MSZP-s politikus bukhat bele a csepeli számviteli hibába

Csepel.info

Az MSZP közleménye alapján saját képviselőjük tehetetlen

Kedd délutánig sem tett eleget a csepeli MSZP frakció követelésének Dobák István, az önkormányzat Pénzügyi, Ellenőrzési és Ügyrendi Bizottságának elnöke, és nem hívott össze rendkívüli bizottsági ülést – értesült a Csepel.info. A politikus annak az önkormányzati körzetnek az MSZP-s képviselője, amely sokak szerint biztos egyéni győzelmet hoz pártjának. Miután nem engedelmeskedik saját frakciójának, párton belüli leszámolás kezdődhet a helyéért.

Lapunk úgy tudja, hogy bizottsági elnökként Dobák István feladata volt a pénzmaradvány ellenőrzése, amit – mint kiderült – kétmilliárd forinttal elszámoltak. A politikus most azt állítja, hogy a pénzügyi-számviteli hibából nem vett észre semmit. Bár több közleményt is megjelentettek az ellenzéki pártok, információink szerint múlt hét szerda óta egyetlen képviselő sem érdeklődött a vizsgálat eredménye felől.

Emberi tévedésnek indult

Ahogy arról a csepeli önkormányzat múlt heti közleménye beszámolt, nem szándékos, de súlyos tévedést követett el egy kimutatásában a kerület pénzügyi vezetője. Az egyébként tapasztalt szakember a pénzmaradvány megállapításánál egy kétmilliárd forintos állampapír-megtakarítást számviteli hiba miatt áprilistól két hónapon keresztül duplán, készpénzként és lekötött betétként is szerepeltetett. A problémát ő maga vette észre és javította ki.

A kimutatás a hiba észrevételekor még nem került át a költségvetésbe. A költségvetésbe való átemeléskor ellenőrizték volna számszerűen az összeget. Így nem költöttek, nem terveztek semmit a “virtuális” pénzből. Bűncselekmény gyanúja sem merült fel, anyagi kár pedig nem történt. Erkölcsi igen: a pénzügyi vezető az eset után ezért felajánlotta a lemondását, amit a polgármester elfogadott. A polgármester ezzel egy időben vizsgálatot rendelt el a hiba okainak és körülményeinek teljes körű megismerése érdekében, amit jelenleg könyvvizsgálók végeznek.

A pénzmaradvány tisztázása után elmondható, hogy „csak” 5,8 milliárd forinttal javult a csepeli önkormányzat pénzügyi helyzete 2010 óta. Akkor a szocialista vezetés a csőd szélén állva, 3,8 milliárd forintos hiánnyal adta át a kerületet a jelenleginek. Ehhez képest van most 2 milliárd forintos többlete Csepelnek. A pénzügy-technikai hiba a korábban meghozott fejlesztéseket és beruházásokat nem érinti.

DK: “Semmi drámai nem történt”

A csepeli képviselő-testületben a számviteli hiba és a vizsgálat bejelentését követően először nem történt semmi különös. Még a politikusoknak sem jutott percekig eszükbe, hogy a sajnálatos, emberi hibából politikát csináljanak. Borka-Szász Tamás, a Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezetője egyenesen ezt válaszolta a polgármester szavaira:

“Semmi drámai nem történt polgármester úr. Ön most olyan bejelentést tesz meg olyan hangsúllyal, mintha itt valami nem is tudom, óriási dráma történt volna. Persze, szomorúak vagyunk, hogy mínusz 2 milliárd, de hát az a pénz sosem létezett, tehát nem ellopták ezt a 2 milliárdot, hanem egyszerűen sosem létezett és most korrigálásra került.”

Majd nem sokkal később a DK nevében kijelentette:

“Csak előre mondom, a Demokratikus Koalíció frakciója semmiféle politikai támadást nem kívánt ebben az ügyben indítani, meg elkezdeni itt drámaian ecsetelni, hogy Önnek milyen felelőssége van ebben, mert történt egy könyvelési, szakmai hiba és kész. Az most korrigálásra került, hála istennek, az ellenőrzési rendszer működik”

Furcsa bűnöst találhat a politikai nagycirkusz

A DK egyébként pénzügyekben jártas frakcióvezetőjét elsőként saját frakciótársa, Horváth Gyula tromfolta le. Ő politikusi szemszögből magyarázta el, hogy a hibáért semmiképen sem lehet az a felelős, aki elkövette. Nyilvánvalóan az sem felelhet érte, aki a számokat ellenőrizte – hiszen az meg ellenzéki. A felelős szerinte így kizárólag a polgármester lehet. A politikus szerint a számviteli hiba miatt két hónapig duplán leírt kétmilliárd forint valóságos pénz lett. Vagyis Horváth azt állítja, hogy lopás történt, méghozzá akkor, amikor a hibát megszüntették. A hiba javításának estéje ezért – megfogalmazása szerint – “a lenyúlások éjszakája” volt.

Horváth szerint ha leírunk egy összeget, az valósággá válik, így ha kiradírozzuk, az lopás

Ezek után az MSZP sem maradhatott le a porondról. Ők is abból indultak ki, hogy ha valaki duplán ír le egy összeget, az valóságossá válik. Mivel pedig az önkormányzat pénzügyi vezetője a felmondása előtt megszüntette a pénzügyi hibát, valaki nyilván ellopta a pénzt. A párt frakciója szerint “ahol ugyanis milliárdok egyik napról a másikra csak úgy eltűnhetnek, ott súlyos kérdések merülnek fel”.

