Sztárépítészek is jelentkeztek a dél-pesti Galvani-híd megtervezésére

HVG, Csepel.info

Már nagy nemzetközi építész irodák is bejelentkeztek a Dél-Pest, Csepel és Dél-Buda közé tervezett hídra. A nyomvonal elkerülné az összes már most is leterhelt utat, ám jelentősen javítana Csepel, Buda és Pest közlekedésén. Azok szerint lenne ez hátrány, akik korábban ugyanezt előnynek tartották.

A nagy nemzetközi építész irodák is érdeklődnek a Dél-Pestet Csepellel összekötő híd iránt – írja egy szakportál híre alapján Vitézy Dávid a Facebookján. A hidat, amely nem hozná be a forgalmat Csepel belvárosába, ám a jelenleginél sokkal több lehetőséget nyújtana a csepelieknek a közlekedésre, évtizedekig támogatta az MSZP és a liberálisok. Most pont azért támadják, amit előnynek tartottak: mert nem hozná be a forgalmat Csepel belvárosába. Érdemes egy gondolatkísérletet tenni. Vajon, ha a csepeli belváros jelenlegi terhelését növelő másik hídkoncepció nyer, ugyanez a csepeli ellenzék mit mondana róla és a vele járó légszennyezésről?

Olyan nagy építész irodák, mint a Knight Architects + ARUP, a Zaha Hadid Architects + Leonhardt, a Andrä und Partner, vagy a NEY & Partners is szerepelnek azon a szűkített listán, amelynek szereplőitől 2018  januárjáig várják a terveket. A tervpályázat eredményhirdetése pedig jövő márciusra várható – derül ki az Archinect News híréből.

A Galvani-híd megépítését évtizedek óta tervezik, de a budapesti olimpiához kapcsolódóan került ismét előtérbe. Bár az olimpiai pályázatot feladták, úgy tűnik Csepel még a megtorpedózott pályázatból is nyertesen kerülhet ki. A hidat ugyanis komolyan gondolják, és már a tendert is kiírták rá. Érdekesség, hogy a csepeli baloldal csak addig támogatta a hidat, amíg kormányon voltak. Most azért támadják, mert a Galvani-híd segítene ugyan a csepeli közlekedési problémákon, de úgy, hogy nem hozná be a budai és a pesti forgalmat a csepeli belvárosba. A HVG által bemutatott alternatív hídkoncepció ugyanis egy kiszélesített Gubacsi híddal számol: azon keresztül vezetnék át a Pestről Budára tartó autós forgalmat.

Vitézy Facebook-posztja szerint egy villamos vonal átvitele a Galvani-hídon is lehetséges lenne, amire a HÉV-ről lehetne csatlakozni. Az új híd tehermentesítené a Rákóczi-hidat, illetve a belvárosból elterelné az autóforgalom jelentős részét, elsősorban az Andor utca-M1-M7-bevezető felől. Vitézy hozzáteszi, a híd megépülte után azonnal meg kell kezdeni a belvárosi forgalomcsillapítás hiányzó elemeinek megvalósítását, pl. a Rákóczi úton. A lakatlan területen haladó híd elvezetné továbbá a forgalmát a mai sűrűn lakott dél-pesti és csepeli területen átmenő főútvonalakról is.

Csepel.info, HVG

8 hozzászólás “Sztárépítészek is jelentkeztek a dél-pesti Galvani-híd megtervezésére” bejegyzésre

  1. Seres Sándor szerint:

    Egyetlen dolgot kéne még ezen a környéken megoldani a Corvin körforgalmat kétszintűvé kellene átalakítani!

  2. kérdemén szerint:

    Köcsögök: az albertfalvi hidat kell előbb felépíteni. Azon villamost áthozni.
    Ne ezzel takarózzatok, hogy nem hozza be a forgalmat csepelre. Gondolom a híd után beépül az eperföld is, tehát bent lesz a forgalom csepelen.

    DE

    Ha ez most felépül, akkor albertfalvi híd és 3-as és 17-es villamos nem lesz csepelen még 100 évig.
    Helyi népszavazás kell arról, hogy a galváni úti híd addig ne épülhessen fel, amíg nincs albertfalvi híd és új gubacsi híd, nincs új közös végállomása a 3-as és 17-es villamosoknak csepelen.

  3. Betke szerint:

    Mennyiben csökkentené a csepeli forgalmat ez a híd? Az autóknak ugyanúgy a Kossuth L. út- Szabadkikötő út az alternatíva a városba való bejutáshoz! A Rákóczi út egy tragédia a maga 1-1 sávjával!

  4. Balos szerint:

    A forgalmat az csökkentené, ha duplájára emelnék a benzin árát. A híddal könnyebb lesz bejutni a városba.

  5. barvagarbalarka szerint:

    Ha valaki pl. a galvani utca környékére akar menni a 11. kerületbe, nyer kb. 3.5 km-t. Szóval teljesen nem rossz azért ez a híd sem, csak az albertfalvai híd még jobb lenne.

    Az ember ránéz a térképre, láthatja, hogy a lágymányosi híd után a déli M0-híd kb. 10 km távolságra van. Ez rengeteg. Ami azt illeti, még az albertfalvai híd is kicsit északabbra lenne, mint a két híd közti féltáv, a galvani híd pedig végképp, tehát a galvani híd után a következő híd dél felé 7.5-8 km-re lenne.

    Arról nem beszélve, hogy Csepel mostani, beépített területe továbbra sem lenne összekötve egyetlen híddal sem a budai résszel. A villamost sem erre vezetnék akkor, ahol régóta laknak emberek; azok kapnák meg a villamost, akik frissen költöztek egy nemrég még beépítetlen pusztaságra. Tisztességes dolog ez a csepeliekkel szemben?

    Említhetnénk azt is, hogy az albertfalvai híd felépítése maga után hozná az Ady Endre út 2×2 sávosra bővítését is (hely most is volna rá, a kerékpárútnak pedig jobb helye lenne most is a Corvin út-Védgát utca szakaszon), mert hát arra már most is szükség lenne sokszor.

    A galvani híd kb. az a kategória, hogy örül az ember picit, hogy csinálnak valamit, de lehetne ezt jobban is csinálni, a csepeliek érdekeit jobban szolgálva. Persze az soha nem élvezett prioritást, a kerület vezetői is csak magyarázzák a kormány döntéseit, soha nem a kerület lakóinak érdekeit nézik.

  6. kajakos szerint:

    Tarlós azóta már lefújta az agyonsztárolt, sehova sem vezető Galváni-híd építését és az Albertfalvai-hídnak látja értelmét. Ébresztő, csepeli “városatyák”!!!

  7. robi szerint:

    Nevetséges történet.
    Az önálló gondolatokra képtelen házi firkász népség egyből ráharapott a cumira, mint a csepeli villamosra.
    A valóságban kivitelezhetetlen tervekre kellett bólogatni a hivatalból írogatóknak.

    A hazudozás tovább folytatódik.
    A Határ úti kiserdő kivágása helyett alternatív útvonalakról hablatyolnak. Akik ismerik a környéket, tudják, hogy blöff az egész. A villamos pálya meghagyása esetén ugyanis nincs hely az út kiszélesítésére.

  8. […] Sztárépítészek is jelentkeztek a dél-pesti Galvani-híd megtervezésére […]

Itt lehet hozzászólni !