Fáznak a csepeli mentősök: negyedjére nyiffant ki a 9 éves kazán

Borbély Lénárd polgármester felajánlotta az önkormányzat segítségét

168 Óra, Csepel.info

Átadás 2008-ban: annyira ritkák voltak akkoriban az egészségügyi fejlesztések, hogy csak Gyurcsány hiányzott

A selejt bosszúja csaphatott le újra a csepeli mentőállomásra, amikor a 9 évvel ezelőtt átadott épület kazánja nem bírta tovább a strapát. Ez a sokadik hiba az épületben, de klímát például eleve nem építettek be 2008-ban. Úgy gondolták, minek az. Kedden délelőtt Borbély Lénárd csepeli polgármester felajánlotta a kazán cseréjét.

Információink szerint az életmentők ideiglenesen a saját olajradiátoraikat, hősugárzóikat és vízmelegítőiket mozgósították. De nem tudják, hogy a 9 éve katasztrofálisan megépített állomás elektromos vezetékrendszere vagy a drága áram miatt a szervezet pénztárcája mondja fel előbb a szolgálatot. Úgy tudjuk, leginkább forró teát isznak és a modern mentőkocsikban melegednek, kazán helyett pedig a mikró zümmögését hallgatják.

A 168 Óra szerint hiába írja elő az Országos Mentőszolgálat hivatalos belső szabályzata, hogy minimum 18 fokot kell biztosítani az állomásain, a csepeli bázison már akkor örülnek, ha a 15 fokot eléri a hőmérséklet. Mivel kombi kazán fuccsolt be, fürdésre sincs meleg víz. Az állomáson negyvenen dolgoznak, négy autó van szolgálatban, és csak azokban tudnak felmelegedni az életmentők. A problémát másfél hete jelezték az OMSZ-nál. Egy ekkora épület fűtését és melegvíz-ellátását azonban nem lehet megoldani ideiglenes eszközökkel vagy sufni tuninggal. A 168 Óra szerint nem is először fordul elő ilyen, ez már a negyedik alkalom Csepelen.

A selejt bosszúja

A csepeli mentőállomás 2008 előtt az ADU Oktatási Központtól bérelt egyik penészes és folyamatosan beázó melléképületében működött. A mentősök felfoghatatlanul megalázó helyzete miatt Németh Szilárd és a csepeli Fidesz addig tiltakozott, míg a helyi MSZP-s vezetés lehetőséget nem adott egy új mentőállomás építésére. A korabeli beszámolók szerint még Tóth Mihály polgármester sem titkolta, hogy ellenzéki érdem volt az új állomás kiharcolása. Az ellenzéket ettől függetlenül nem hívták meg a megnyitóra, a gyurcsányi időkben viszont annyira ritka volt az egészségügyi beruházás, hogy szinte minden komoly MSZP-s politikus ott tülekedett a megnyitónál – no és persze az azt követő svédasztalos fogadásnál.

Ám az új épület hiába volt minőségi ugrás a korábbi penészeshez képest. Hamar kiderült, hogy a műszaki felszereltség és az épülettechnika katasztrofális. Klímát például eleve nem építettek be – senki nem gondolta ugyanis, hogy a Magyarországra jellemző rövid és hűvös “skandináv” nyarakon erre szükség lehet. A mentőkocsik beállóját is úgy tervezték meg, hogy a modernebb mentők már nem fértek volna be. Ehhez jött még a valószínűleg alultervezett kombi kazán, ami hiába kilenc éves, negyedjére adta be a kulcsot. Pedig még nem is volt igazán hideg ebben az évben.

A szomszéd épületben működő rendelőintézetben hasonló problémák vannak. Ott ugyan kifizette a csepeliek pénzéből az MSZP-s vezetés a klímát, de az épületgépészet szintén alultervezett. Így a valóságban soha nem volt léghűtés. A nyári hónapokban a 43 fok sem volt eddig ritka, az épületben sorosan felállított ventilátorokkal próbálták kiküszöbölni a problémát. A klímát a fideszes önkormányzat építi ki ismét, októberben volt erről döntés, de most működő berendezéseket fognak venni. Félő, hogy a mentőállomáson is csak egy teljesen új kombikazán megvétele segít majd a problémán.

A polgármester felajánlotta a kerület segítségét

Borbély Lénárd csepeli polgármester kedden délelőtt ment el a mentőállomásra, hogy személyesen is tájékozódjon a történtekről.

Facebbok oldalán a következőket írta:

“Nemrég felvettem a kapcsolatot az Országos Mentő Szolgálattal annak érdekében, hogy megtudjam, miért nincs fűtés a csepeli mentőállomáson. Személyesen is szerettem volna tájékozódni, ezért meg is látogattam a mentősöket.

Megtudtam, hogy november 5-én elromlott a kazán. A meghibásodás mértéke olyan nagy volt, hogy a gyors szerviz nem tudta kijavítani. A javítás költsége is olyan magas, hogy több cégtől kellett árajánlatot kérni rá. Ígéretük szerint 2-3 nap múlva helyreáll a fűtés.

Ezt a kazánt 2008-ban építették be, és kezdettől fogva tudniuk kellett az akkori önkormányzati vezetőknek, hogy alul van tervezve. A javításig felajánlottam az önkormányzat segítségét, hiszen nagyon jó az együttműködésük és a kapcsolatunk. Továbbá felajánlottam, hogy felszereljük őket egy új és megfelelő kapacitású kazánnal.”

Csepel.info

22 hozzászólás “Fáznak a csepeli mentősök: negyedjére nyiffant ki a 9 éves kazán” bejegyzésre

  1. Strici szerint:

    A nagyszamok torvenye alapjan is hihetetlen hogy az mszp-s vezetes mindent rosszul csinalt.
    A fidesztol meg nem hallottam hogy 100-bol egy 1000-bol egy jo tette volt a szociknak.
    Ahogy ok soha nem hibaztak/nak.
    Logikus kerdes.
    Ha 8eve negyszer elromlott az elmult 7evben miert nem javitottak?
    Ha az elmult 7evben romlott el negyszer miert nem javitottak?
    Mar csak az atnevezesbol meg lett volna. Uj belyegzok, uj kiiras, emlektabla.
    De ha nem abbol akkor a megsporolt behozott miliardokbol.
    Es a mentosoknek akiknek temyleg tisztelet jar nem kellene fagyoskodniuk.
    Het eve vagytok hatalmon es meg mindig vissza mutogattok.

  2. Lovas szerint:

    A szocik betelepítették a Ferencvárosból az ott nem kellő cigányokat, bezárták a kórházat is. Mind gazdag ember lett a végén.

  3. Strici szerint:

    Igy mar mindent ertek. Koszi a valaszt.
    Szoval a szocik behoztak a ciganyokat, bezartak a korhazat, mind gazdag lett.
    Ezert faznak 7-eve a csepeli mentosok a fidesz vezetes alatt.

  4. Kérdező szerint:

    A kérdésem: a zemút 7 / 8 év alatt hány alkalommal volt a kazánnkarbantartva, ami kötelezően elő van írva, illetve hol nap a gondos gazda?

  5. Kérdező szerint:

    jav:
    kazán karbantartva
    nap = van

  6. […] Csepelinfo.hu azt írja, a még csak kilenc éves kazán immár negyedjére adta be a kulcsot. Kedd délelőtt […]

  7. csak úgy ... szerint:

    Kíváncsi vagyok, hogy Strici és Kérdező megjegyzésére hogyan reagálnak!
    Valószínűleg törlés, vagy figyelmen kívül hagyás.
    A tüdőgondozó is csak most, a közelgő választások miatt került sorra.
    A válaszok elmaradtak az alábbi témákban:
    Gubacsi-híd
    Csepeli HÉV
    Gerincút folytatása
    Olimpia nélkül, a fejlesztések
    Vagy ezek megint, immár harmadszor, továbbra is az ígéretek közé tartoznak, választás előtt.

  8. csak úgy ... szerint:

    Ez a cikk, öngól!

    Hét éve lett volna “Falunk szülöttjének”, aki minden rendezvényen kiemelt meghívottként szerepel, hogy tegyen valamit. Például Országunk zseniális gázszerelőjét megbízva – lehet, hogy ez nem gázkazán, de az illető mindenhez ért – rendbe tegyék, a már 8 éve – karbantartás mellett ???????? – is hibásan működő kazánt.

    Na majd most!

  9. Strici szerint:

    Pont en is a gazszerelo es lenardunk esetet vetettem fel de parkolopalyara tettek a hsz.-emet.

  10. Tóth kati szerint:

    Bocsánat,hogy minden sz..rt,amit tóthék itthagytak,Borbély Lénárdék még nem tették helyre!Lehet,hogy túl sok sz..rt kellett idáig is kipucolni?Szerintem még 20 év munka kell ahhoz,hogy a komcsik által itthagyott sz..rt eltüntessék ebből az orzságból.

  11. csak úgy ... szerint:

    Kedves kulturált Kati, kimaradt a “buzi” szó !

  12. Matula szerint:

    Akkor ajánlom az illetékesek figyelmébe a Szent István úti rendelő fűtését! Átadás óta nem működik jól a rendszer! A termosztát be sincs kötve! A napkollektor működés képtelen, stb…
    Nyáron, ha leállítják a fűtést, a használati meleg víz is megszűnik!

  13. Nagyanyó szerint:

    Az a baj, hogy manapság a gázszerelők már nem értenek készülékjavításhoz, pedig nem ördöngősség! Ebben az országban már mindenki mást csinál, mint amire képzettsége van! Ez alól a politikusok sem kivételek!