Szenteczky_Janos01

Szenteczky János frakcióvezető

És itt jött a nagy csavar. Az MSZP frakció ugyanis azonnali rendkívüli pénzügyi és ellenőrzési bizottsági ülést követelt, MSZP-s vezetővel. Ez pedig nem más, mint a Pénzügyi, Ellenőrzési és Ügyrendi Bizottság, melynek Dobák István MSZP-s képviselő a vezetője. A bizottsági elnök ennek ellenére múlt hét szerda óta semmilyen ülést sem hívott össze, de még csak kérdést sem tett az önkormányzat felé a számviteli hibával kapcsolatban. Mondhatnánk ugyan, hogy látványosan bujkál a politikus a felelősség elől, de a Csepel.info úgy tudja, hogy egyetlen másik politikus sem érdeklődött a hibát feltáró vizsgálat iránt a múlt heti bejelentés óta.

Csepel.info

10 hozzászólás “MSZP-s politikus bukhat bele a csepeli számviteli hibába” bejegyzésre

  1. Lovas szerint:

    Így már érthető, hogy miért adósodott el Csepel 2010 előtt.

  2. Csepeli Diák szerint:

    Egyet azért ne felejtsünk el. Hiána ellenzéki a mindenkori pénzügyi bizottsági elnök, a bizottságban mindig a hatalmon lévők vannak többségben. Ezért azt gondolom, hogy mindenkit -legfőképpen a bizottság rendes és külsős, ellenzéki és kormánypárti tagjait- politikai felelősség terhel.

  3. Csepeli Diák szerint:

    Elnézést: rosszul írtam. “Hiába”

  4. Lovas szerint:

    Diák, ha leírsz egy lapra egymillió forintot, akkor az igazi pénz lesz? Ezek a hülye szocik ezt állítják. Szerintem így jobb, ha nincsenek többségben sehol. Különben is, miért legyenek többségben? Csak még jobban égetnék magukat 🙂

  5. Fogarasi László szerint:

    Ezek szerint a kétmilliárdos hibáért nem felelős a polgármester, aki a költségvetést beterjeszti, nem felelős a jegyző, nem felelősek azok a fideszes képviselők, akik a testületi ülésen elfogadták a pénzügyi beszámolót és a költségvetést. Nem felelős a polgármester különbejáratú pénzügyese, a havi háromszázötvenezerért továbbfoglalkoztatott Halmos Istvánné, nem felelős senki azért, hogy a hivatalban nincs belső ellenőrzés, és persze nem felelős az egész propagandakommandó sem, amely százszor is eldicsekedett korábban a nagyszerű gazdálkodási eredménnyel. Még szerencse, hogy Ábel Attila megtalálta a felelőst: Dobák István személyében.
    Elárulná Ábel úr, hogy az elmúlt négy évben hány ellenzéki kezdeményezést, javaslatot támogatott a fideszes többségű képviselőtestület?A kútmérgezés helyett pedig álljon itt az igazság:
    http://mszp.hu/hir/ujabb_botrany_csepelen_-_2_milliard_volt_nincs

  6. Ábel Attila szerint:

    Laci, a polgármester elfogadta a pénzügyi vezető lemondását. Amúgy ha jól tudom, nálatok volt valami hasonló, nem? Azért ki volt a hibás, aki elkövette vagy a főnöke?

    Szabó Szabolcsnak mondd meg légyszi, hogy ne irkáljon emeletes marhaságokat ebben az ügyben. Egy egyetemi tanárnak nem áll jól, ha nyilvánvaló butaságokat állít. Igaz, az sem állt jól, hogy fényképet manipulált csak azért, hogy ártson a csepelieknek.

    Ha te leírod egy papírra, hogy kétmilliárd, akkor te tudsz abból fizetni bármit? Ne égessétek magatokat.

  7. névkötelez szerint:

    Nekem úgy tűnik, hogy a független könyvvizsgálói jelentésből derült ki a hiba.

  8. Balos szerint:

    Ez nem ellenzéki munka gyerekek. Ez önégető fáklyásmenet. Van bármilyen javaslata, jövőképe a csepeli baloldalnak azon kívül, hogy rohadjon meg minden amit a Fidesz csinál?

  9. Nagyapó szerint:

    Ábel Attila! Nem kell Szabót túldicsérni. Szabó nem egyetemi tanár, legfeljebb “egyetemi tanító”. Tanár pl. Klinghammer professzor úr.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  10. Csepeli Diák szerint:

    Balos!
    Nem állítottam, hogy szocialista többségűnek kell lennie a PEÜ Bizotságnak. Csak téynként jegyeztem meg, hogy ki van többségben a bizottságban. A demokráciában -és én hiszek a demokráciában- a győztesek vannak többségben egy bizottságban. Azonban a pénzügyi bizottság vezetése mindig ellenzéki kézben van. Ezek tények. Ezért mondom, hogy a bizottság kollektíven felelős az észre bnem vett hibákért. Nem egy személy, hanem a bizottság a felelős. Ha esetleg nem volt kellő információjuk, akkor viszont azé a felelősség, aki eltitkolja az információkat.
    Azt sem mondtam, hogy a leírt pénz az valós. Kár nem érte az önkormányzatot, semmilyen vállalást nem tett erre a fantom összegre.
    A pénzügyi vezető lemondása teljesen normális dolog. Azt azonban nem értem miért a polgármester fogadta el a lemondást. Tudomásom szerint a jegyző a munkáltatói jogkör gyakorlója. De ez részletkérdés.
    Ami lényeges, aki elkövette a hibát, az vállalta a felelősséget és lemondott. Szerintem itt le kellett volna zárni az ügyet.

Itt lehet hozzászólni !