Dübörög a kampány, ráéreztek a Facebookra a magyar politikusok – Mutatjuk az erőviszonyokat

Blikk.hu

Budapest — Míg a nyugati országokban a választók követték a politikusokat a közösségi oldalakra, nálunk kicsit lassabban eszméltek a honatyák, és inkább ők siettek szavazóik után a digitális platformokra. Mára mégis úgy tűnik, ráéreztek a hazai döntéshozók is a Facebook ízére, és szimpatizánsok egyre nagyobb táborát tudják maguk mögött.

Nem csoda, hogy egyre serényebben posztolnak: a követőknek fontos, hogy mindig új és új híreket találjanak a „lájkolt” politikus közösségi felületén.

A követők számának tekintetében elvitathatatlan a dobogó csúcsa Orbán Viktor (54) miniszterelnöktől, akinek Facebook-oldalát összesen 568 ezer ember követi. A Jobbik elnöke, Vona Gábor (39) a második a háta mögött 500 ezer felhasználóval, majd alaposan lemaradva a dobogó harmadik foka az MSZP-s Mesterházy Attiláé (44). Neki 223 ezer követője van a közösségi oldalon.

Ám nem minden kategóriában mondhatja magáénak az első helyezést Orbán. A legserényebb posztoló ugyanis Németh Szilárd (53) fideszes országgyűlési képviselő. Ő csak idén 126 gondolatát osztotta meg követőivel.

Nem bízhatják el magukat azonban a legjobbak, és nem kell csüggednie azoknak sem, akik egyelőre a leszakadók között vannak. A Párbeszéd politikusa, Karácsony Gergely (42) ugyanis viszonylag kevés követővel indult, az elmúlt három hónapban mégis ő gyűjtötte be a legtöbb, közel 40 ezer új követőt.

– Természetesen örülök neki, hogy az emberek jó és pozitív dolgokra, továbbá azokra a témákra kíván­csiak, amelyek az ő életükről, az ő gondjaikról és mindennap­jaikról szólnak – mondta Karácsony.

Szerinte egy politikus Facebook-oldalán az olyan témák népsze­rűek, amelyek építő jelle­gűek, pozitívak, és főleg minden olyan téma, ami nem a gyűlöletkeltésről és a gyalázkodásról szól.

Gyurcsány Ferenc (56) DK-ja tudatosan állt rá a közösségi média használatára.

– Erős online és Facebook-kampányt kell folytatnunk, hogy minél több embert elérhessünk – mondta Wirsching Viktória kommunikációs igazgató. – A DK ezért sok pénzt elkölt a Facebookon, hogy a lehető legtöbb ember láthassa a tartalmait.

Wirsching szerint népsze­rűek a Gyurcsány-videók, amelyek közül akad olyan, amit 1,6 millióan néztek meg.

– Olyan ügyeket vetünk fel, amelyek nagyon mozgósítják az embereket – magyarázta a kommunikációs igazgató.

A miniszterelnök is egyre gyakrabban használja a Facebook-videókat. Orbán Viktor a múlt héten a belga kormányfőnek is így üzent, válaszul a nyilatkozatára, amely szerint ki kell kényszeríteni a menekültkvóták elfogadását.

Egyre veszít a jelentőségéből

– A Facebook az utóbbi időben vesztett a jelentőségéből, ugyanis egy politikus az algoritmusoknak köszönhetően zömében csak a saját szavazóit tudja elérni. Ám vírusmarketinggel, tehát egy vicces kép vagy ütős videó megosztásával jóval szélesebb kört lehet megszólítani – magyarázta a Blikknek Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a közösségi oldalon vásárolt hirdetések is döntően befolyásolják a politikusokat követők számának gyarapodását.

Forrás: Blikk.hu

7 hozzászólás “Dübörög a kampány, ráéreztek a Facebookra a magyar politikusok – Mutatjuk az erőviszonyokat” bejegyzésre

  1. propaganda szerint:

    Németh Szilárd – 3863 lájkoló
    Szabó Szabolcs – 6615 lájkoló

    Egyéb kérdés?

