Megalakult az új Országgyűlés, letették az alaptörvényre az esküt a képviselők

MTI, Mandiner, Csepel.info

Az országgyűlési képviselők letették esküjüket, ezzel megalakult az új parlament. A képviselők a történelmi zászlók – többek között az Árpád-sávos zászló – előtt tettek esküt a jogszabályok és az alaptörvény betartására. Az alaptörvény rögzíti például az emberi jogokat és azt is, hogy országunk neve Magyarország, államformája pedig köztársaság.

Az ellenzéki pártok képviselő-jelöltjei a kampányban megfogadták, hogy az eskü szövegét megtagadják. Ám úgy tűnik ezt sem gondolták komolyan: a pénz megint erősebbnek bizonyult az ígéreteiknél. 

A Demokratikus Koalíció képviselői – akik csak az eskütétel idejére jelentek meg az ülésteremben, azt követően azonnal távoztak is – azzal egészítették ki a hivatalos esküszöveget, hogy minden törekvésükkel azon lesznek, hogy „helyreállítsák a köztársaságot”, és új demokratikus alkotmányt adjanak a hazának.

Az LMP-s Hadházy Ákos nem vett részt az eskütételen.

Ezt megelőzően az Országgyűlés korelnökéből – aki a legidősebb képviselő, a 82 éves, fideszes Turi-Kovács Béla – és a korjegyzőkből – vagyis a legfiatalabb képviselőkből – álló testület jelentést tett a mandátumvizsgálat eredményéről, amely mindenki megbízólevelét szabályszerűnek találta. Ezután a parlament – 189 igen szavazattal, egyhangúlag – igazolta a képviselők és a nemzetiségi szószólók mandátumát.

A parlamentnek ezúttal is 199 képviselő a tagja, a Ház munkájában további 12 szószóló vesz részt.

Turi-Kovács Béla bejelentette a kormány megbízatásának megszűnését. Innentől – az alaptörvény értelmében – a kabinet ügyvezető kormányként gyakorolja hatáskörét, nemzetközi szerződés kötelező hatályát nem ismerheti el, rendeletet csak törvény felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

Forrás: MTI, Mandiner

8 hozzászólás “Megalakult az új Országgyűlés, letették az alaptörvényre az esküt a képviselők” bejegyzésre

  1. Mazsola szerint:

    82 éves Fideszes…Önmagában röhej az egész!

  2. Nagyapó szerint:

    Jó napom volt ma. Lezajlott az országgyűlés alakuló ülése, terv szerint, rendben. A szélsőbaloldali választókat nem képviselte senki. Rendben.
    Amin viszont vizesre röhögtem magam, az a “civil” ellenzék cirkuszi szereplése:
    – reggel élőláncot alkottak az Országház körül, csak az volt a baj, hogy vagy az épület túl nagy, vagy a zember volt kevés
    – délelőtt tüntit szerveztek, összegyűltek az Alkotmány utcába, hangosítás, szónokok, stb., csakhogy a rendőrök elvonultak és a néhány tüntető bement a Kossuth térre piknikezni. Ott maradtak a szónokok hallgatóság nélkül
    – kezdődött az alakuló ülés. A bősz jobbikosok kordonbontásra indultak. Hoztak még cséplőgépet is, mert ismerik a vidéket, csak nem volt kordon. Ott álltak zászlóstul és sehol kordon.
    – az esti tünti volt a csúcs! “Tömeg” (ha a Fradi bajnok lesz, többen lesznek az ünneplők), szónokok, akiket a kutya sem ismert, pufogtatták ugyanazt a panelszöveget, hol a kormánypártoknak, hol a zellenzéknek címezve. Aztán jött az égi áldás (egyik tüntető szerint Orbán rendelte, gondolom Semjénen keresztül) és a “tömeg” eltűnt. Nem is tudtam, hogy a környéken ennyi fedett hely van
    – eső után köpönyeg, az ázott verebek még csiripeltek, aztán hazarepültek.
    Jól szórakoztam, egy cirkuszigazgató sem szervezhette volna jobban.
    (Nekünk, magyaroknak, a kommunyistából is a legalja jutott, de jelen ellenzékünk hasonló szinten van!!)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Bercsik Károly szerint:

    Gratulálok, és eredményes munkát kívánok. Hajrá Magyarország!

  4. Szabó Imre szerint:

    Igaza van a vén kujonnak!

    Éjjen a maffiakormány!

    (Csak ne a mi pénzünkön!)

  5. borsodivilagos szerint:

    Nagyapó bemutatta emberi nagyságát. 🙂 Tényleg képviselő Csepelen?
    Egyébként soha nem válaszol a kérdésemre: A volt kisz-es kommunista? Pedig gondolom erről is van véleménye.

  6. Nagyapó szerint:

    Milyen jó a lista, amit a Figyelő adott ki. Mivel a transzparencia, az átláthatóság kulcskérdés, látjuk, hogy szerepel rajta Kocsis-Cake Olivio, aki egyik lehetséges utódja a képviselőségről lemondó Karácsony Gergelynek. Így tudjuk, hogy kicsoda, milyen a beállítottsága, kiket képvisel.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Jobban szerint:

    A maffiakormány jelző a balliberális kormányokat illeti meg, eredményesen kifosztották az országot, külföldiek kezére adva amit csak lehet, jó, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr és kormányai megmentették Magyarországot és az állampolgárokat a teljes csődtől.

  8. Johnny szerint:

    borsoduvilágos!
    Ismerek egy öreg őskomcsit, aki vállalja a baromságát is.
    Mesélt az öregről is! 😉

Itt lehet hozzászólni !