Önkormányzata nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek koszorúztak együtt Németh Szilárd országgyűlési képviselővel, honvédelmi államtitkárral.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !