Május elején megkezdődnek a Daru-domb és a környezetében található park felújítási munkálatai

 

Csepel.hu

darudomb

Május első felében megkezdődik a Daru-domb és a mellette lévő közpark teljes körű felújítása. A terület zöldfelületi megújítása mellett új, burkolt gyalogos ösvények kialakítása is megvalósul. Az átalakítás után akadálymentesen lehet lejutni a Kis-Duna part menti sétányra, a vízpart felé pedig ülőfalak lesznek kialakítva LED-es díszkivilágítással. Megújul a rendezvénytér, a park új, intelligens közvilágítást kap és egy új gördeszka-pálya is lesz a meglévő fitneszpark mellett.

A kivitelezési munkálatok előre láthatólag nyár végéig tartanak majd. A felújítást követően egy természetközeli, a vízparttal kapcsolatot teremtő parkban tölthetik szabadidejüket az oda látogatók és Csepel egy méltó szabadtéri rendezvényhelyszínnel gazdagodik. A kivitelezési munkálatok alatt a lakosság megértését és türelmét kérjük!

 

Csepel.hu

 

26 hozzászólás “Május elején megkezdődnek a Daru-domb és a környezetében található park felújítási munkálatai” bejegyzésre

  1. genovéva szerint:

    Ez nagyon jó! És ugye ezúttal a kutyafuttatóról sem feledkeznek meg? Olyasmire gondolok, mint ami a Boráros téri HÉV végállomásnál is készült a sétányok/sétálók védelmében.

  2. mind_the_gap szerint:

    Minden ilyen és ehhez hasonló projektet csak támogatni tudunk!

  3. Nitsch György szerint:

    Tisztelt Hozzászólók!

    Mielőtt túlzottan elkezdenének hozsannázni, szeretném valamire felhivni a figyelmet: A rézsű oldal is, mint az egyéb részei a dunaparti sétánynak (térkép szerint Dunadűlő névre hallgat) NATURA 2000-es külónleges természetvédelmi eljárás alá esik.
    Mindezt figyelmen kivül hagyva láncfűrészekkel estek neki a rézsű fáinak, elzavarva onnan minden fészkelő madarat, az élővilág minden összetevőjét!

    Azon nem csodálkozom, hogy az állatokat kocsival idehordó “vendégek” lelkesednek, de azon igen, hogy a Délpesti Szennyviztisztitó bűzének kitett lakótelepi lakók, és ami még rosszabb, a tulajdonosok szó nélkül eltűrik, hogy a védelmükben telepitett fasávot egyszerűen lemészárolják! A 10-15 éves, egészséges fákat nem áttelepitik, láncfűrészekkel kivágják. Na most tessék hozsannázni!

  4. Letiltatni szerint:

    Tisztelt Hozzászóló!

    Érdemes lenne cselekményeket dokumentálni és a megfelelő szervekhez eljuttatni.
    Tarthatatlan, ami az írásaiból kiderül.

  5. Maja szerint:

    A sírás kerülget! Az a sok gyönyörű, nyugalmat, árnyékot adó fa! Arról nem beszélve, hogy költési időszak van. A hely tele van védett madarakkal ( sárgarigó, zöldküllő, törpegém stb. ).
    Sajnos nem hiszem, hogy az események dokumentálásával meg lehet akadályozni, ezt a pusztítást. Felelősségre úgy se vonnak senkit, nem érdekük. Bár egy próbát lehet, hogy megér. De kik a megfelelő szervek? Akiknek van bármilyen befolyásuk?
    Szerintem komoly fellépésre, összefogásra lenne szükség.
    Ha van bárki, akinek van valamilyen épkézláb ötlete a pusztítás megakadályozására, szívesen támogatom, csatlakozom hozzá.

  6. admin szerint:

    Kedves Maja!

    Csepel Budapest legtöbb fát ültető kerületei közé tartozik. Ezt még a Simicska Lajoshoz tartozó kormányellenes Index is kénytelen volt elismerni a legutóbbi összefoglalójában:

    http://index.hu/belfold/budapest/2016/06/07/budapest_azt_se_tudjuk_hany_fank_van/

    Mostanra kb. hétezer fával van több Csepelen, mint 2010-ben – pedig 2010-ig csak csökkent a fák száma.

