Sebastian Kurz lehet Ausztria új kancellárja

A bevándorlás korlátozására voksoltak az osztrákok – egyértelműen ez derül ki a tegnap megrendezett osztrák parlamenti választások eredményéből.

A tömeges migráció megállításának és az európai uniós külső határok megvédésének ígéretével kampányoló Sebastian Kurz vezette jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) a szavazatok 31,6 százalékának megszerzésével az első helyen végzett, amire tizenöt éve nem volt példa.

A második helyre az ÖVP eddigi koalíciós partnere, a menekültpolitikában tavaly 180 fokos fordulatot végrehajtó, az Angela Merkel által képviselt nyitott kapuk politikájával szakító Szociáldemokrata Párt (SPÖ) került 26,9 százalékos eredménnyel. A dobogó harmadik fokára az az euroszkeptikus, bevándorlás- és iszlámellenes Szabadságpárt (FPÖ) állhat, amely négy évvel ezelőtti eredményéhez képest több mint öt százalékponttal növelte támogatottságát (26 százalék). A parlamentbe bejutott még a liberális Neos párt 5,1, illetve a Peter Pilz Listája nevű alakulat 4,3 százalékos eredménnyel. A törvényhozásból úgy tűnik, kiesett a Zöldek pártja (3,9 százalék), hiszen nem érte el a négyszázalékos bejutási küszöböt. Az eredményekből kitűnik, hogy az Ausztriát a második világháború óta uraló két nagy néppárt, az SPÖ és az ÖVP az utóbbi évek hanyatlása után újra meg tudott erősödni.

Elemzők szerint a „hagyományos” pártok megerősödése a szigorúbb bevándorláspolitikának, a sokkal inkább Orbán Viktor miniszterelnökét, mintsem Angela Merkel német kancellárét követő intézkedéseknek köszönhető. – Az eredmény arra utal, hogy erős felhatalmazást kaptunk az ország megváltoztatására – nyilatkozta az ORF televíziónak Sebastian Kurz, mondván, a rá ruházott felelősséget alázattal fogja kezelni. A vártnál jobb eredményt elérő SPÖ vezetője, Christian Kern kancellár azt mondta, követtek el ugyan hibákat a kormányzás idején, de szerinte a kampány során használt „populista” retorikával nem tudták és nem is akarták felvenni a versenyt. Heinz-Christian Strache szabadságpárti vezető úgy vélte, az FPÖ megerősödése azt jelzi, az osztrák társadalom változásra vágyik.

A hivatalos végeredmények csütörtöki ismertetése után Alexander Van der Bellen államfő megkezdi konzultációit a parlamentbe jutott pártok vezetőivel az új kormány alakításáról – erről maga a köztársasági elnök beszélt Bécsben, miután leadta szavazatát. Jelezte, hogy EU-párti kormány megalakulását tartaná szerencsésnek, különös tekintettel arra a helyzetre, amelyben az EU az Egyesült Királyság kilépéséről született döntés után került.

A választási eredmények kihirdetése után valóban a leendő kormánykoalíció összetétele a nagy kérdés az osztrákok számára. – Az ÖVP és az FPÖ közötti koalíció a legvalószínűbb. A felmérések szerint az osztrákok 40 százaléka ezt szeretné. A többi variá­ció közel sem ennyire nép­szerű – mondta lapunknak Andreas Unterberger politológus. A Die Presse napilap egykori főszerkesztője szerint a Jörg Haider vezette FPÖ-vel ellentétben a mai Szabadságpárt már jóval elfogadottabb Euró­pában, a párt elnöke, Heinz-Christian Strache igyekezett tompítani korábbi harcias retorikáján és imázsán.

A karlendítő vagy antiszemita nyilatkozatokat tevő politikusokat manapság rögtön kizárják a pártból – hívta fel a figyelmet a szakértő, aki szerint az FPÖ már az EU-tagságról szóló népszavazási kezdeményezéséről is letett. Andreas Unterberger úgy véli, a néppárt és a Szabadságpárt is az EU megreformálásában érdekelt, úgy, hogy a fontos kérdésekben, a határvédelemben és a közös piac fenntartásában uniós egységre törekednek, ám a belpolitikai ügyekbe nem kérnek Brüsszel beavatkozásából.

Az Österreich című napilap azonban a hét végén arról cikkezett, hogy a szociáldemokraták már május óta titokban tárgyalnak a Szabadságpárttal egy lehetséges koalíció megkötéséről, s a második hely elérése esetén – ami sikerült tegnap az SPÖ-nek – az FPÖ-vel terveznek összefogni, s ezáltal „megpuccsolni” a győztes néppártot. Ez esetben Heinz-Christian Strache kényelmes helyzetbe kerülne, hiszen megkövetelheti a jelenleg az ÖVP által birtokolt miniszteri tárcákat, például a külügyminiszterséget pártja számára.

A Die Presse napilap szerint a Szabadságpárt inkább a nemzetállamok szövetségeként, mintsem egy mélyen integrált közösségként képzeli el az Euró­pai Uniót, támogatná Ausztria szorosabb együttműködését a visegrádi országokkal, köztük Magyarországgal, valamint az Oroszország elleni uniós szankciók feloldását is.

Forrás: Magyar Idők

4 hozzászólás “Sebastian Kurz lehet Ausztria új kancellárja” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Kurcz győzött, Orbán nyert!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  2. liberalbolsevik szerint:

    Csak aztán nehogy sírás legyen a vége, és úgy járjatok mint Trumplival..
    🙂

  3. királyerdei szerint:

    És a Trumlival hogy jártak?
    A nagy többség egyetért vele.

  4. Gandalf szerint:

    Orbán Viktor bácsi majdnem kétszer olyan idős mint Kurz! 😛

Itt lehet hozzászólni !