Hat gyorsforgalmi utat köt majd össze a csepeli Duna-híd

Magyar Idők

Nem az a fontos, hol épül az új híd, hanem hogy megfelelő kapacitású kapcsolódó közúti hálózathoz csatlakozzon – mondta a Magyar Idők kérdésére a közlekedési szakértő. A Galvani híd közvetlen összeköttetést teremt majd Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között, és ezzel jelentősen javít a csepeli közlekedési helyzeten.

Új híd épül Budapesten, amelynek már megjelent a nemzetközi, meghívásos tervpályázata. A híd Észak-Csepelen keresztül köti össze a Galvani út vonalában Dél-Budát, az M1/M7 bevezető szakaszát Dél-Pesttel, az Üllői úton át a Jászberényi útig. A pályázat megjelenése óta vita zajlik a sajtóban, hogy ha a kormányzat új híd építését kezdeményezi, annak hol lenne a legjobb helye. Szakmai blogokban, majd a szélesebb nyilvánosságban is feltűnt az a vélemény, hogy az ismertetett vonalvezetés mellett úgymond „sehonnan sehová” nem vezet a Galvani út vonalában épülő műtárgy. A bírálók ehelyett az Albertfalva és Budafok között, a Savoya Park térségét a Csepel-szigeten át a jelenlegi Kvassay híd környékén Pesterzsébettel összekötő létesítmény mellett érvelnek.

– Az új híd rendeltetése, hogy könnyítsen a jelenleg igen zsúfolt Rákóczi híd forgalmán, illetve az oda vezető utak hálózata a Hungária körútén – mondta lapunk kérdésére Andó Gergely, a Közlekedésvilág szaklap főszerkesztője. Ebből a szempontból nincs jelentősége annak, hogy a Rákóczi híd és az M0-s déli híd között hol épül, az a fontos, hogy az oda vezető utak megfelelő kapacitással rendelkezzenek.

Ha ránézünk a térképre, látható, hogy a Galvani út egyenesen rávezeti a forgalmat az Egér útra, és azon keresztül az M1–M7 közös szakaszára. Ha délebbre, a Savoya Park térségében épülne meg a híd, onnan csak a Dunával párhuzamos irányban, északra és délre folytathatnák útjukat a gépkocsik. Nyugatra, vagyis az M1–M7 irányában Rózsavölgyön át, a csendes kertvároson keresztül jelenleg nem vezet nagy forgalmú út, ezért ott csak hosszabb alagúton át lehetne elérni a nyugatra vezető sztrádákat.

A pesti oldalon az útkapcsolatok kétségkívül tartogatnak némi nehézséget. A probléma gyökere a ferencvárosi vasútállomás és a hozzá tartozó rendező pályaudvar. Ez a létesítmény nemcsak országos, hanem nemzetközi jelentőségű a szerelvények újrarendezése szempontjából; nagy kiterjedésű telephelyen, 80 vágánnyal, fordítókoronggal, gurítódombbal végzi a vasúti áruszállításban pótolhatatlan tevékenységét. Fontos szempont, hogy a Budapest–Kelebia vasútvonal fővárosi bevezető szakaszát a közeljövőben fogják módosítani úgy, hogy a Duna-partról beljebb, a ferencvárosi pályaudvaron belül csatlakozik majd a körvasúrhoz.

A Galvani hídról a pesti oldalon levezető útnak alul- vagy felüljáróval kell majd kereszteznie a vasúti létesítményeket. A továbbiakban a nyomvonal az Illatos úton éri el a Határ utat, majd azt követve az Üllőit, ahol eléri a reptéri gyorsforgalmi bejáratát is, majd folytatódik a Jászberényi útig. A további fejlesztések során kiépülhet a Fehér út–Nagy Lajos király útja vonalában egy külső körút, amely a Hungária-gyűrű mellett, azzal párhuzamosan kínál alternatív útvonalat.

Ami a Galvani vagy albertfalvai híd polémiát illeti, a Határ út vonalán egyesül a kétféle elképzelés nyomvonala a pesti oldalon. A Galvani híd és útkapcsolatai Budán az 1-es, a 7-es, a 6-os, a pesti oldalon a 4-es és az 5-ös autópályákhoz, valamint a Ferihegyi gyorsforgalmi úthoz biztosítanak kapcsolatot. Az albertfalvai helyszín a jelenlegi lehetőségek mellett Budán csak a 6-os sztráda bevezető szakaszát érné el, míg Pesten mindazokat a kapcsolatokat, amelyeket a Galvani úti vonalvezetése is.

A hatástanulmány adatai szerint az új híd kiépülésével naponta 42 000 gépjárművel csökken a belvárosi hidak, illetve napi 8 ezer autóval az Üllői út forgalma. A csatlakozó utak rendszerével új fővárosi, déli körgyűrű alakulhat ki, közvetlen összeköttetést teremtve Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között.

Forrás: Magyar Idők

12 hozzászólás “Hat gyorsforgalmi utat köt majd össze a csepeli Duna-híd” bejegyzésre

  1. Letiltatni szerint:

    Ha nem fontos, hogy hol épül meg, akkor miért nem tervezik oda, ahol a csepeli területek forgalmát könnyíthetné?

  2. Balos szerint:

    Szerinted mit fog könnyíteni, ha nem azt? Persze, ha átvezetnék a csepeli belvároson, egyébként tökéletesen értelmetlenül, piszok nagy felháborodás lenne, az viszont jogosan.

  3. kispajtás szerint:

    Ha lenne valaki, aki konkrét, meggyőző és hiteles érvekkel támasztaná alá, hogy Csepelnek milyen pozitív hozadéka lesz ennek a hídnak a megépítéséből, akkor nem kéne Balos ökörségeit olvasni.
    Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy Csepel az északi területet adja hozzá, de még egy le- és egy felhajtót sem kap érte cserébe.
    Jönnek a kampányidőszak őrültnél őrültebb ígérgetései, ez van.

  4. mind_the_gap szerint:

    Igazából mindkét hídnak lenne létjogosultsága. Mivel a Galvanit forszírozzák, így az albertfalvai újabb 50év csendes pihenőre lesz küldve.
    Az írásból is látszik, hogy a Galvani-híd az Egér úton beáramló agglomerációs tömeget fogja a belváros helyett eggyel délebbre átvezetni. A Kopaszi gátnál és Lágymányoson gombamód kinövő lakóparkok is bővülő úthálozatot követelnek, ennek is a Galvani híd adhat segítséget.
    Az, aki Csepelről szeretne átjutni Budafokra, az semmi előnyt nem fog kapni, hacsak nem eddig az M0 közlekedett, mert annak beálltakor talán kicsit korábban ér haza, mintha beállna a Lágymányosi hidas dugóba.
    Az albertfalvai hídon átmenő 3-as villamos viszont fontos fejlődési pont lehetne. Aki pl. Budafokról szeretne eljutni Kispestre vagy Ferihegyre, annak nem kellene felmennie a Lágymányosi hídig. Ezen hídnak nem is kellene 2×3 sávosnak lennie, egy kisebb híd is elég lenne.

  5. LARSEN-NIELSEN szerint:

    Agyalágyult ötletekkel temetik el Csepel jövőjét. Gyalázat!
    Ezt a pökhendi, cinikus, szuperdilettáns kurzust egyszerűen NEM lehet észérvekkel meggyőzni, hogy ez a híd pazarlás, semmi értelme nincs.
    Csak és kizárólag az Albertfalvát Csepellel összekötő hídnak, a 18-as és 3-as villamosok összekötésének; Csepelen, az Ady Endre úton, egészen a Gubacsi útig történő hosszabbításnak és átvezetésének van értelme, létjogosultsága.