    A Daru domb 2010 őszére egy hajléktalan tanya lett, 2011-ben kezdődött meg a rendbetétele – először szemétszedéssel, majd a domb és környéke rendbetételével. Most a partvonal rendbetétele van soron. Egyetlen veszélyeztetett madár fészke sincs veszélyben, mivel azzal kezdődtek a munkálatok, hogy megnézték. Minden engedély megvan ahhoz, hogy a domb szebb legyen mint valaha, és kétszer annyi fa legyen ott, mint volt eddig.

  7. Maja szerint:

    Kedves Admin!

    Az, hogy papír szerint 7000 fát elültettek, nem magyarázat, nem mentség arra, hogy egészséges fákat vágjanak ki egy olyan területről, ami közelebb hozza az embereket a természethez. Azok a fák elvágják az embert a várostól, akkor is, ha nincs ideje, módja az utazásra. Nyáron árnyékot adnak, ősszel védenek az esőtől. Ki fog azokra a padokra leülni a tűzőnapon? Háta mögött a térdig érő gaz, mert csak tavasszal és augusztus 20- ra vágják le, előtte a kopár vízpart. Gyönyörű lesz.

    Senki ne értsen félre, nem ellenzem az újításokat, de úgy gondolom, hogy mindent a lehető legkisebb rombolással kell elvégezni. Ezt az egészet meg lehetne/ lehetett volna úgy oldani, hogy a fák többsége érintetlenül maradjon. Lehet, hogy több költséggel ( önöknél, mint tudjuk a normál ár 4- 5- szörösét jelenti, de ez egy más kérdés ), több munkával járna, de a végeredmény, biztos szebb és talán a többség számára is elfogadhatóbb lenne/ lett volna. Naponta többször sétálok a parton és eddig, akivel szóba elegyedtem, elkeseredett a látottakon.

    Ahogy sokan, én sem szeretem a hajléktalanokat nézegetni, de valahol lenniük kell. Úgy gondolom, hogy attól, hogy elzavarták Őket az egyik bokorból a másikba, még nincs megoldva az ügyük. Hogy valamit nem látunk, nem azt jelenti, hogy nincs. De ez egy teljesen más téma.

    A szemét szedésről annyit, hogy attól, hogy hetente egyszer, esetleg kétszer végigszalad egy emberke csipesszel és az útjába kerülő szemetet, ha nem esik túl nagy fáradságába, talán felszedi, na ne haragudjon, de nem fogom magam hanyatt vágni. Ugyanúgy tele van a part szeméttel.

    Amíg az alapvető karbantartási munkálatokat sem képesek elvégezni, értem ezen: fák, bokrok, aljnövényzet évenkénti karbantartását, megfelelő minőségű és mennyiségű kukák elhelyezését, alapos szemétszedést, a nádas karbantartását, rendszeres fűnyírást ( persze, ha évente sacc. kétszer nyírják, lehet rendszernek nevezni 🙂 ), addig Nekem ne próbálja meg senki, megmagyarázni, hogy amit most művelnek, milyen szép és jó és ez mindenki érdeke. Maguk utálják a fákat, ezt Budapest több parkjában sikerült már bizonyítaniuk és nem így intéznék az ügyeiket, ha nem így lenne. A látványterven nem több, hanem épphogy kevesebb fa található.

    Ha esetleg újból írna ( remélem, nem fog, mert nem vagyok kíváncsi a demagóg szövegre és reagálni nem fogok, mert csak idő és energia pocsékolás ), kérem, Simicska után, véletlenül se hagyja ki Gyurcsányt, Bajnait, vagy az épp porondon lévő Sorost a leveléből 🙂

    Üdv.

  8. admin szerint:

    Kedves Maja,

    a fű és a fa nem ember. Ha megújul egy-egy park vagy közterület, sajnos sok fűszál az áldozatává válik és néhány fát is kivágnak. Cserében viszont 2010 óta sokkal többet ültetnek, a Daru domb pedig szebb lesz mint valaha.

