Panorámakép: ilyen a mi gyönyörű Kis-Duna partunk

Csepel.info

Volt már megbecsült és gondozott park a Csepel Művek fennállásának idején, majd lepusztult vízparti szeméttelep és hajléktalantábor a rendszerváltás utáni évtizedekben. Egy részét eladták, és megpróbálták lakóparkokkal beépíteni. Most mégis szebb, mint valaha. Mai panorámaképünk és fotóink a vasárnapi kánikulában készültek, de még így is idilli nyugalmat árasztanak.

A rendszerváltás utáni évtizedekben lepusztult és részben kiprivatizált csepeli Kis-Duna part felújítása 2011 tavaszán kezdődött. Először a hajléktalan-telepeket kellett felszámolni. Ötvennél is több teherautó vitte el végül a parton felhalmozott szemetet. Később fokozatosan újult meg a partvonal egy-egy újabb szakasza. A strand téliesítésével lett itt uszoda, BMX-pálya, fitnesz parkok, több kilométeres parti közvilágítás, de megújult a Daru domb, a parti sétány és az Ifjúsági Tábor is.

A panorámakép

A közelmúltban még a kiprivatizált és teljesen lepusztult Napközis Tábort is vissza tudta vásárolni az önkormányzat. A csepeli önkormányzat ott fővárosi pályázati pénzből újra Napközis Tábor épít, de napjainkban folytatódik a Daru domb felújítása is. A jelenleg zajló földmunkák és felújítások után a korábban meredek part lankás, szebb és könnyebben bejárható lesz, de kiépülnek a sétautak és egy komoly, rendezvények tartására alkalmas terület is.

Idén nyártól Koló nevét viseli a sétány

A Kis-Duna öböl még jobban feldobja a part látványát

Szerelmesek kedvenc helye – de most még romantikázni is túl meleg volt

Egy éve adták át Budapest egyik legkülönlegesebb játszóterét – most csak az árnyékban voltak gyerekek

A Daru dombnál, ahol 2009-2010-ben még hajléktalan tábor volt, most is zajlottak a felújítási munkálatok

Az Ifjúsági Tábor területén – ahol jelenleg két betonpálya van – hamarosan szintén megépülhet egy többfunkciós csarnok: ott a csepeli birkózók találnak új otthonra. Az épületben iskolai, önkormányzati rendezvényeket is lehet majd tartani. A csarnok teteje a lombkorona szint alatt marad, így nem változtatja meg a környék látképét. Ugyanitt futópálya is épül, és több fa lesz, mint napjainkban.

Csepel.info

24 hozzászólás “Panorámakép: ilyen a mi gyönyörű Kis-Duna partunk” bejegyzésre

  1. Letiltatni szerint:

    Eu-s szabvány az az alkalmatlan fehér kőből álló- szállópor generáló “talapzat” a sétányokon?

  2. Tündér Ilona szerint:

    Tényleg sokkal jobb és tisztább mint volt, mondjuk a murvával a babakocsival és biciklivel közlekedők is szenvednek.

    És az is kár, hogy a vízminőség sem nagyon érdekel senkit, tisztelet a kivételnek.

    “A ráckevei Duna-ágat közvetlenül terhelő szennyvízkibocsátó objektum közül legjelentősebb a Fővárosi csatornázás Művek Délpesti Szennyvíztisztító telepe napi 80.000 m3 tisztított szennyvízével. Az RSD vízminőségére a tápanyagterhelés szempontjából a Dél-pesti Szennyvíztisztító telep tisztított szennyvizeinek bevezetése döntő hatással van. Annak ellenére, hogy a vonatkozó kibocsátási határértékeket a szennyvíztisztító betartja a Duna-ág az év jelentős részében azonban állóvízként funkcionál, nem pedig folyóként, amire a Szennyvíztelep határértékei vonatkoznak! A szennyvíztisztító elfolyó vízével jelentős mennyiségű foszfor és nitrogén jut folyamatosan a Duna-ágba. A vízbe jutott foszfor minden kg-ja 100 kg tömegű alga szaporodásához vezet!,,

    Ráadásul nagy eső alkalmaval a szennyvíz tisztitatlanul bejut a Duna-ágba a Dél-pesti Szennyvíztelepről.

    A Nagy Dunából hiába jön be tiszta víz, tudtommal tervbe volt, hogy a új tisztító átveszi a szerepét.

  3. 1Olvasó szerint:

    Most csinálják a kutya iskola mögötti sétányt, és ha jól láttam, akkor megint ugyanazt a murvákat/kis kővet raktak le oda, mint a hollandi út mögötti rész…
    És elsőre nagyon bénának tűnt a munka, a kis sétány magasabbra van feltöltve mint a régi útnak a szintje, 5 cm, de van ahol 10cm-vel…

  4. Hozzászóló szerint:

    A Kis-Duna part véleményem szerint is nagyon szépre sikeredett. Sokkal hangulatosabb, mint az agyonlátogatott Római.

