A kormány stratégiai partnerként tekint a sportszövetségekre

A sportinfrastruktúra fejlesztéséről, a birkózásra jutó plusz forrásokról, és a világversenyek rendezésének fontosságáról beszélt többek között Németh Szilárd és Nyitrai Zsolt. A csütörtöki sajttájékoztatón elhangzott az is, hogy egy szakmai tájékoztató kiadványt kapnak a birkózók.

Nyitrai Zsolt közölte, a kormány hármas célt fogalmazott meg a sporttal kapcsolatban, melyet meg kíván valósítani: minden gyerek sportoljon, hazánk minél több nemzetközi sportesemények adjon otthont, és az infrastruktúra folyamatosan fejlődjön.

A stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott aláhúzta, a mindennapos testnevelés bevezetése azt a célt szolgálja, hogy minden gyerek sportolhasson; eljutottunk oda, hogy napi szinten több mint 1,2 millió gyermek sportol az iskolában.

A második fontos céllal kapcsolatban megjegyezte, hazánkban Forma 1-es futamot rendeznek, az idén itt volt a vizes VB, a cselgáncs VB, és jövőben is több nemzetközi világverseny lesz majd Magyarországon. Németh Szilárd hozzátette: 2018 októberében Budapesten lesz a birkózó világbajnokság is.

Az infrastruktúra fejlesztésével kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy hazánkban az elmúlt időszakban több tanuszoda, valamint tornaterem épült, és ezek felújítása, újabbak építése továbbra is napirenden van.

Nyitrai Zsolt aláhúzta, a kormány stratégiai partnerként tekint a sportszövetségekre, így a Magyar Birkózó Szövetségre (MBSZ) is. Bejelentette, a kormány – együttműködve a szövetséggel – szakmai tájékoztató kiadványt juttat el a birkózóknak, melyben bemutatják a birkózás terén elért közös eredményeket. Elmondta, a kiadvány 2000 példányban készül el, a Magyar Birkózó Szövetség Karfiolfül című sportági magazinjával, abba behúzva kapják meg a sportág képviselői.

Németh Szilárd hangsúlyozta, ismét stratégiai üggyé vált a sport, és ezen belül a birkózás, amely egyike a 16 kiemelt – komoly állami támogatásban részesülő – sportágnak. A Magyar Birkózó Szövetség elnöke elmondta, 2017-ig öt év alatt összesen 3,45 milliárd forint támogatást kapott a sportág. Kitért arra is, hogy 2013 óta kétharmaddal nőtt a birkózó gyerekek száma, és a komoly, fegyelmezett elszámolási rendszer, valamint a környezet megváltozása meghozta az eredményt.

A szövetség elnöke beszélt a létesítményfejlesztésekről is, melyekre az elmúlt 5 évben 1,1 milliárd forintot költöttek. Az elmúlt 20 évben soha nem volt erre ennyi pénz – jegyezte meg. Elmondta azt is, 45 szerződést kötöttek, eddig befejeztek 17 projektet, és komoly pénzeket kaptak a vidéki egyesületek is a körülmények javítására.

Németh Szilárd az akadémia rendszerről szólva beszámolt arról is, hogy a jövő héten írják ki a közbeszerzést a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia sportcsarnokának a megépítésére, melyet az önkormányzat és a helyi lakosság egyértelműen támogat.

Tájékoztatott arról is, hogy az „Egy szőnyegen, egy nyelven – együtt a magyar birkózásért!” programban a Kárpát-medence egészére kiterjesztették a magyar birkózást. Az MBSZ elnöke szeretné, hogy a magyar birkózás ismét a régi fényében tündököljön.

A sajtótájékoztató teljes változata megtekinthető itt.

Forrás: Fidesz.hu

Itt lehet hozzászólni !