  14. Strici szerint:

    Toth kati!
    Nem kell meg 20 ev a sz.r ellapatolasahoz.
    Eleg lett volna 8. Ha.
    Nem uj utcanev rendelonev iskolanev emlekmu lett volna fontosabb.

  15. Nagyapó szerint:

    Eetásak! A gyűlölet vakká is tesz? Mit ír az alcím? “Borbély Lénárd polgármester felajánlotta az önkormányzat segítségét”. Ebből egy ált. iskolás is kitalálhatta volna, hogy a kazán nem az önkori tulajdona. Látszik, hogy az a rohadt fideszes önkormányzat, a dolgozók nehezen kiizzadt adójából akar jótékonykodni! (Jól írom eetásak???). Továbbá az a kazán, ami látszik a képen, egy fali kazán, ami szinte minden családi házban van, így Kérdező, milyen szabvány, rendelet ír elő kötelező karbantartást? (A panelben kényelmes, olcsó távfűtés van). Vagy csak böfögünk?
    csak úgy …! Elárulom, hogy mindig választások előtt vagyunk (vagy választások után). Ezt a marhaságot nem kell mindig elsütni. Viszont az ön által felsorolt “témák” közül melyik tartozik Csepel döntési körébe. Ugyanilyen erővel a felsorolásába tehetné a paksi hidat, vagy a világbékét.
    Strici! Amennyiben az szoclib kormányzat által ellopott milliárdok ellensúlyozására Bajnaiék nem vettek volna föl gigakölcsönt, akkor minden hamarabb megvalósulna. Sajnos a lopott pénzt nekünk kellett pótolni, ahogy az MSZP, DK által – Ceglédin keresztül – elsikkasztott béreket a diákoknak, nyugdíjasoknak is mi fizetjük.
    Így igaz, hogy..

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. Nagyapó szerint:

    csak úgy …! Jó, hogy említi, a “buzi” nem szavazta meg a diákok/nyugdíjasok kártalanítását!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. Tóth kati szerint:

    Stricikém hidd el,még legalább húsz év.Mindent tönkretettek és lepusztítottak.Ha visszajönnének ,az megint legalább húsz év visszafelé.

  18. Strici szerint:

    Mindenki toth katikaja!
    Elhiszem hogy meg legalabb 20 ev.
    Legalabb, lehet hogy tobb mert minden mas fontosabb.

    Nagyapo!
    Kedves eetars nincs szoclib es bajnai.
    Elmult 8 ev van meg nemzeti gazszerelo meg nemzeti dohanybolt meg…
    Ha nem komcsi lop az rendben van????

  19. Strici szerint:

    Nagyapo utan szabadon.
    Latszik hogy az a rohadt fideszes onkormanyzat a dolgozok nehezen kiizzadt adojabol akar jotekonykodni. Jol irom eetarsak?

    Jol irja az eetars. A nehezen kiizzadt adobol van uj utca nev iskola nev sztk nev emlekmu minden amire csepelnek szuksege volt. Jol irom eetars?

  20. Kérdező szerint:

    Nagyapó, maga koton szökevény… Jobban járt volna a társadalom, ha maga helyett egy sámlit csináltak volna.
    Minden műszak terméknek, főleg veszélyes üzemű berendezésnek van egy a gyártó által megkövetelt karbantartási utasítása. Például a kondenzációs kazánunk, amely a családi házunk fűtésétbés melegvíz ellátásáért lett beszerelve, annak a kezelési és karbantartási utasításában le van írva, hogy évente szakemberrel, nem Mészáros Lőrinccel, ellenőriztetni kell, és szükség szerint tisztítani is kell.

  21. […] – fejtette ki a politikus a kórház-összevonás egyik bizottsági vitáján. Horváth egyébként hárommillió-egyszázezer forintos jutalmat kapott, amikor bezárták a kórházat. Ez a 2003-2010 között begyűjtött 17.292.383 forint jutalmának 18%-a volt. Ennyit ért akkor Tóth Mihálynak, hogy nem Csepelen lett a környéket ellátó központi kórház, az intézményt beolvasztották a Jahn Ferenc Kórházba, így nem volt velük több dolga. Horváth Gyula egyébként a csepeli mentő fejlesztését sem támogatta, a mentőállomásba meg olyan kazánt szereltetett be, amelyik soha nem tudta befűteni az épületet, mostanra pedig teljesen tönkre ment. […]

  22. […] is állnak a rendelkezésükre. A durván alultervezett cirkó fűtés négyszer ment gallyra, végül 2017-ben adta meg végképp magát: akkor egy magánvállalkozó az önkormányzatnál is gyorsabban ajánlott fel egy újat. Így […]

Itt lehet hozzászólni !