    Utánajártunk: minden engedély megvan a parkszépítéshez, még a madárvédőké is, ugyanis nem volt veszélyben egyetlen egy veszélyeztetett madár fészke sem. 2011 tavasza óta mindig azokat a felújításokat végezte el ott az önkormányzat, ami az újságban és a honlapjukon megjelent. Vagyis most miért hazudnának?

    Persze érthető, ha valaki a pártállása miatt mindent rossznak tart. De a többség valószínűleg ugyanúgy örülni fog a Daru domb melletti új partvonalnak, mint az ottani fitnesz parknak, BMX-pályának, amik helyén szintén álltak fák vagy bokrok, de amikből pont ezért kétszer annyi van a környéken.

    Üdv:

    Admin

  9. Nitsch György szerint:

    Tisztelt Admin!

    Eleve az lenne a tisztességes, ha a saját nevével levelezne! Az E-mail ciméről nem is beszélve! Ennyit erről, na meg a tárgyilagosságról. Az Ön tisztességtelen és a végtelenségig hibás szemlélete – hogy gorombább jelzőt ne alkalmazzak – hihetetlen arroganciával tereli politikai sikra azt a tényt hogy ami itt zajlik kutya-közönséges környezetrombolás, a környék lakóinak kirablása.
    Vagy a harminc éves egészséges fák válogatás nélkúli kivágására van bármilyen ésszerű magyarázat?

    Ahogy elnézem-elolvasom az ön pikirt, cinikus válaszolgatását, számomra teljesen világos egyrészt a politikai hovatartozása, másrészt – és ez sokkal súlyosabb – a témában a teljes tájékozatlansága!

    Kedves Admin csúfnevű barátom, esetleg barátnőm! Fel kell homályositanom, hogy a Ráckevei Dunaág a területileg illetékes Környezetvédelmi Hatóság szerint IS NATURA 2000 természetvédelmi besorolású terület és mint ilyen, mindenféle változtatás kizárólag a Hatóság engedélye alapján lehetséges!

    ÉS NEM FŰSZÁLAKRÓL VAN SZÓ! Teljes fasorról!

    Hogy mennyire fogalma sincs az egészről, bizonyitja, hogy nem járt a környéken. Mi sem jellemzőbb az egész folyamat aljasságára, mint az, hogy a csütörtökön elinditott esztelen rombolásról pénteken kihelyezett
    iv

  10. admin szerint:

    Kedves György!

    A fejlesztést nem a Csepel.info végzi. A Daru dombon a munkások bárkinek szívesen elmondják a fejlesztés lényegét, amiről szó van a Csepeli Hírmondóban is.

    A fejlesztést a csepeli önkormányzat végzi. Ugyanaz, amelyik 2011 tavaszán elkezdte megtisztítani a környéket, amelyik fitnesz parkot épített, amelyik a lámpasort építtette ki a part mellett, amelyik BMX pályát épített, amelyik felújította a dombot pár évvel ezelőtt, és amelyik most a partra való lejutást teszi egyszerűbbé, a látványt szebbé, és a járdákat újítja fel. A fejlesztések során mindig legkevesebb kétszer annyi fát ültetnek, mint amennyit muszáj kivágni. Itt is így van, és megkérdeztük: minden engedély rendben van.

    Kár ezt túlcifrázni, megszépül a környék, és ez néhány embernek soha nem tetszik. Pár hónappal ezelőtt például a DK helyi elnöke azt terjesztette el, hogy focistadion lesz a domb tetején 🙂

  11. Nitsch György szerint:

    Tisztelt Admin!

    Eleve az lenne a tisztességes, ha a saját nevével levelezne! Az E-mail ciméről nem is beszélve! Ennyit erről, na meg a tárgyilagosságról. Az Ön tisztességtelen és a végtelenségig hibás szemlélete – hogy gorombább jelzőt ne alkalmazzak – hihetetlen arroganciával tereli politikai sikra azt a tényt hogy ami itt zajlik kutya-közönséges környezetrombolás, a környék lakóinak kirablása.
    Vagy a harminc éves egészséges fák válogatás nélküli kivágására van bármilyen ésszerű magyarázat?

    Ahogy elnézem-elolvasom az ön pikirt, cinikus válaszolgatását, számomra teljesen világos egyrészt a politikai hovatartozása, másrészt – és ez sokkal súlyosabb – a témában a teljes tájékozatlansága!

