246 kilométer egyvégtében – csepeliek segítik a maratoni futót

Csepel.hu

Szeptember végén áll rajthoz egy elképesztően hosszú futótávon a 40 éves Török-Ilyés László ultramaraton futó, akinek az 520 eurós nevezési díjának java részét a Csepeli Görögkatolikus Egyházközség fedezi.

A Spartathlon nevű versenyt Görögországban rendezik Athén és Spárta között, amelynek távja 246 kilométer. A távot egyhuzamban teszik meg a versenyzők, a szintidő 36 óra.

Török-Ilyés László már számos jelentős versenyen van túl, ahol extrém hosszú távokat teljesített szép eredményekkel. 2014-ben megnyerte a magyar bajnokságot a hat órás futásban, 2015-ben a világbajnokságon ötvenedik lett Torinóban. Idén július 1-én és 2-án Belfastban a 24 órás futóversenyen 200 kilométert teljesített, s végül a kétszáz fős mezőny közepén végzett. Augusztus 5-én rendezték meg Szigethalmon a Szufla viadalt, ahol 52 kilométert kellett futni, s a 800 résztvevő közül a negyedik lett. A mostani görögországi versenyen előzetes kvalifikáció alapján állhat rajthoz. Két évvel ezelőtt Torinóban 221 kilométert tett meg 24 óra alatt.

„A halásztelki Bocskai István Református Központban tanítok testnevelést és biológiát. A görögkatolikusok felfigyeltek a tevékenységemre, és érdekelni kezdte őket a verseny már csak azért is, mert Görögországban rendezik meg. Másrészt jó példával járok a fiatalok előtt. Élménybeszámolót is tartottam a görögkatolikus közösségi házban, amelynek sikere volt. Ezek vezettek oda, hogy a csepeli közösség támogatja a versenyzésemet” — mondja Török-Ilyés László.

Török-Ilyés László hatévesen kezdett el úszni, 11 éves korától fut, később triatlonozott, majd az utóbbi években ultramaratoni versenyeken vesz részt. A Spartathlont 37 éve rendezik meg arra emlékezve, hogy egy ókori görög harcos futva teljesítette a távot.  A versenyen 400 jelentkező indulhat, akik között 60-70 évesek is akadnak. 75 ellenőrző pont van, ahol figyelik a futókat. Kizárják azokat, akik nem érkeznek meg, külső segítséget vesznek igénybe vagy végletesen kimerültek. A versenyző egy futózsákba enni- és innivalót csomagolhat, az ellenőrző pontoknál pedig magához vehet például kekszet, csokoládét, kávét, vizet. Török-Ilyés László speciális energia zselét, sótablettát, vizet visz magával. Számára ez a harmadik alkalom, hogy teljesítse a távot. Két éve 34 óra 45 perc, tavaly pedig 35 órán túl futotta végig a 246 kilométert.

„Elvileg végigfutható a táv, de tavaly 180 kilométerig ment ez, majd egy rövid megállás után egy darabig még futottam, aztán sétáltam. A készülés alapozásból és formába hozásból áll. Télen 120-140 kilométert szaladok hetente, nyáron több tempós futást illesztek a programba, s heti 200 kilométert teljesítek. Gyakorlatilag minden nap futok legalább 10 kilométert. Egy ilyen verseny után pár napig beállnak a lábaim, nehezen járok. Az a tervem, hogy sikeresen végigfussam a 246 kilométert” – mondja Török-Ilyés László.

 

Cs. A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !