Novák Katalin: Fő célunk a felelős gyermekvállalás, a munkából élő, dolgozó családok támogatása

Csepel.hu

A Családok éve a támogatások mellett a szemléletmódról is szól, elsősorban a családbarát gondolkodás támogatására törekszünk, azt szeretnénk, ha mindenkiben tudatosulna, hogy „családban élni jó! – mondta a Csepeli Hírmondónak adott interjújában Novák Katalin az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A politikussal a családok éve mellett, a részmunkaidős foglalkoztatásról, a CSOK-ot érintő változásokról is beszélgettünk.

2010 óta széleskörű családtámogatási rendszer valósult meg. A magyar kormány 2018-ban pedig meghirdette a Családok évét. Miben más, miben nyújt többet ez a program, milyen elemekkel bővültek a meglévő családpolitikai intézkedések?

Magyarország nemzetközileg élen jár a családok segítése terén. Míg 2010-ben közel 1000 milliárd forintot szánt a kormány családtámogatásokra, mára ez az összeg megduplázódott, 2018-ban közel 2000 milliárd forint jut a családoknak. Ez azt is jelenti, hogy Magyarország a GDP közel 5 százalékát a családok támogatására és a gyermekvállalás ösztönzésére fordítja. Határozott célunk, hogy a források bővítésével a felelős gyermekvállalást, a munkából élő, dolgozó családokat támogassuk. Ezért a keresőtevékenységhez kötött juttatások arányát a 2010-es 24%-hoz képest 2018-ra a másfélszeresére, 58%-ra emeltük, vagyis túlsúlyba kerültek a munkaalapú támogatások. 2018-ban a Családok évében még több segítség jut a családoknak. Azok a családok, ahol az édesanyáknak diákhitele van, és úgy döntenek, hogy gyermeket vállalnak, később kell, hogy visszafizessék a hitelüket, vagy részlegesen, sőt akár teljesen mentesülnek a diákhitel törlesztése alól, attól függően, hogy első, második vagy harmadik gyermeküket várják. Szintén újdonság január elsejétől, ha harmadik vagy további gyermek érkezik a családba, a család a jelzáloghiteléből 1-1 millió forintot átvállal az állam. A Köldökzsinór programunk pedig arról szól, hogy az idei évtől a szülők a határon túl vagy külföldön született magyar gyermekek után is igénybe vehetik a babakötvényt és az anyasági támogatást. 2018-ban a diplomás GYED idejét a kétszeresére emeltük, valamint tovább nőtt a kétgyermekesek adókedvezménye is.

 

A családpolitikát érintő döntések jórésze a fiatalabb korban való gyermekvállalást, a vágyott gyermekek megszületését célozzák. Vannak arra nézve adataik, mennyire segítik ezek az intézkedések a demográfiai mutatók javulását?

Nem lehet azonnali változást elérni, kivéve, ha kívülről pótoljuk a hiányzó gyerekeket, de ez is csak látszatmegoldás és veszélyes, Magyarországnak nem ez a célja. Mi nem kívülről akarunk bevándorlókat betelepíteni, hanem azt szeretnénk, ha a magyarság képes lenne megfiatalodni, fenntartva önmagát. Igen, lehet, hogy ez a kitűzött cél magas, de hosszú távon ez mindannyiunk érdeke. Ehhez viszont elengedhetetlen egy nemzeti összefogás, és az, hogy a fiatalok és a családok biztonságban érezhessék magukat az országban. Az ellenzék gyakran hangoztatja azt, hogy Magyarország demográfiai mutatói rosszak. A kiinduló helyzet valóban nehéz, de a friss adatok bizakodásra adnak okot. Ha megnézzük a részleteket, kirajzolódnak a pozitív tendenciák, például a gyermekvállalási kedvet figyelve. Ha két felnőtt minimum két gyermeket vállal, akkor nem fogyunk el. Ez a szám 1,23 volt 2011-ben, ekkor volt a mélyponton, száz családba 123 gyermek született, most pedig már 1,5-nél tartunk, tehát öt év alatt húsz százalékkal nőtt ez a mutató. Mi ez, ha nem előrelépés?

 

Mi a helyzet azokkal a párokkal, akiknek természetes úton nem lehet gyermekük?

Sajnos ma Magyarországon is minden ötödik pár meddőségi problémákkal küzd, ez egy sokkoló adat. Így nagyon fontos, hogy az az ország, amely demográfiai kihívásokkal küzd, minden lehetséges segítséget megadjon ezeknek a pároknak. Éppen ezért az idei évtől bővítjük a termékenységet támogató programok körét, és a társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát úgy emeltük, hogy ha az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy további alkalommal támogatjuk a beavatkozást. Emellett az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása a jelenlegi 70 százalékról 90-re nő. Fontos lépések ezek, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél több meddő szülőnek sikerüljön gyermeket vállalnia.

 

Gyermek mellett, a család és a munka összeegyeztetése sokszor nehéz feladat, de komoly segítség, ha van elegendő bölcsődei, óvodai férőhely. Az utóbbi években a kormány 117 milliárd forintot irányzott elő bölcsődei, óvodai férőhelyek létrehozására. Idén is folytatódik ez a program?