    Kedves Admin csúfnevű barátom, esetleg barátnőm! Fel kell homályositanom, hogy a Ráckevei Dunaág a területileg illetékes Környezetvédelmi Hatóság szerint IS NATURA 2000 természetvédelmi besorolású terület és mint ilyen, mindenféle változtatás kizárólag a Hatóság engedélye alapján lehetséges! Tájékoztatásuk alapján Csepel Önkormányzata ilyennel nem rendelkezik.

    ÉS NEM FŰSZÁLAKRÓL VAN SZÓ! Teljes fasorról!

    Hogy mennyire fogalma sincs az egészről, bizonyitja, hogy nem járt a környéken. Mi sem jellemzőbb az egész folyamat aljasságára, mint az, hogy a csütörtökön elinditott esztelen rombolásról pénteken kihelyezett A3 méretű sajtcédulákon tájékoztatták a lakosságot, sem előzetes tájékoztatás, semmiféle lakossági fórum nem volt.
    Nyilván arról sincs fogalma, kedves Adminka, hogy a Ráckevei Duna túlsó partján ott bűzölög a Délpesti Szennyviztisztitó. A kivágandó – kivágott – fasor egyebek mellett ettől is megvédte azt az ötezer embert, aki itt él a lakótelepen, és nagy részük pont e környezet miatt költözött ide.
    A pénteki tájékoztató-kifüggesztés idejére beszüntették az eszetlen mészárlást,
    ma azonban újult erővel gyilkolták a fákat, és hogy a lakótelep házaiból ne lehessen látni, sunyi módon a part felől folytatódott a munka! Ha ez az!

    Ha ez az ön számára etikus, elfogadható, sőt szükséges, adja vissza a mandátumát kedves adminka!

    Ps: most 70 éves vagyok….ha a kivágott fák helyére ültetnek is valamit, maga szerint mit fogok én látni hátralévő életemben? És velem együtt a sok itt lakó idős,
    nálam jóval rozogább ember:?

  12. admin szerint:

    Kedves György!

    A fejlesztést nem a Csepel.info végzi. A Daru dombon a munkások bárkinek szívesen elmondják a fejlesztés lényegét, amiről szó van a Csepeli Hírmondóban is.

    A fejlesztést a csepeli önkormányzat végzi. Ugyanaz, amelyik 2011 tavaszán elkezdte megtisztítani a környéket, amelyik fitnesz parkot épített, amelyik a lámpasort építtette ki a part mellett, amelyik BMX pályát épített, amelyik felújította a dombot pár évvel ezelőtt, és amelyik most a partra való lejutást teszi egyszerűbbé, a látványt szebbé, és a járdákat újítja fel. A fejlesztések során mindig legkevesebb kétszer annyi fát ültetnek, mint amennyit muszáj kivágni. Itt is így van, és megkérdeztük: minden engedély rendben van.

    Parkok felújításakor sajnos sok füvet és fát kivágnak, de szerencsére még többet ültetnek. Itt is ki kellett vágni, amit nem lehetett megtartani. A part ugyanis a jelenlegi meredek helyett lankás lesz, így szebb látványt fog nyújtani és praktikusabb is lesz, mint korábban. Könnyen be lehet látni, hogy ezt a munkát nem lehet másképp végrehajtani. De szerencsére a fű és a fa nem ember, és sokkal több lesz, mint volt.

    Csepelen 2010 óta legalább 7 ezer fával van több. Előtte pedig évről évre kevesebb volt. A Daru domb 2011 tavasza előtt évről évre ment tönkre, azóta egyre szebb. Persze mindig vannak, akiknek ez nem tetszik, ilyen a világ.

  13. Letiltatni szerint:

    Több hivatalos szerv felé kell jelezni a problémát, főképpen ha szabálytalanságra alapul.
    Kötelezni kell a megrendelőt a pályázati anyagok (ebben meglévő hatástanulmányok, engedélyek) közzétételére.
    Ezért bár visszás lehet, de a helyi önkormányzat illetve jegyző felé, továbbá az alapvető jogok biztosához lehet fordulni (akinek egyik helyettese pontosan a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes, tisztségét betöltő személy pedig környezet tudatos talán az alaposságára lehet számítani).
    Induló pontként, a készült felvételeket, rögzített adatokat, dokumentumokat, vonatkozó jogi szabályozást megjelölve, a terület átépítéséről szóló dokumentumok (vagy annak felróható hiányát) előadva:
    https://www.ajbh.hu
    címen segítséget tudnak nyújtani, akár ügyindításban is.

