A csepeliek győztek a Baracsi Imre Birkózó Emlékversenyen

 

Csepel.hu

Ötödik alkalommal rendezték meg a Baracsi Imre Nemzetközi Birkózó Emlékversenyt az ÁMK felújított tornacsarnokában december 2-án.

A serdülő és kadet korosztályú versenyzők összecsapásán a Csepel BC sportolói lettek a legjobbak, megelőzve a székelyudvarhelyi és a felvidéki (dunaszerdahelyi) csapatokat. Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke bevezetőjében Baracsi Imre érdemeit méltatta, egyben köszöntötte a küzdelmeket megtekintő Baracsi Imre feleségét és lányát. A versenyen szurkolt Borbély Lénárd polgármester is.

Németh Szilárd megemlítette, hogy egy igazi kárpát-medencei versenyre gyűltek össze a fiatal birkózók az immár hagyománnyá vált és Baracsi Imrének emléket állító viadalon. Baracsi Imre versenyzőként, majd mesteredzőként hosszú éveket töltött el a Csepel színeiben, és nagyszerű eredményeket ért el. Példaképpé vált, aki a gyerekeknek hitet adott, hogy nagy bajnokokká válhassanak. Szaktudása, akaratereje, pedagógiai módszerei alkalmassá tették, hogy felnézzenek rá. Az első emlékversenyt 2013-ban rendezték meg, s akkor az volt a legnagyobb kihívás, hogy a birkózás megmarad-e olimpiai sportágnak. A birkózás ősi sport, már az ókori görögök is űzték. Nem szabad veszni hagyni, noha látható, hogy vannak ellendrukkerei, és bizonyos érdekcsoportok szívesen mellőznék az olimpián. A mai sportolók és vezetők felelőssége, hogy kiálljanak a birkózás megmaradása mellett. Annak idején aláírásokat gyűjtöttek a sportágért, most pedig a jó mérkőzések és a sportszerűség jegyében vívott vesenyekkel teszik ugyanezt.

A szombati versenyen negyven birkózó kilenc súlycsoportban, szabadfogásban mérte össze erejét. A csepeli fiatalok kedvező előjelekkel vágtak neki a mérkőzéseknek, hiszen novemberben megnyerték az utánpótlás korúak hazai csapatbajnokságát. A csepeliek csapatában szép számmal akadnak reményteljes fiatalok. Budai Kovács Marcell tavaly az Európa-bajnokságon, majd a világbajnokságon is harmadik helyezést ért el a kadetek között. Rizmajer Márton serdülőként lett magyar bajnok kötött- és szabadfogásban. Veszeli Dániel szintén válogatott versenyző a kadetek között. A csepeliek nem a legjobb összeállításban léptek szőnyegre, de így is magabiztosan győzték le előbb a felvidékiek, majd a székelyföldiek csapatát.

Bánkuti Zsolt vezető edző úgy nyilatkozott, hogy a csepeli birkózók számára komoly megmérettetés volt a szombati csata, de szépen helytálltak. A cél most az, hogy a csapat együtt maradjon, és erős felnőtt együttessé váljon.

Cs. A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !