Csepel megmutatja legjobb arcát! – a Kocsmablog véleménye

Kocsma.blog.hu

Ahogy arról beszámoltunk, Rizmajer József, a csepeli Rizmajer Sörfőzde tulajdonosa Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vett át dr. Fazekas Sándor fölművelésügyi minisztertől. Az alábbiakban a Kocsma.blog.hu év eleji ajánlójával emeljük meg a kalapunkat a csepeli sörfőző előtt.

Bő egy éve annak, hogy a Kombó Music Klubban először hallottam Rizmajer Józsitól, hogy új sörházat nyit a József körúton. Már akkor nagyon nagyon szervezkedett, lelkesen beszélt róla, mert egy régi álmát valósította meg azzal, hogy a 4-es, 6-os villamossal a körúton elrobogó emberek arcába tolja a Rizmajer feliratot, elhintve nevét a köztudatba Csepelen innen, ahol egy magára valamit adó hellyel kapcsolatban jóval magasabbak az elvárások. 

Csepeli lakosként a csepeli egység állandó vendége vagyok. A gyerekkel való sétáim végén egy sör erejéig valahogy mindig pont arra kerülök, de mentségemre szóljon, hogy a XXI. kerületi kocsmák sorában nincs ennél jobb. Hogyha a csepeli sörházat ledobnánk a körúton, megállná-e a helyét? Kétségtelenül lenne rá kereslet. De kispályáról stílusosan váltani nagypályára, ahhoz kell a különleges érzék!

Rizmajer József sörfőzéshez való kapcsolatát a történelmi időkig visszanyúlóan még egyszer nem írom le, mert megénekeltem a szigeti beszámolónál. Itt és most a Blaha Lujza tér szomszédságában a József körúti Rizmajer Sörházról lesz szó, ahol a nevek összecsengésénél még arra is gyanakodhatnánk, véletlenek nincsenek.

Az 1994-ben alapított Rizmajer Sörfőzde tulajdonosa ezúttal nagyban gondolkodott, hiszen a 350 négyzetméteres új vendéglátóhely és mintabolt privát rendezvényekre is alkalmas pincével, bőrkárpitos székekkel, csendes kóstolgatásra kialakított földszinttel, és a vendégek számára feltölthető vendégkártyával üzemelő saját sörcsappal felszerelt emelettel várja a látogatókat. A teljes Rizmajer sör szortiment mellé pedig friss grillsajt, hamburger, kenyérlángos és bécsi szelet készül – emberes adagok, kiváló alapanyagokból.

A cél, hogy a lehető legjobb minőségében kóstold meg a Rizmajer söröket. Ha itt nem ízlik, máshol sem fog, de kellően széles a paletta, hogy egyik-másik betaláljon. A főzde hat állandó söre mindig kóstolható, akár 2 decijével is. A földszinti 14 csapból 12 sör, 1 cider, 1 limocello; az állandó sörök mellett gerilla kooprodukciós főzetek és/vagy más kisüzemiek törnek emeletnyi utat a hordókból. Aki a kellemesen könnyed lágert kedveli, annak a Rizmajer Világos, a különlegességekre nyitott fogyasztóknak a Mézes-Narancsos Gyömbér, az egzotikumokra vágyóknak a Cortez kukoricasör, a testesebb italokat kedvelő vendégeknek a hatféle malátával készülő Cingulus fekete porter, azoknak pedig, akik a gyümölcsös söröket szeretik, az egy kis csavarral megalkotott, Konyakos-Meggyest ajánlja a tulajdonos. A megnyitó hetének sörkülönlegességei a cseresznyefán füstölt malátával készülő 424 Füstös Porter, a Popcorn dupla IPA és a Hopfanatic Sörfőzdéből ismert Kiss Tamás NoHopLimitjének „Sicilian Edition” verziója, amiben a lehengerlő gyümölcsösséget a hozzá adott narancshéj fokozza.

Az épület eredeti téglafalai, a körúti villamos ihlette vasalatok, a helység tengelyét adó hatalmas fém csigalépcső egyszerre tiszteleg az épület eredeti hangulata és az egyszerű vonalvezetésű építészeti megoldások előtt. A mennyezeti izzók fölé húzott korsók spéci csillárok képében tetszelegnek, a várótermi óra alatt a pult környéki könyöklők és boxok az itt eltölteni szándékozott idő függvényében az irányított választás lehetőségét adják, a modern konyhai berendezésektől szakszerűen elvezetett légtechnika miatt az alacsony belmagasság okozta parát a márkázott és világító pin-up képek dobják fel, ahol a főszereplő milf modell alaphangon adja hosszú percekre a beszédtémát. Vasal, miközben lefolyik róla a ruha. Egy hordóban áztatja magát. Egy vitorláshajó orrából kémleli a tenger fölötti látóhatárt. Hálóruhában porszívóz. Üvegeket pakol egy sörös rekeszbe. Közös elem mindnél, hogy feszül a vádli és habzik a Rizmajer sör.

A sörház büszkesége a Magyarországon párját ritkító sörcsaprendszer – egyedülálló automata tisztítórendszerrel ellátva -, amelynek lelke a pult alatti pincében található hűtőház. Onnan jut el a sör a földszinti és emeleti csapokba, folyamatosan biztosítva, hogy mindig a legfrissebb italok kerüljenek a Rizmajer feliratú korsókba, poharakba.

A söröző a Rizmajer Sörfőzde mintaboltjaként is működik, így nyitvatartási időben, 11 és éjjel 2 óra között bárki betérhet néhány üveg sörért, köztük a kétliteres kiszerelésű családiért, ami a 600 forintos árával a nagyüzemieknek is simán aláver.

A február 9-i ünnepélyes megnyitót követően, ahol ijesztő mód a nagypolitikából ismert arcok is feltűntek, egy hétig teszt üzemben működött a sörház, hogy a február 16-i Nyitó Hétvégére már minden simán menjen. Új sörös címkék, régi ízek, új poharak, régi-új vendégek, a siker garantált. Mire vársz? A Rizi csak rád, neked is ott a helyed!

Csepel megmutatja legjobb arcát! Büszkeséggel és az otthonosság jóleső érzésével tölt el, hogy a zöld Rizmajer neonfelirat már a belvárosban is világít. A 3 szint elképesztő méreteket ölt, a pincehelyiségben a boltíves, téglás kialakítás hangulata megragadt, a földszinti pultnál a sörcsapok hosszú sora ámulatba ejtő, ugyanakkor a dekorációként kirakott csajos fotókat túlzásnak érzem, míg az emeletre felköltöztetett mosdókat távolinak és szűkösnek.

Szoptatós anyukaként a söröket ki kellett hagynom, de a csapra rakott 0%-os limocelloval úgy tűnt, mintha a magamfajtákra is gondolnának. Figyelembe véve ezt a tényt, az étlap széles választékát és a nyitvatartási időt, még a hétköznapok ebédlőhelyeként is jó szívvel ajánlható, de az esti bulira mindenképp.

Forrás: Kocsma.blog.hu

Egy hozzászólás “Csepel megmutatja legjobb arcát! – a Kocsmablog véleménye” bejegyzésre

  1. kalapács joe szerint:

    Gratulálok, így is lehet élni nem csak parazita tolvajként mint Lőrinc barát.

Itt lehet hozzászólni !