  5. Sétáló szerint:

    Nagyon sok igazság van a cikkben , tény hogy hosszú évek elhanyagoltsága után a mostani
    állapot kulturált , ami a sétányt illeti . Nekem csak egy észrevételem lenne , a fűnyírás mennyisége és minősége hagy némi kívánnivalót maga után . Sokszor térdig ér a gaz és a fű , egyszerűen nem elég nyaranta kétszer háromszor levágni . És amikor levágják abban sincs köszönet , a levágott füvet otthagyják , a fák , padok körül nem nyírják körbe stb.
    Egyszerűen rossz a szemnek nézni ezt az igénytelen munkát . Ha ezen esetleg tudnának javítani , akkor tényleg nem lehetne vitatkozni a cikk megállapításaival .

  6. Betke szerint:

    Sajnos ez a fűkaszával végigrohanós munka az önkormányzati ingatlanokra jellemző! Jönnek a csevakos autóval, kb. 4-5 kaszás ember, pillanatok alatt szana szét vagdossa a gazt, szemetet, majd , amikor megkérdeztem ki fogja ezt a sok sz.rt összeszedni, azt a választ kaptam, hogy ők a “zöldek” és majd jönnek a kollégák takarítani! Ez kb. másfél-két hónapja volt, a természet (nagyobb szél) valamelyest segített a dolgon!

  7. Varjú szerint:

    2 éve vagyok csepeli lakos és valóban nagyon szép lett a sétány. Amatőr szinten futok (elég sokat) és én télen-nyáron ott edzem. A világítás pazar, megkockáztatom, hogy jobb, mint a Margit-szigeten a futókörön. De sajnos ezzel a murvázással eléggé mellélőttek. Előtte lehetett sétálni/futni/biciklizni gyerekkel/babakocsit tolni. Most max egyedül sétálni. Az 5 cm murva nem alkalmas semmire a fent említettek közül. Gondolom, aki ezt kitalálta az se nem futott, se nem tologatott babakocsit ott soha. Véleményem szerint poros murvával kellett volna megcsinálni és normálisan letömöríteni. Az sem került volna többe semmivel…

  8. B szerint:

    Én majd akkor leszek nagyon boldog, ha a “fejlesztés” nem lesz egyenértékű a madarak fészkelőhelyéül szolgáló, nádas menti aljnövényzet kipusztításával, és az árnyékot adó fák tarvágásával.

  9. csapajev szerint:

    Varjúval tökéletesen egyet értek!

    Még a kerékpárosokkal kellene kezdeni “valamit”,és a szájkosár nélkül!!,valamint a gyűjtőzacskó nélkül sétáltatott kutyákkal!!.
    A kerékpárosok,kutyák,babakocsisok,futók!!!,és a lazán csak andalgók között előbb-utóbb harc lesz,úgy érzem.
    É jogosan.

  10. Ábel Attila szerint:

    Lesz futókör az Ifjúsági tábornál, és vizsgáljuk, mit lehetne ésszerű pénzügyi határokon belül tenni a murvázás helyett.

    Tarvágás a 2004-es nagy vihar óta nem volt. 2010 óta kb. hétezer fával van több Csepelen, és a Kis-Duna parton végig több fa lesz a felújítások után, mint volt előtte. Ez vonatkozik a Daru dombra, ahol felújítási területen nem voltak fészkelő madarak (környezetvédők ellenőrizték le), és vonatkozik az Ifjúsági táborra is.

  11. csapajev szerint:

    Kedves Ábel Attila!

    Mi lesz a szájkosár nélkül sétáló-bóklászó kutyákkal??/ pedig ott a gazdi /
    És mi az őrülten száguldozó biciklisekkel???

    Ezekre miért nem válaszol?

  12. Ábel Attila szerint:

    Azért Csapajev, mert én már írtam amikor Ön írt, és nem láttam amit írt. Nézze meg az időpontokat. Egyébként én biztosan nem tudom lebuktatni a kutyákat és a bringásokat, és arra sincs pénz, hogy ötven közteres legyen kint a parton minden nap büntetni. Ha az emberek nem képesek betartani a szabályokat, minden marad a régiben. Ha lesz fejlődés a fejekben, akkor több kutyás ad szájkosarat az ebekre és kevesebb bringás megy majd úgy, mint az állat.

    Mi számos olyan lépést tettünk, hogy jobb legyen Csepelen élni. A közteresek pedig büntetnek reggeltől estig, látástól vakulásig, hogy egy picit javítsanak a szabálytiszteleten. Még a parkolásban se nagyon megy, szerintem simán beszedhetnek még akár egymilliárd forintot is, mire javul a helyzet. Amikor majd a kutyásokra szállnak rá, a köznép azért veszi a szájára őket, amikor a biciklisekre, akkor azért. Majd akkor legyen szíves álljon mellém, hogy ez is muszáj, nem csak a tilos parkolás büntetése.

