Megújult a csepeli vakvezetőkutya-kiképző iskola

Magyar Hírlap

Sokat változott a vakvezető négylábúak kiképzése az elmúlt öt-tíz évben, ma már arra is megtanítják őket, hogy szabad helyet keressenek a tömegközlekedési eszközökön.

Megújult a centenáriumát ünneplő Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének csepeli vakvezetőkutya-kiképző iskolája. A létesítmény gazdagodott egy új helyiséggel is, ahol biztosított a beteg, műtött, ivartalanított kutyák lábadozása.

Befejeződött a kiképzőtelephely épületének felújítása, és a központ egy lábadozóval is gazdagodott – jelentette be a napokban Csepelen Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) elnöke. Szilágyi Zoltán állatorvos hozzáfűzte: 1990-ben járt először a telepen vakvezető kutyákat vizsgáztatni, s szemmel látható a fejlődés az iskolában. Az új egészségügyi központban műtött, ivartalanított, beteg és idős kutyák lábadozása oldható meg kulturált körülmények között.

Schiff Mónika, az MVGYOSZ vakvezetőkutya-kiképző iskolájának vezetője elmondta: ezt követően nemcsak a melegebb hónapokban, hanem télen is ivartalaníthatják a kutyákat. Az MVGYOSZ-tól kikerülő segítő ebek csak így kerülhetnek gazdájukhoz, hogy nyugodtak maradjanak. A helyiség alkalmas arra is, hogy a beteg kutyákat megfigyelhessék, betegségük nem fertőző-e, valamint található a lábadozóban egy fürdető is.

Dombai Laura, a DRK cég vezetője hangsúlyozta, három éve dolgoznak együtt a kiképzőiskolával, és a Loyalty is Royalty termékcsaládjukból származó teljes bevételt a vakvezető kutyák kiképzésére fordítják. A cég eddig négymillió forinttal támogatta az iskolát. Egy kutya kiképzése 2,2 millió forintba kerül, az összeget kizárólag állami támogatásból és az MVGYOSZ-hoz érkező adományokból fedezték. Szerencsére az adományok összege nőtt az elmúlt nyolc évben.

Tavaly év végén a segítő kutyák kiképzésével foglalkozó szervezetek egyébként 45,3 millió forintra nyújthattak be pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi). Emellett idén a duplájára emelték a segítő és terápiás kutyák kiképzésére fordított összeget, valamint elindult a látássérültek infokommunikációs akadálymentesítését célzó Távszem projekt is.

A létesítmény átadásán bemutatón vehettek részt az egybegyűltek. Kiképzés alatt álló kutyák demonstrálták, mire képes manapság egy vakvezető négylábú. A kutyák először a láb mellett lépést mutatták be, hisz ez az egyik legfontosabb feladatuk, mindig érinteniük kell a gazdájuk lábát. A közönség megtapasztalhatta azt is, hogyan tudnak vezényszóra ülni, feküdni, állni, helyben maradni kikötés nélkül, érje bármilyen inger őket. A kutya nem szaladhat örömében gazdája elé, nem lenghet ki, mert ezzel veszélybe sodorhatja a nem látó embert. Ha gazdája ismerőssel találkozik, a kutyának láb mellé kell ülni.

„Öltöztetés” vezényszóra engedelmesen bújtak az ebek a vezetőhámba, majd kezdetét vette a bemutató leglátványosabb része, amikor egy utcaképet szimuláló tanpályán vezették végig gazdájukat a kutyák. A négylábú segítők megállással jelezték a gazdájuk útjába kerülő akadályt, útpadkát, lépcsőt, árkot. A vakvezető kutyák olyan okosak, hogy a telefonfülkét vagy a buszmegállót is képesek jelezni gazdájuknak.

Sokat változott szakmailag a kiképzés az elmúlt öt–tíz évben, mert a vak emberek részéről egyre újabb igények merültek fel – kommentálta a látottakat Schiff Mónika. Ma már arra is kiképzik a négylábúakat, hogy szabad helyet keressenek a tömegközlekedési eszközökön vagy a megállóban. Ha kulcsot, telefont vagy bármi mást leejt a látássérült, a kutya odavezeti gazdáját, ahol a tárgy hever. A kutyáknak, amennyiben alkalmasak a feladatra, lényegében bármit meg lehet tanítani a hat hónapos kiképzés során.

A társadalomban is nagy változás következett be – tette hozzá Schiff Mónika, ugyanis az emberek mindinkább tolerálják a vakok igényeit, és helyesen segítik őket. Például egyre többen tudják, ha segíteni szeretnének, ne a kutya oldaláról közelítsenek a látássérülthöz, továbbá hogy nem szabad simogatni a vakvezető ebeket.

A Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesületnek köszönhetően manapság már mindenhova beengedik a vak embereket a segítő kutyájukkal, pár évvel ezelőtt azonban még adódtak ebből konfliktusok.

Forrás: Magyar Hírlap

Egy hozzászólás “Megújult a csepeli vakvezetőkutya-kiképző iskola” bejegyzésre

Itt lehet hozzászólni !