Káosz helyett kormányzás: ezt nyújtja a választási rendszerünk

Vélemény – Ábel Attila

A magyar választási rendszer 1990 óta biztosítja, hogy a szavazók által leginkább támogatott párt vagy pártszövetség kormányzása stabil legyen. Ez így volt a baloldali és a jobboldali kormányok idején is. Ezzel együtt a választási rendszerünk azt is biztosítja, hogy az ellenzéki pártok képviselői viszonylag nagy számban jelen lehessenek a Parlamentben.

2014 óta ez a rendszer annyival bővült, hogy totálisan különböző programmal, elképzelésekkel rajthoz álló pártok ne szerezhessék meg a kormányzást pusztán a hatalomért. Ezzel kisebb lett annak az esélye, hogy az országot káoszba és a polgárháború szélére sodorják a marakodó, de a hatalomhoz végsőkig ragaszkodó pártok. 2002 és 2010 között pont ezt láttuk. Vagyis az egyfordulós választás szavatolja azt, hogy akikre szavazunk, azok közös elképzeléssel, programmal legyenek kénytelenek fellépni. Ez már önmagában nagy lépés a biztos kormányzás és afelé, hogy tudjuk, mire számíthatunk a választás után.

Minden állítás, amely szerint a választási rendszer valamelyik pártnak kedvez, csak úgy igaz, hogy annak a pártnak vagy pártszövetségnek kedvez, amelyik a legnagyobb támogatást bírja. Ennek a rendszernek az a neve, hogy demokrácia. Akár tetszik, akár nem.

Most új pártmozgalom és szövetség van kialakulóban. Céljuk az, hogy ha legközelebb is a Fideszre szavaznak a legtöbben, akkor a kevesebb szavazatot kapó ellenzéki pártok nyerhessenek. Vagyis ne legyen demokratikus a választás, ne legyen egyenlő minden szavazat. És ezek nevezik magukat demokratának. Vicces, nem?

Ábel Attila

9 hozzászólás “Káosz helyett kormányzás: ezt nyújtja a választási rendszerünk” bejegyzésre

  1. Kopasz Jány szerint:

    Ez a vélemény butaság! Az összefogó pártok választási szövetséget kötnek, ami megengedett a választási törvény szerint! Savanyú a szőlő?

  2. Indexes szerint:

    Így van, ezt semmi nem tiltja. Viszont ha csak a másik legyőzése fontos, nem lesz kormányzó képes a koalíció. Akkor meg ismét jön a fideszes kétharmad.

  3. savanyójóska szerint:

    Egy analfabétának is annyit ér a szavazata, mint egy egyetemi tanárnak, egy életében a közösbe nem rakott élősködőnek is annyit ér, aki évtizedekig adót és járulékot fizetett. Ráadásul bármilyen rovott múltú vagy analfabét is lehet jelölt, ha megszavazzák, képviselő vagy polgármester is lehet. Van rá példa. Egyszerre komolytalan, szánalmas meg nevetsége is ez az egész választási rendszer ami 1990-től van.

  4. Indexes szerint:

    Savanyójóska: a demokrácia és a jogállam alapja a jogegyenlőség. A jobbikosok ezt soha nem fogják megérteni. 🙂 Egyébként az analfabéták nem járnak szavazni.

  5. kalapács joe szerint:

    két analfabéta cigány szavazata kétszer annyit ér mint egy egyetemi professzoré.
    szavazzon az életetekről mindig két analfabéta cigány egy orvos helyett.

  6. savanyójóska szerint:

    Indexes
    Az analfabéták valóban nem járnak szavazni, őket kocsival viszik a helyi párt képviselői, hogy megmutassák hova kell rakni az “X”-et, csak előtte még azt is elmagyarázzák nekik, mi az az “X”. Cserébe kapnak pár csomag lejárt szavatosságú száraztésztát. Éljen a demokrácia!

  7. Balos szerint:

    Biztos véletlen, hogy pont ott erős a Jobbik, ahol jobbikos polgármesterek közmunkával fizetnek a szavazataikért. A Jobbiknak ez az ötlete a Jobbik halála lenne.

  8. Kopasz Jány szerint:

    Egy napja nem érkezett hozzászólás a Csepelinfóra?

Itt lehet hozzászólni !