Nem hajlandóak nyelvet tanulni a migránsok

Origo, Csepel.info

Elkészült a konzervatív francia szenátor, Roger Karoutchi jelentése a migránsok beilleszkedéséről Franciaországban. A 60 oldalas jelentés megdöbbentő tényeket tartalmaz. A migránsok nem járnak el a nyelvórákra, a nyelvvizsgákon megbuknak, egy szót sem beszélnek franciául, ennek ellenére mégis kapnak tartózkodási engedélyt. Nem is rövid időre – 4 évre.

Németországban ugyanez a helyzet. De a muszlim negyedekben, NO-GO zónákban a befogadó országok nyelve nem kell, öltözködési kultúrája pedig életveszélyes lehet. Az alábbiakban az Origo cikkét olvashatják arról, hogy milyen következményei vannak a tömeges illegális migrációnak azokban az országokban, ahol em léptek fel ellene.

2007-ben szigorú szabályokat vezetett be a migránsok beilleszkedésével kapcsolatban Nicolas Sarkozy elnök kormánya. Az integrációs szerződésnek nevezett rendeletet a szocialista Francois Hollande kormánya alaposan enyhítette. Elég a migránsoknak 200 francia nyelvű órán részt venniük, de annak ellenére megkaphatják a 4 évre szóló tartózkodási és munkavállalási engedélyt, ha a vizsgán megbuknak.

A jelentés szerint az A1 típusú nyelvvizsgán a migránsok több mint fele megbukik. Az A1 nyelvvizsgát messze nem úgy kell elképzelni, hogy a papír megszerzője hibátlan kiejtéssel fog idézni Corneille-től vagy Racine-tól. Ez a legalsó szint, nem éri el a Magyarországon ismert alapfokú nyelvvizsga követelményeit.

Ráadásul a migránsok egy része be sem jár az órákra. Ugyanakkor a bukásnál enyhítő körülmény, ha a migráns részt vett a tanórákon. Akkor is, ha ott nem tanult semmit.

2016-ban 26 ezer migránst írattak be nyelvtanfolyamra. Karoutchi alibitanfolyamnak hívja egyébként a kurzusokat.

Nem beszélve a polgári ismeretekről. Egy laikus ember számára is nevetségesen hangzik az a gyakorlat, hogy franciául gyakran egy szót sem beszélő embereknek tartanak előadást mondjuk Szent Johannáról. A vizsga még viccesebb: nincs személyes vizsga, hanem kollektív – ezt úgy kell elképzelni, hogy egy 20 fős osztályteremben mindenki bent ül, és úgy kérdezgeti a migránsokat a tanár. Aztán szinte mindig aláírja mindenkinek az igazolást. A kollektív vizsgáztatás egyébként nem egy-egy tanár lustaságán múlik – ez egy előírás. Így kell vizsgáztatniuk.

Karoutchi ezt az oktatási szisztémát aberráltnak nevezi.

A jelentésében azt írja, legalább 600 órát kellene tanulniuk, legyen kötelező a migránsok aktív részvétele, és csak sikeres nyelvvizsga és valódi polgári ismeretek után kaphassanak tartózkodási és munkavállalási engedélyt.

A migránsok nyelvoktatása évente – átszámítva – 15 milliárd forintjába kerül a francia államnak. 1624 osztályteremben zajlik az oktatás, összesen 628 helyen. Karoutchi azt szeretné, hogy a migránsok is járuljanak hozzá a kiadásokhoz.

Forrás: Origo

Itt lehet hozzászólni !