Így nézne ki az ország, ha most választanánk

Origo, Csepel.info

Meggyőző többséget szerezne a Fidesz-KDNP az augusztusi közvélemény-kutatások alapján az Országgyűlésben, ha most lennének a választások – derült ki az Origo által készített mandátumbecslésből. Ha a baloldali pártok nem állnak össze a választásra, akkor a kormánypártok akár kétharmados többséget is szerezhetnek, de a kétfarkú kutyák és a Momentum önálló indulása is komoly fejfájást okozhat a baloldalon.

Csepel és Soroksár hagyományosan az ország legbaloldalibb választókörzetei közé tartozik. Így nem csoda, hogy a mandátumbecslés szerint most is a baloldal nyerne. A választás azonban rendkívül izgalmas is lehet, miután Szabó Szabolcs balliberális jelölt már 2014-ben is nagyon gyengén szerepelt. Mindössze 0,6%-kal, 444 szavazattal tudta megelőzni Németh Szilárdot, a Fidesz-KDNP jelöltjét. 2014 óta kiderült, hogy Szabó Szabolcs hazudott, amikor csepeli lakosnak adta ki magát. Az elmúlt négy évben egyetlen csepeli fejlesztést és egyetlen olyan törvényt sem támogatott, amely a csepeli embereknek segített, viszont tízezernyi illegális határátlépő migránst telepítene be Magyarországba. Mindez a szavazás előtt gondolkodó csepeliek szemében nem biztos, hogy előnyére válik majd.

A 2017. augusztusi felmérések alapján stabil többséget szerezne a Fidesz–KDNP az Országgyűlésben – derült ki az Origo által készített mandátumbecslésből. E havi becslésünkhöz öt intézet (a Nézőpont Intézet, az ZRI Závecz, a Publicus Intézet, a Republikon Intézet és az Iránytű Intézet) számait használtuk föl. A mandátumszámok meghatározásához a feltételezett listás eredményeket vettük figyelembe. A Fideszről egyébként legutóbb2006 júniusában jelent meg olyan kutatás, ahol a második helyen álltak.

Jelentős Fidesz-vezetés

Az öt intézetnél a biztos szavazók körében a Fidesz–KDNP összevont támogatottsága 47,4 százalék volt. A második helyen a Jobbik állt 19,4 százalékkal, a harmadik helyen az MSZP végzett 14,2 százalékkal. A Demokratikus Koalíció 5,8, az LMP 4,6, az Együtt 1,6, a Párbeszéd 0,6, míg a Magyar Liberális Párt (MLP) 0,6 százalékot ért volna el. A becslésünket úgy készítettük el, hogy a 2014-es országgyűlési választáson együtt induló alakulatok (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, MLP) eredményeit összeadtuk (22,8 százalék).

A mostani mandátumbecslésünkben, azokban a nagyvárosi körzetekben, ahol a Fidesz és a baloldal közötti különbség a kormánypártok javára öt százalékponton belül volt, ott a mandátumot a baloldalnak adtuk. Mindezek alapjána Fidesz–KDNP 131, a közös baloldal 40, a Jobbik pedig 28 mandátumot szerezneaz új parlamentben. A baloldal hat egyéni kerületet nyerne Budapesten és egyet Csongrád megyében Szegeden. 2014-ben tíz egyéni kerületet nyertek a baloldali erők.

Befagyott erőviszonyok

A mandátumbecslés is azt mutatja, hogy a 2014-es országgyűlési választás óta nem változtak érdemben az erőviszonyok. A budapesti körzetekben direkt felfelé módosítottuk a baloldal várható eredményét (vagyis, akkor is baloldali győzelemmel számolunk, ha a Fidesz 5 százalékkal vezet, azért, hogy megnézzük, mi az az eredmény, amit számukra legeslegjobb esetben elérhetnek), mivel 2014-ben is a fővárosban érte el a legjobb eredményét a balliberális ellenzék. Egyébként 2017-ben az időközi választásokon a baloldal csak egy budapesti körzetben tudott győzni, míg a vidéki városokban vagy nem indult el, vagy pedig súlyos vereséget szenvedett.

Augusztusban egyébként még a Momentum Mozgalom ért el három százalékpontos támogatottságot a felmérések szerint, valamint a Kétfarkú Kutyapárt 1,6 százalékot.Az ő eredményeiket nem számítottuk bele a közös baloldali indulásba,mivel korábban többször is kijelentették, hogy nem kívánnak a 2014-ben is megbukott pártokkal közösen indulni.

Sok múlhat a kicsiken is

A mostani állás alapján egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz közös baloldali listaállítás. Ennek ellenére a becslésünket úgy készítettük el, hogy 2014-hez hasonlóan összefognak a kormányváltást akaró erők. Ha nem lesz összefogás, és a baloldali erők minden körzetben külön jelöltet állítanak, akkor szinte biztosra lehet venni a kormánypártok kétharmados győzelmét. Nagy kérdés, hogy a kisebb baloldali-liberális szereplők hogyan döntenek majd 2017–2018 fordulóján, mivel egy-egy választókerület végeredményét nagyban befolyásolhatja az ő szereplésük, legfőképpen Budapesten.

Forrás: Origo

 

5 hozzászólás “Így nézne ki az ország, ha most választanánk” bejegyzésre

  1. Valaki szerint:

    Ugyan már! 😀 Ennél csak kevesebb lesz márpedig! 2010-ben a felmérések: legmagasabb: 66%, legkisebb: 58% a fidesznek. Végeredmény: 52,73%
    2013-as felmérések: legkisebb: 47%, legnagyobb 49%, végeredmény: 43,55%-at kapott végül.
    Az ellenzéket meg mindig durván lenézték, de pl a JOBBIK majdnem 2x annyit kapott mint amennyit a felmérések mutattak. A fidesz valószínűleg nyerni fog, de 30-40% között fog szerepelni. Mondom úgy, hogy párt független vagyok!

  2. Balos szerint:

    A Jobbik mindig rosszabbul teljesített, mint várták.

  3. robi szerint:

    Az országos végeredmény – az ellenzék figuráinak köszönhetően- boritékolható. Azt hiszem, most nincsnek változtatásra alkalmas ellenzéki személyek. Amennyiben viszont a harmatgyenge és széthúzó kerületi ellenzék egyes levitézlett vezetői miatt induló Szabó nyerne Csepelen, az önfényező importcsepeliek (Lovasék) közröhely alanyávå válnának.
    Szėp napot kiván mindenkinek Görögországból:
    egy bugris által leprolizott őscsepeli.

  4. Balos szerint:

    Ha a baloldal nyer, csak a kötelező feladatot teljesítik. Ha veszítenek, az a rendkívüli esemény. De az kétségtelen tény, hogy Szabó rossz jelölt. Én nem találkoztam olyan csepelivel, aki egyet ért a migránsok betelepítésével.

  5. […] Így nézne ki az ország, ha most választanánk […]

Itt lehet hozzászólni !