  14. admin szerint:

    Minden hivatalos szerv engedélyezte a Daru domb környékének megszépítését és a faültetéseket (több mint kétszer annyi fa lesz, mint volt). Ugyanúgy, ahogy a Szent Imre térnél is pár éve.

  15. névkötelező szerint:

    Szépen legyalulják a domboldalt, mondhatni hegyeket mozgatnak meg. Látványberuházás.

  16. névkötelező szerint:

    admin, legyél szíves belinkelni a beruházás dokumentumait, terveket, engedélyeket, szerződéseket, stb., valamint részletes információt arról, mennyibe kerül a beruházás, milyen forrásból fedezik, ki a kivitelező, és így tovább.

  17. admin szerint:

    Kedves névkötelező,

    kérjétek el, úgy tudjuk mindenkinek megmutatták, aki kérte. Bármilyen furcsa is, de nem a Csepel.info végzi a beruházást, mi egy blog vagyunk. A Kis-Duna part rendbetételét a teljes csepeli partszakaszon az önkormányzat végzi.

  18. névkötelező szerint:

    admin, eddig olyan jólértesültnek mutattad magad, most meg hirtelen nem tudsz semmit.
    Miért kéne ezeket az infókat külön kikérni? Ti büszkélkedtek folyamatosan az üvegzsebbel meg hogy minden szerződés fent van az önkormányzat honlapján, stb. stb.

  19. Állítsuk meg Brüsszelt! szerint:

    Ahogyan György is írja, sok lerobbant idős ember lakik a telepen, akik bottal, járókerettel, vagy akár csak tolószékkel képesek közlekedni. Meg lesz oldva, hogy a betonrengetegből ők is könnyen kijuthassanak a természetbe, a folyópartra. Másrészt ilyen életkorban már illene gondolni a következő nemzedékekre is. Általában az öregek miatt, akik a leginkább ráérnek lakógyűlésekre járni, nem szokott megvalósulni egy-egy panelház energiahatékonysági korszerűsítése, ami által amúgy új külsőt is kap az épület. Mert az önző idősek számára nem térül meg egy ilyen beruházás, ezért gátolják a fejlődést.

  20. 1Olvasó szerint:

    Van tervrajz erről a felújításról, hogy hogyan fog kinézni a végén a Daru domb? Ha igen, hol található? Mert az itt csatolt képhez tuti, hogy nem fog hasonlítani… Azon látszik, hogy a parton a horgász verseny helyek nincsenek feltűntetve… És gondolom az RSD vezetőség nem engedélyezi, hogy azokat eltüntetik onnan…

  21. 1Olvasó szerint:

    “Állítsuk meg Brüsszelt! szerint:
    2017. május 07., vasárnap – 04:04”:

    A közgyülésre minden tulajdonosnak joga van járni, és általában 18h felé szokott lenni, így gondolom a legtöbben (fiatal) odaérhetne… De valóságban kb 20-25% lakó járt közgyülésre, és abból kb. 90% az idősek… Így nem sok minden megvalósul, vagy egyéb hülységeket megszavazzák…

    A távfűtés: ha jól emlékszem, akkor pár évvel ezelőtt 1x felmerült, hogy külső szigetelés + ablakcsere legyen. Megnézve az ajánlatokat, kiszámolva, így kb. 10 évig kell fizetnünk pluszban havi 10 ezer forintot, hogy a felújítás költséget kifizessük, és abból nemis derült ki, hogy megéri-e… Nem csoda, hogy el lett utasítva az ötlet. Márrészt: oda miért nem jut e féle támogatás, mint a Kossuth Lajos utcaira?

  22. bendeguz szerint:

    Állítsuk meg Brüsszelt! szerint: “Mert az önző idősek számára nem térül meg egy ilyen beruházás, ezért gátolják a fejlődést.”