  6. Sanya szerint:

    Na ezért fejlődött minden szomszéd kerület, kivéve Csepelt. A csepeliek olyan ostobák, hogy maguktól nem kell nekik semmilyen fejlesztés. Mert minek is egy Duna híd? Az MSZP jól elvolt itt, elég volt lopniuk.

  7. Jeniszej szerint:

    Csepeliek érdekében népszavazást kell tartani, pláne akkor ha úgy is mindegy, hol épül meg a Dunai híd.

  8. Jeniszej szerint:

    Csepel valójában elmarad a szomszéd kerületek fejlesztéseitől. Nagyon nem akarják, hogy a Határ úti ultra modern gyors villamosok átszeljék Csepelt. Elavult lassú HÉV az igen! – ez jó a megátalkodottaknak.
    A szökőkút mellé megálmodott Dunai kikötő, – a kétéltű buszoknak sem fog megépülni már soha.

  9. Betke szerint:

    Miért nem olvashatjuk Ábel Attila véleményét, valamikor olyan aktív?! Jó lenne polgármesterünk álláspontját is megismerni, bármi legyen is az!

  10. Bender szerint:

    Csepel az ország közepe, nem csak a szívünké. Ráadásul a legszebb természeti adottságokkal is rendelkezik. Egyes országokban egy hasonló területért versengenének a befektetők, persze csak akkor, ha a kormányzat biztosítaná a megfelelő közlekedést és egyéb infrastruktúrát hozzá, mert az meg az ő feladata. Ehhez képest ebben a “proli” kerületben a legalacsonyabbak a lakásárak, kocsival kijutni a szigetről pedig egy állandó gyötrelem, ezt tanúsíthatom (pedig én még egy szökési útvonallal is kalkulálhatok). Úgy érzem, mindig elkerüli Csepelt a valós, átfogó fejlesztés gondolata, a Csepel Művek területétől a Soroksári/Ráckevei Dunaágig, semmi sem fontos igazán. Most itt gondolkodunk arról, hogy kéne valahogy átvezetni valahol egy hidat Csepelen, hogy az Egér út, meg a Gubacsi, meg Határ út, meg egyéb területek lélegzethez jussanak. És csak azt látom, hogy a fürdővízzel együtt kiöntik a gyereket, akit Csepelnek hívnak, és ez rendkívül szomorú. Egyébiránt minimum két híd kellene: egy az Albertfalva-É. Csepel-Határ út vonalában, egy pedig kb. Érd-Tököl-Taksony vonalában, mert van néhány egyéb település is azért, akik délebbre helyezkednek el (pl. Ráckeve), aki nem tudná, még mindig Csepelen.

  11. 2084 szerint:

    A sok troll fel sem fogja hogy nem az a helyzet, hogy csak egy híd épül.
    Egyértelmű, hogy a meglévő mellé még két új híd kell(ene) a Kis-Dunán, hiszen a Gubacsi híd áteresztő képessége és elhelyezkedése miatt is alkalmatlan a bővítésre (egyértelmű, hogy a Határ út folytatásában lehetne egy komolyabb hidat felépíteni, ami át is hozná a 3-as villamosokat a szigetre, viszont az albertfalvai híd jelen pillanatban nem sokat segítene az átmenő forgalom csillapításán, hiszen a cikk is kiemeli pont a budafoki “békés” dombságra terelné az ingázok hadát, nem beszélve arról, hogy Erzsébet-Csepel központja is járhatatlan lenne.
    És pont várost leterhelő ingázok miatt volna érdemes első körben megépíteni a Galvani hidat, amellyel a csepeliek is nyernének, hiszen közelebb kerülne Kelenföld vasútállomás és Budaörs térsége, nem beszélve a pesti vonalról, mellyel kicsit “felszabadulna” a leterhelt Gubacsi híd.

Itt lehet hozzászólni !