  2. Katalin szerint:

    Nem is láttam egyetlen egy NSz posztot😵

  3. csak úgy ... szerint:

    Írtam egy hozzászólást, és megadtam egy linket, meg sem jelent.

  4. csak úgy ... szerint:

    Nagyon igaz. Újabb cifra linkem, moderálásra vár.

    A fideszes facebook csapat, utasításra majd felpörgeti sziszi like-jait.

  5. csak úgy ... szerint:

    A küldetés

    A feladat lehet egyszerűen a Fidesz hivatalos Facebook-oldalára kirakott tartalmak továbbosztása, de akár egy-egy ellenzéki jelölt posztjára is ráküldhetik a hadsereget, hogy járassák le az illetőt. Az ilyen posztok terjesztéséhez minden képviselőhöz helyi érdekeltségű ellenzékellenes Facebook-oldalakat is létre kell hozni. Ennek a hálózatnak általában helyi civil szervezetnek álcázott oldalak a tagjai, például: Kertváros Pécs, Fejér Megyei Jobbegyenes, Mátrai Betyárok, Trollkomárom,Nem érdemelnek több esélyt, Szeged többre képes, Kritika Kazincbarcika, Rábaköz nem kér a hazaárulókból, Kaposvári Fricska, Egyenesen Marcali,Igazi baloldalt Csepelen, Fogjunk össze Kispestért, és így tovább.

  6. Strici2 szerint:

    Leirtam az igazat a fuggetlen csepelinfo cenzurazott.
    Mondj igazat…….

  7. csak úgy ... szerint:

    — részletek —
    A bevetés
    Fáj az igazság!
    ————————-
    A CAP-on keresztül a négynégynégy forrása szerint minden nap legalább egy, de akár öt feladat is érkezett a Fidesz pártközpontjából. A programnál próbáltak figyelni a biztonságra, így csak sms-ben kapott biztonsági azonosítóval lehet belépni, mint az online bankokba. Sőt, sms-értesítés jön arról is, ha üzenet érkezett, nehogy lemaradjanak a trollok a napi feladatról. Van, hogy saját mémeket kell gyártani, de az ELÉG nevű Facebook-oldalon keresztül a trollok bőségesen el vannak látva előre gyártott tartalommal is. Minden nap érkeznek jó példák is, amelyekből a NER-trolltársak elleshetik a minőségi trollkodás csínyját-bínját. Minden hónapban listázni kell, hogy melyik csapat hogyan teljesített, és állítólag maguk a képviselőjelöltek is igen komolyan veszik a propagandatermelési versenyt.
    ————–
    Az már jó ideje empirikusan is nyilvánvaló, hogy a Fidesz és a kormány érdekeit gyanúsan sok Facebook-kommentelő védi gyanúsan hasonló módon és vehemenciával, de bizonyíték eddig nemigen volt arra, hogy őket központilag irányítaná valaki. A négynégynégy-nek most kitálalt a gépezet egyik fogaskereke, aki példátlan betekintést enged a Fidesz központjából irányított országos online trollhálózat működésébe.

    A négynégynégy forrása szerint a 2017 májusában a Fidesz összes képviselőjének és jelöltjének le kellett adnia egy nevet, őket egy hónappal később berendelték a pártközpontba, hogy (más feladatok mellett) a trollhadsereg koordinátorait faragják belőlük. Ezeket a “virtuális munkatársakat” (VM) maga Kubatov “Kubatov-lista” Gábor fogadta. A VM-ek aztán létrehoztak az adott képviselőjelölt választókerületében munkálkodó titkos trollcsoportokat a virtuális terepmunkához. Idén januárra ezeknek a központi utasítás szerint már legalább 60 fősnek kellene lenniük.
    ……….

Itt lehet hozzászólni !