Németh Szilárd: Az ellenzék hazug és cinikus a rezsikérdésben

Hazug, hiteltelen és cinikus az ellenzék rezsikérdésben, hiszen azok beszélnek, akik kormányon “sárgacsekk-adósságba” taszították az embereket, folyamatosan növelve a kiadásokat – jelentette ki pénteken Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke reagálva azokra az ellenzéki nyilatkozatokra, amelyek bírálják a téli rezsicsökkentést. 

A politikus az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett: a szocialisták kormányon megengedték az akkor még teljes egészében idegen kézben lévő lakossági szolgáltatóknak, hogy “kizsebeljék a magyar embereket”. Mégis folyamatosan bírálják a rezsicsökkentést – kifogásolta.

Emlékeztetett: “az elvtársak azt ígérték, nem lesz gázáremelés”, majd 2002 és 2010 között engedték, hogy tizenötször emeljék a gáz árát, az eredeti háromszorosára.

Akkor a magyarok fordították a fizetésük legnagyobb arányát gázszámlára Európában, ma viszont a harmadik legalacsonyabb ár van Magyarországon. Az “összegyúrt ellenzék” újra Brüsszelt és a multinacionális gázszolgáltatók érdekeit képviselné, ők idegen érdekeket szolgálnak, nem a magyar fogyasztók érdekeit – értékelt.

Felidézte: az Orbán-kormány 2013-ban határozta el a lakossági gáz, távhő és villany árának csökkentését, azóta 25 százalékkal csökkentek az energiaárak. Ezzel családonként összesen legkevesebb 170 ezer forintot spóroltak az emberek, országos szinten pedig több mint 900 milliárd forint maradt a lakosságnál.

A jelenlegi 12 ezer forintos téli rezsicsökkentés angol mintán alapul – mutatott rá -, és ahogy Angliában, úgy Magyarországon is a rendkívüli hideg indokolja a fűtésszámlák csökkentését, amelyet a második negyedévben érvényesít a kabinet.

Forrás: Magyar Hírlap

7 hozzászólás “Németh Szilárd: Az ellenzék hazug és cinikus a rezsikérdésben” bejegyzésre

  1. propaganda szerint:

    Az egész rezsicsökkentés egy átverés, évek óta jóval a piaci ár fölött kapja a lakosság a gázt-áramot, az állami szolgáltató jelentős extraprofitra tesz szert.
    A 12 ezer Ft-os téli rezsicsökkentést pedig nem indokolja, hogy most 2 hétig hideg volt, a tél összességében enyhe volt, elég alacsonyak voltak a fűtési költségek. Ez csak választási fogás.

  2. Johnny szerint:

    Vagy kap mindenki, vagy akiket megszopattok, háborognak:
    Értitek…
    Van, akinek jár, van, aki meg kapja be!

    “Írásban is megjelent a részleteket tartalmazva a kormány szerdai döntése a téli rezsicsökkentésről. A rendelet egy érdekes pontja alapján a nagy társasházban élők egy része nem biztos, hogy jól jár.

    Az intézkedés a “Kormány 37/2018. (III. 8.) Korm. rendelete az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő lakossági földgázfogyasztók részére biztosított téli rezsicsökkentésről” címet viseli a legfrissebb Magyar Közlönyben. Az Orbán Viktor által aláírt rendelet kimondja, hogy

    a lakossági fogyasztók a téli fogyasztási időszakban bekövetkező fogyasztásnövekedés finanszírozását segítő juttatásra (a továbbiakban: juttatás) jogosultak, az e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

    A támogatás összegét egyébként a rendelethez csatolt rövid melléklet szabályozza.

    Az egyetemes szolgáltatóval egyetemes szolgáltatói jogviszonyban álló lakossági fogyasztó részére
    1. a 2017/2018-as gázév téli fogyasztási időszakában bekövetkező fogyasztásnövekedés finanszírozását segítő juttatás összege – a 2. és 3. pontban foglaltak kivételével – 12 000 forint.
    2. A 20 m3 /h alatti gázmérővel rendelkező fogyasztói közösség esetében a 2017/2018-as gázév téli fogyasztási időszakában bekövetkező fogyasztásnövekedés finanszírozását segítő juttatás összege az 1. pont szerinti összeg kétszerese, azaz 24 000 forint, függetlenül attól, hogy az adott fogyasztói közösség hány vételező taggal rendelkezik.
    3. A 20 m3 /h vagy a feletti gázmérővel rendelkező fogyasztói közösség esetében a 2017/2018-as gázév téli fogyasztási időszakában bekövetkező fogyasztásnövekedés finanszírozását segítő juttatás összege az 1. pont szerinti összeg tízszerese, azaz 120 000 forint, függetlenül attól, hogy az adott fogyasztói közösség hány vételező taggal rendelkezik.”

  3. Nagyapó szerint:

    propaganda ismét előveszi a hazug szoclib szöveget. Képtelen felfogni ill. hazudik, mert a vezetéken érkező gáz nem tojás. Ára nem változik naponta, mivel a vételt/eladást hosszútávú szerződések rögzítik. A szocik 8 évig nem tudtak csökkenteni, csak emelni, most megvilágosodtak?
    propaganda! Ha nem vesszük át a lekötött gázmennyiséget a különbözetet az maszop fizeti?
    Viszont igaza van! még több ilyen választási fogást, béremelést, Erzsébet utalványt, rezsicsökkentést (észrevette, hogy a választás után?), persze ehhez kellet 4 %-os GDP emelés.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. propaganda szerint:

    Nagyapó, és ki kötelezte a kormányt, hogy olyan hosszú távú szerződést kössön az oroszokkal, aminek következtében most a világpiaci ár duplájáért kapjuk a gázt? Mert ugye Putyin seggét nyalni kell?

  5. Kisapó szerint:

    Ne csak a gázzal foglalkozzatok. Nézzétek meg a villanyszámlátokat! 21 fillérrel emelkedett (nem elírás) a lakossági villamos energia ára január 1.-től. Ez egy érdekesen csökkenő rezsi.
    Ezt miért nem verik nagydobra a választás előtt?

  6. Cicuka szerint:

    Csak két kiemelés a cikkből:
    “…hogy tizenötször emeljék a gáz árát, az eredeti háromszorosára.”

    “…az Orbán-kormány 2013-ban határozta el a lakossági gáz, távhő és villany árának csökkentését, azóta 25 százalékkal csökkentek az energiaárak.”

    És egy halk kérdés:
    Most hálásnak kellene lennünk, hogy a 300%-os emelésből visszaadtak 25%-ot???

    Esetleg annak utána nézett valaki, hogy az akkori emeléseknél milyen változás volt a világpiaci árakban? Mert az utóbbi idők változásait ismerjük, és azt messze nem követi a gázszámlám! 🙁

  7. Horváth János szerint:

    A korábbi szerződés az oroszokkal, a kőolaj világpiaci árához kötötte a földgáz árát. Balsze-
    rencsénkre ez abban az időszakban állandóan emelkedett. Ezt próbálták meg a rászorulóknak
    kompenzálni különböző juttatásokkal.
    Az Orbán kormány abban a tévhitben ringatta magát 2013-ban, hogy az energiaárak továbbra
    is magas szinten maradnak vagy még növekednek, valamint a fogyasztás is emelkedik.
    Ugyanabba a hibába estek mint a szocik, hosszú távra kötelezték el magukat, s így nem tudják
    kihasználni a világpiac által nyújtott lehetőséget. Ezt próbálják elkendőzni a rezsicsökkentés
    nevű átveréssel.

Itt lehet hozzászólni !