Könyves szekér bemutató a Sétáló utcában

Csepel.hu

Könyves szekér bemutatót tartottak a Sétáló utcában május 15-én azzal a céllal, hogy népszerűsítsék az olvasást. A szekér, amelyen könyvek százait kínálják eladásra darabonként 300 forintért, már több hete várja az érdeklődő olvasókat Csepelen.

Ábel Attila alpolgármester az eseményen jó dolognak nevezte, hogy léteznek valódi civil szervezetek, amelyek a kultúra támogatását végzik. Kiváló ötletnek tartja, hogy minőségi könyveket lehet megvásárolni olcsón. A csepeli önkormányzat támogatja, hogy a könyves szekér még jó ideig a Sétáló utcában maradjon.

Boda István, a Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke felidézte, hogy az egyesületük 2006-ban alakult. Az esélyegyenlőségi program részeként azt tűzték ki célul, hogy alacsony áron magas színvonalú könyveket áruljanak. Az ötletet elsőként az Emberi Erőforrás Minisztériuma karolta fel: pénzadományukból 12 ezer könyvet vásároltak. A kezdeményezéshez a kerületi önkormányzatok is csatlakoztak különféle formában, például úgy, hogy ingyen biztosítják a területet. Magánszemélyek és könyvtárak is bőséggel felajánlanak olvasmányokat a feleslegessé váló kínálatukból. Az eladásra szánt daraboknál kritérium, hogy szépirodalmi, tudományos vagy szórakoztató művek legyenek. A magyar és a világirodalom remekei mellett az érdeklődők megtalálhatják itt az iskolai kötelező olvasmányokat, valamint a ritkán elérhető darabokat is szép kivitelben. Budapesten már nyolc forgalmas ponton helyeztek el hasonló szekereket.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az olvasási kultúra ilyenféle terjesztése sikeres. Kerületenként évente 30-50 ezer minőségi könyv talál gazdára a könyves szekereknek köszönhetően.

cs. a.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !