Egészséges Budapest Program – 30 milliárd forintból újulhat meg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház

Csepel.hu

Az Egészséges Budapest Program keretében megközelítőleg 30 milliárd forintból újulhat meg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház – közölte Kucsák László, a Fidesz országgyűlési képviselője október 19-én, az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Az eseményen részt vett dr. Ralovich Zsolt főigazgató, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Pánczél Károly országgyűlési képviselő, Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Kucsák László országgyűlési képviselő, Földesi Gyula választókerületi elnök, dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, valamint a meghívott vendégek között volt még Ughy Attila Pestszentlőrinc polgármestere és Borbély Lénárd polgármester.

Lépésváltás történik az egészségügy területén, 2010 óta ötszáz milliárd forintot fordított a kormány a vidéki egészségügyi intézményhálózat fejlesztésére, 2026-ig a tervek szerint 700 milliárd forintból újul meg Budapest és az agglomeráció egészségügyi ellátása – tájékoztatott a sajtótájékoztatón Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Eddig 70 milliárd forint elköltéséről született döntés, ennek egy részéből a tervezés elkezdődhet, a betegbiztonság a legfontosabb célterület – hangsúlyozta.

Ebben az esztendőben Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programja indul el az Egészséges Budapest Programmal – mondta Kucsák László. Visszautalt rá: a szocialista kormányok 600 milliárd forintot vontak ki az ágazatból, a kórházak és a betegellátás leépült, az orvosi eszközök leamortizálódtak, a beszerzések elmaradtak, az egészségügyi dolgozók elmenekültek a pályáról.

A Fidesz kormány 2010 óta folyamatosan pótolja vissza az egészségügyből kivont forrásokat, és eddig a rendszerváltozás óta a legnagyobb összeget, 500 milliárd forintot fordított országszerte az egészségügyi ellátás fejlesztésére. Azóta 77 kórházat, 54 rendelőintézetet, 97 mentőállomást újítottak fel, 23 új rendelő és 30 új mentőállomás is épült.

A programnak köszönhetően a következő tíz évben három centrumkórházat hoznak létre, 25 kórházat fejlesztenek, és várhatóan 2025-re megépül az új dél-budai centrumkórház is, ezen kívül hét szakrendelő fejlesztése szerepel a tervek között – számolt be a képviselő.

Hozzátette: a kormány döntése értelmében az idei költségvetésből már hárommilliárd forint a kórház rendelkezésre áll. 1,3 milliárd forintból a diagnosztikai és terápiás orvostechnológiai eszközparkot, valamint az informatikai hátteret fejlesztik, ezentúl 1,6 milliárdból pedig egy új, a sürgősségi ellátást is magában foglaló műtéti, diagnosztikai és járóbeteg szakrendelői tömb épül a központi Köves utcai telephelyen, valamint a Csepeli Weisz Manfréd Telephely épületeinek építészeti technológiai rekonstrukciójának megtervezésére is sor kerül.

2017-2018-ban uniós forrás felhasználásával 1,7 milliárdból történtek energetikai fejlesztések is – tette hozzá.

A hosszú távú tervek között szerepel még, hogy az új épület elkészültével a régi épületek elektromos hálózatának és gépészetének felújítják, valamint modernizálják a konyhaépület és egy új mosodát is felépítenének. Ezeken kívül bölcsőde és óvoda kialakítását is tervezik – tájékoztatott a politikus.

Kucsák László ismertette: a csepeli telephelyen mozgásszervi-rehabilitációs részleget hoznak létre és kialakítanak egy húszágyas hospice osztályt is. Továbbá tervezik egy új MR-készülék beszerzését, valamint a műtéti és intenzív terápiás ellátást segítő eszközpark is megújul majd, és az ápolási eszközöket fejlesztik.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház közel négyszázezer lakos ellátását biztosítja sok szakterületen, 26 osztályán 1778 ággyal az egyik legnagyobb ellátási területű intézmény. Ide tartozik Csepel, Pestszentlőrinc, Pestszentimre, Pesterzsébet és Soroksár mellett Pest megye Dél-keleti része, a dabasi, a gyáli, és a vecsési járás. A kórház a négy telephelyén 45 ezer fekvőbeteget és egymillió járóbeteget lát el évente – ismertette Ralovich Zsolt főigazgató.

Hozzátette: a kormányzati, uniós és önkormányzati forrás lévén a kórház új fejlődési szakaszba lépett.  Csepeli Weisz Manfréd Telephely két épülete és a pesterzsébeti rendelőintézet épületegyüttese 150 millió forintból újulhatott meg. Idén elkészült a nővérszálló energetikai korszerűsítése, és több modern diagnosztikai és műtéti eszközt is beszereztek.

 

AZS

Fotó: Vermes Tibor

Csepel.hu

5 hozzászólás “Egészséges Budapest Program – 30 milliárd forintból újulhat meg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház” bejegyzésre

  1. helyi szerint:

    Naná, jön a választás, most meg rohad minden!

  2. Tóth kati szerint:

    Negyven éve rohad.Ahogy a tüdőszűrő sem az utóbbi években pukkant le.

  3. Strici szerint:

    Megjott toth kati! Aki szinten nem tudja melyik evben vegeztek ki az aradi vertanukat.
    Ha pedig azert nem szolt a megemlekezesen mert nem volt ott akkor villam gyorsan jelentkezzen nagyaponal!
    Amugy ha 40 eve rohad minden miert nem inteztek az elmult 7-evben?
    Fontosabb volt egy korhaznal egy tudogondozonal az utcak, iskola atnevezese emlekmuvek avatasa???

  4. robi szerint:

    40 év alatt a kutya nem költött rá, pedig volt azóta hatalmon néhány színtársulat.
    A választási ígéret szerint 2026-ra tán elkészül- vagy nem.

    Addig marad minden, ahogy van.

  5. […] arról lapunk beszámolt, komoly egészségügyi fejlesztések is kezdődtek Dél-Pesten. Így újul meg 30 milliárd forintból a Jahn Ferenc Kórház, ahol a sürgősségi osztály felújításának első üteme már el is készült. Folytatódnak a […]

Itt lehet hozzászólni !