    Cinikus magatartás, az öregek semmibe vétele. A szavazatuk kell csak, aztán dögöljenek meg!

  23. Tündér Ilona szerint:

    Nitsch György megemlítette a Délpesti Szenyvíztisztítót, kiváncsi lennék, hogy a kerületünk vezetőit zavarja e ez a probléma.
    Vagy ami nem látható csak mérhető az nem érdekes?

    http://www.rdhsz.hu/home/index.php/hirek-9/friss-hirek/673-a-duna-ag-vizminosegi-problemai

  24. Balos szerint:

    Szeretném megköszönni az önkormányzatnak, hogy most már nem csak a Kis-Duna közelében lakom, de le is tudok majd menni a partra anélkül, hogy kitörném a nyakamat. Végre az idősebbekre is gondolnak.

    A több fa meg igazi bónusz lesz 🙂

    Köszönjük!

  25. stefán szerint:

    Csak remélni tudom hogy a végerdmény elviselhető lesz. Eddig sajnos minden fejlesztés csak pénzlenyúlás szagú volt miközben arról harsognak hogy ez mind a mi érdekünkben folyik. Az Imre tér is olyan lett amilyen biztos van akinek tetszik. Szomorú látni ahogy mindenhol az egészséges fákat letarolása folyik, mintha valaki kifejezetten gyűlölné őket. A királymajori lakótelepre mostanában elég nagy csapások zúdulnak. Sikerült elérni azt is hogy már egy fagyit se lehet venni a nagy melegben a gyereknek, mivel valakit zavartak a kisboltok és azokat is el kellett dózerolni. Vajon kinek a boltjai lesznek majd helyettük?
    Most már a partra se lehet lemenni egyész nyáron…
    Teljesen hülyének nézik az embereket és sajnos sokan bedőlnek a maszlagnak.
    A dunaparti sétány régebben földút volt ami esős időben sáros volt, de mióta leszórták murváva, babakocsival, kerekesszékkel képtelenség végigmenni rajta bármikor!
    Az erzsébeti szennyvíztisztító bűze egyszerűen elviselhetetlen. Nem lehet nyitva hagyni az ablakot éjszakára mert az ember arra ébred hogy marja a torkát a bűz! Éjfél utánra szokták időzíteni az eregetést…
    30 év alatt sajnos nagyon sokat romlottak az állapotok, akkor azért költöztünk ide mert ez volt csepel egyik legjobb helye, most viszont kénytelenek leszünk elköltözni mert itt már mindent sikerült tönkretenni. A betelepített ROMA családok sem tettek jót neki.
    Maffiaszintű összefonódások vannak egyes lakásfenntaró szervezetek és a városgazdálkodás között ami valakiknek, jó a közösségnek kevésbé…de ez már más téma.
    Biztos nagyon szép lesz a ledes ülőfal de tényleg erre van szüksége az ottlakó embereknek , megkérdezte őket bárki?
    Természetesen a fejlődésnek én is örülnék való igaz hogy ráférne egész Csepelre, csak az erdmény jobb lenne! 🙁
    Kíváncsian várom még a sétáló utcai pavilonsorok átépítését is arról is nagyon szép látványterveket láttunk, az is szép nagy falat lehet valakinek.
    Jó hír hogy újabb étkezde nyílhatott benne, ahogy nézem a sorokat előtte volt igény rá!
    A Meki és a Hami dualista uralma végre vetélytársat kaphatott 20 év után…

  26. stefán szerint:

    Nagyon szép lett! Meg lehet nézni mennyire megérte feldúlni a partot. Azóta is félkészen áll, az utakat nem fejezték be, lehet taposni a sárban! A fű majd egyszer talán csak kinő. A parton nem lehet se biciklivel, se babakocsival közlekedi a murvába belesűllyed az ember. Nem csalódtam most se, GRATULÁLOK! A katica óvoda is csodás lett azt is köszönjük, a gyerekek még most se tudnak kimenni az udvarra, de olyan sivár lett hogy nem is nagyon érdemes…. köszi, köszi! Egyik pártot se pártolom, mert egyik se jobb a másiknál csak a zsebüket tömik a lakosság kárára, remélem egyszer csak megunják és rendet tesznek!

Itt lehet hozzászólni !