Hazai forrásból idén is milliárdokat fordítunk a bölcsődefejlesztésre, ami legfőképp új férőhelyek létrehozását jelenti. Míg 2010-ben 34 ezer férőhely volt a 3 éven aluli gyermekek elhelyezésére, 2017-ben már közel 50 ezer intézmény biztosít napközbeni ellátást számukra. Ezen kívül pedig már mintegy 5000 új bölcsődei férőhelyre és közel 11 ezer férőhely felújítására kötöttek szerződést. A bölcsődei dolgozókat a korábbinál magasabb bérrel, továbbképzési lehetőséggel ismerjük el.

 

A családalapítás szempontjából sarkalatos kérdés a lakásvásárlás, amely önerőből a legtöbb fiatal számára elérhetetlen. Mennyiben segíthet ezen a CSOK?

Szerényen, de büszkén kijelenthetjük, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény a FIDESZ-KDNP kormány egyik sikertörténete. 2015-ös indulása óta eddig közel 70 ezer család igényelte a CSOK-ot, ami ha egy átlagos családot nézünk, nagyjából negyedmilllió embert jelent. A CSOK a 10 millió forintos kedvező kamatozású hitellel, a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatással és az ötmillió forintos áfa-visszatérítési lehetőséggel vonzó segítség lehet a kevés önerővel rendelkező fiatalok számára. Az adatok egyébként azt mutatják, hogy minden harmadik CSOK-támogatott, előre vállalt gyermeket, tehát a kedvezménynek van mérhető demográfiai hatása is. Ráadásul a CSOK az egyszülős családoknak is jár. Soha nem volt még olyan Magyarországon, hogy egy gyermekeit egyedül nevelő édesanya vagy édesapa is olyan komoly otthonteremtési támogatásban részesüljön, mint egy kétszülős család.

 

Március közepétől egyszerűsödik a CSOK igénylése, milyen változások várhatók e téren?

A változások egyik fontos eleme, hogy bevezettük az úgynevezett “nyilatkozati elvet”, így az igénylőknek nem kell majd minden igazolást, dokumentumot papíron benyújtaniuk, hanem elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk. A NAV természetesen ellenőrizheti a nyilatkozatok valóságtartalmát. Egy másik változtatás a külföldről hazaköltöző, a CSOK-ot igénybe vevő családoknak jelent majd segítséget. A 10 millió forintos CSOK igényléséhez ugyanis eddig 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolása kellett, február közepétől azonban erre a családoknak már nincs szükségük, csak azt kell vállalniuk, hogy 180 napon belül tb-jogviszonyt létesítenek. Egy másik könnyítés, a CSOK-ot érintő banki ügyintézési határidő csökkentése. Lakásvásárlás esetén 30 napon belül, lakásépítés vagy -bővítés esetén 60 napon belül kell elbírálni a CSOK kérelmeket.

Az, hogy a korábbiakhoz képest kevesebb, mint a felére csökken a benyújtandó okiratok, igazolások száma, és az igénylőknek lényegében – a tb-jogviszony igazolást kivéve – csak olyan iratokat kell benyújtaniuk, amelyek amúgy is megvannak náluk (személyi okmányok, adóigazolvány, építkezés esetén építési napló, vásárlás esetén adásvételi szerződés, várandósság esetén orvosi igazolás vagy várandóssági kiskönyv), egyébként már önmagában is jelentősen gyorsítja az ügyintézést. Ezen kívül megkönnyítjük az igénylők dolgát is. Míg eddig az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújthattak be igényt, ezt most már 180 napig tehetik meg. Változás az is, hogy már a folyamatban lévő lakásbővítésekre is érvényesíthető a CSOK, és a teljes bekerülési költséget lehet a támogatásból fedezni. Ezentúl az 5 millió forintos áfa-visszatérítés lehetősége a nyugdíjasokra is vonatkozik, és az árván maradt kiskorú is tulajdonjogot szerezhet, ha a CSOK-ot a szülő igényelte, de elhunyt.

 

Milyen családpolitikai intézkedéseket szeretnének még a jövőben megvalósítani?

Az elsődleges célunk most az, hogy felhatalmazást kapjunk a munkánk folytatására. Mi soha nem elveszünk a családtámogatási rendszerből, hanem folyamatosan bővítjük azt. Vállaljuk, hogy minden családtámogatási intézkedést és vívmányt megtartunk a jövőben is, és törekedni fogunk arra, hogy még egyszerűbben és szélesebb körben elérhetővé váljanak a kedvezményeink. Ha bizalmat kapunk a választóinktól, 2019-ben 40 ezer forintra emelkedik a kétgyermekesek adókedvezménye, 2020-ra a bölcsődei férőhelyek számát 60 ezerre növeljük, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Családügyi Kabinet pedig azon dolgozik, hogy minél átfogóbb képet kaphassunk a demográfiai folyamatokról, valamint a kormányzati intézkedésekben még hangsúlyosabban megjelenhessenek a családpolitikai szempontok.

Csepel.hu

2 hozzászólás “Novák Katalin: Fő célunk a felelős gyermekvállalás, a munkából élő, dolgozó családok támogatása” bejegyzésre

  1. Kaschauer szerint:

    “Mi soha nem elveszünk a családtámogatási rendszerből, hanem folyamatosan bővítjük azt.”

    És éppen ebben különböznek a maffiabaloldaltól.

  2. Kaschauer szerint:

    “Fő célunk a felelős gyermekvállalás, a munkából élő, dolgozó családok támogatása”

    Ballib képviselőjelölt:

    “Diszkriminatív! Minket ki fog támogatni?”

Itt lehet hozzászólni !