  13. kispajtás szerint:

    Hát, ja… A parkolási büntetések kiszórásával ki is fújt a közteresek érdemi ténykedése.
    Gondoltuk, de azért köszönjük a megerősítést tisztelt Ábel Attila.

  14. 1Olvasó szerint:

    Ábel Attila:
    Vmi ilyesmit ki kell/lehetne rakni végig a sétányon xyz méterenként, hogy szájkorsár nélküli kutya sétáltatás szabályt szeg stb…
    Ott is sok horgász van, a kutyások + horgászok között elég gyakran van konfliktus, mert a szabadon engedett kutyák oda futkároznak, és levernek/széttúrnak mindent…
    És több kuka kéne…

  15. Ábel Attila szerint:

    Na pont erről írta kispajtás. Bármit csinálnak, azt bírálják. Ha a kutyákat fotóznák és a kutyásokat büntetnék, nagyobb lenne a felháborodás, azt nehezebb ugyanis bizonyítani, mint a szabálytalan parkolást, amiből még így is rengeteg vita – és valós panasz van.

    Kedves Olvasó! A kutyások és a kerékpárosok táblák nélkül is tudják, hogy mi illik. Pár helyen voltak már táblák, azokat tépték ki először.

  16. kispajtás szerint:

    Kutyának, biciklinek nincs rendszáma, nem lehet lesből fotózni.
    A személyes fellépést meg kerülik.
    Pedig elég lenne csak időnként jelen lenni, végigsétálni, barátságosan beszélgetni, figyelmeztetni.
    Csakhogy erre nincs idő, hiszen a büntetésekből származó bevétel fontos az önkormányzatnak.

  17. Ábel Attila szerint:

    Nincs annyi bevétel a büntetésből, hogy olyan fontos legyen. A polgármester is kifejezetten azt kérte tőlük, hogy csak szükség esetén büntessenek. Számos helyen jelen vannak, járőröznek rendőrökkel is.

  18. 1Olvasó szerint:

    “Ábel Attila szerint:
    2017. június 26., hétfő – 22:14
    Kedves Olvasó! A kutyások és a kerékpárosok táblák nélkül is tudják, hogy mi illik.”

    Kedves Attila!
    Ebben nagyon téved!
    Volt már példa, hogy rászóltam a kutyásra, hogy pórázon kéne sétáltatni… Erre visszaszólt nekem, hog ymiért is kéne, hiszen itt a Duna part…

  19. Ábel Attila szerint:

    Kedves Olvasó!

    Nem vitatkozni akarok, de nem tévedek. A kutyások tudják hogyan kell kutyát sétáltatni. Azt is tudják, hogy a kutyagumit össze kell szedni. A kutyások ugyanolyan emberek mint a többiek: köztük is vannak szabálykövetők, és nem szabálykövetők.

    Ezzel együtt lehet, hogy érdemes kitenni táblát. Sok tábla van, lesz majd még több. Én szkeptikus vagyok, tapasztalataim szerint két héten belül egy se lesz belőlük.

  20. 1Olvasó szerint:

    Ha táblát tennék ki, akkor ne olyan (mű)anyagból, hogy könyen törik szét!
    Pl. fémből, és rá kell festeni, azt max csak összefirkálni tudják…

    Amik most lent vannak, emberi erő nélkül, a Nap 1-2 éven belül megeszi, és semmi sem látszik rajta, és 1 erős szél elfújna, széttörne őket…

  21. Sétáló szerint:

    Nem igazán értem , hogy mi a baj kutyasétáltatókkal ? 3 éve gyakorlatilag minden este megteszem a kutyaiskola és a nádfedeles közti távot oda vissza . Látásból majdnem mindenkit ismerek is , és a 3 év alatt nem sok esetre emlékszem , amikor probléma lett volna , személy szerint velem egyszer sem , csak mondjuk láttam vagy hallottam valamit .
    Általában van náluk zacskó is , összeszedik a mellékterméket , az úton nem is szokott lenni . Ezt úgy mondom , hogy nincs kutyám , úgyhogy nem vagyok részrehajló .
    Viszont fentebb említettem a fűnyírást , ha esetleg Ábel Attila arra is válaszolna , megköszönném . Engem a kutyasétáltatóknál és bicikliseknél ez sokkal jobban zavar.

  22. noname szerint:

    Szájkosár még mindig csak tömegközlekedési eszközökön kötelező, közterületen nem, úgyhogy nem kéne hülyeségeket írni.

  23. […] Kis-Duna partról és az öbölről vasárnap mutattunk fotókat és egy panorámaképet. Mindkét fotósorozatot Ábel Attila alpolgármestertől […]

  24. FSB szerint:

    Kedves Ábel Attila!

    Nagyon várjuk, hogy a murvázás helyett valamit kitaláljanak.
    Sem kerékpárral, sem babakocsival nem lehet közlekedni. A futók térdét meg tönkreteszi.
    Ez a hely nagyon alkalmas sportolásra.
    Köszönöm, (néhány futótársam nevében) ha figyelembe veszi kérésünket.

Itt lehet hozzászólni !