A tranzitzóna szavatolja a biztonságot

Fidesz.hu

Akik a tranzitzónát támadják, nemcsak a magyar és európai biztonságot veszélyeztetik, hanem a valódi menekültek menekült státusra való jogát is veszélyeztetik – szögezte le a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke.

Június 20-a a menekültek világnapja, ebből az alkalomból tett látogatást Németh Szilárd a röszkei tranzitzónában hétfőn. A nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: az emléknap célja, hogy felhívják a figyelmet a háború elől menekülő emberek helyzetére.

A magyarországi menekültügyi szabályok a genfi egyezményen, a schengeni egyezményen és a magyar alaptörvényen alapulnak – közölte. A jogi és fizikai határzár, valamint a tranzitzóna beváltják a hozzájuk fűzött reményeket – fűzte hozzá, megjegyezve: a tranzitzónák intézménye a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben alkalmazható.

Az emberek két nemzeti konzultáció során és egy népszavazással megerősítették, hogy Magyarországra és az EU területére ellenőrizetlenül senki sem léphet be  – hangsúlyozta Németh Szilárd.

Kijelentette: a határvédelmi intézkedések és a tranzitzónák és a nemzetközi szabályokon alapuló menekültügyi eljárás egyszerre biztosítja a magyar és európai emberek biztonságát és a hozzánk forduló menedékkérők jogainak teljesülését.

A nemzetbiztonsági bizottság alelnöke tájékoztatott, folyamatosan fejlesztik a tranzitzónákat, azok mindenben megfelelnek a nemzetközi előírásoknak.

Jelenleg 221 fő tartózkodik a tranzitzónában, az egészségügyi szobában 16 ember kap személyre szabottan gyógyszert, állandó 24 órás ügyeletet biztosítanak, amit a gyermekorvos rendszeres látogatása egészít ki.

A tranzitzónában szolgálatot teljesítő rendőrök naplójában semmi rendkívüli esemény nincs bejegyezve, így az sem igaz, ami a közel múltban a sajtóban megjelent, hogy állapotos nőt bilincseltek volna meg – közölte, hozzátéve: a rendőrségi törvény alapján minden rendkívüli eseményt rögzíteni kell.

A napi ellátmány Németh Szilárd szerint bőséges, napi háromszori étkezést biztosítanak a felnőtteknek, a gyerekeknek ötször. „Senki nem panaszkodott arra, hogy őt éheztetnék, vagy olyan körülmények lennének, amit a sajtóban leírtak” – fogalmazott. „Ezek a híresztelések egy nagyon tudatos, de nagyon silány kampány részét képezik” – jegyezte meg. Németh Szilárd a bejárás során azt javasolta, hogy szereljenek a játszótér felé napvitorlát, ami óvja a gyerekeket a napsugárzástól.

221-en várnak a menekültügyi eljárás lefolytatására, ennek átlagos ideje 33 nap, a beadástól számítva gyorsított eljárásban 15 nap, normál eljárásban 60 nap áll rendelkezésére a hatóságnak, ezt követően gyorsított eljárásban 8 nap alatt, normál eljárásban 60 nap alatt kell dönteni a bíróságnak. Év eleje óta 1340 eljárás zajlott le, ebből 125-en kaptak első fokon oltalmazotti vagy menekült státust. 136 felülvizsgálati kérelmet adtak be, ebből 18 esetben helyben hagyta a bíróság a döntést, 82 esetben pedig új eljárás lefolytatását rendeltek el.

Akik a tranzitzónát támadják, nemcsak a magyar és európai biztonságot veszélyeztetik, hanem a valódi menekültek menekült státusra való jogát is veszélyeztetik – szögezte le a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke.

Forrás: Fidesz.hu

2 hozzászólás “A tranzitzóna szavatolja a biztonságot” bejegyzésre

  1. névkötelező szerint:

    Az elmúlt hetekben vezető hír volt országszerte, hogy szó szerint rohad szét a csepeli tüdőszűrő és tüdőgondozó épülete, valamint a gépek is harmadik világ állapotát tükrözik. Akkor Borbély Lénárd (Fidesz) és Ábel Attila (Fidesz) mindenhol azt terjesztette, hogy sajnos nem tudnak mit tenni, mert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az épület tulajdonosa, a vagyonkezelő pedig a Jahn Ferenc kórház, így sajnos a kerületi önkormányzatnak semmi köze nincs az egészhez. Ők nagyon szeretnének normális körülményeket, de hát az a fránya Vagyonkezelő, meg a Jahn Ferenc kórház tehet az egészről.

    Dr. Szabó Szabolcs (Együtt), Csepel és Soroksár országgyűlési képviselője utánajárt a dolognak, és meglepő választ kapott az illetékes minisztériumból. Kiderült, hogy hazugság az egész, mert immár 13 éve a csepeli önkormányzat feladata a tüdőgondozó fenntartása, vagyis neki kellett volna karban tartani és fejleszteni az épületet. Egyértelművé vált, hogy a csepeli Fideszes városvezetés tehet arról, hogy ennyire lerohadt az épület.

    A képviselő kérdésére Rétvári Bence, az EMMI államtitkára írásban azt közölte, hogy egy 2004. február 27-én kelt szerződés szerint Budapest Főváros Önkormányzata átadta az érintett ingatlan használati jogát Budapest Csepel Önkormányzatának. A szerződés 2.1 pontja kimondja, hogy a tüdőgondozó használati joga a csepeli önkormányzatra szállt át, és egyben a tüdőgondozási feladat ellátásának a kötelezettségét is átvette a kerület. Rétvári Bence közölte, hogy a szerződés értelmében az ingatlan felújításának kötelezettsége ezt követően mindig is Csepel Önkormányzatának kötelezettsége volt.

  2. Ábel Attila szerint:

    1. A tüdőszűrő felújítása eldöntött tény.
    2. Tulajdoni helyzet eldöntésére a tulajdoni lap szolgál, ami egyértelműen mutatja, hogy az államé a tulajdon.

Itt lehet hozzászólni !