Borbély Lénárd: elkezdődik a gerincút hátralevő részének tervezése

Csepeli Hírmondó

img_9695

Újabb fejlesztések indulnak

Milliárdos tartalékokkal vág neki a 2017-es évnek a csepeli önkormányzat. A megtakarításoknak hála soha nem látott fejlesztések, régóta várt beruházások valósulhatnak meg a kerületben. Az elfogadott költségvetés részleteiről Borbély Lénárd, a kerület polgármestere számolt be lapunknak.

A csepeli önkormányzat elfogadta a kerület 2017. évi költségvetését, ám a csepeliek javát szolgáló fejlesztések többségét sajnos az ellenzék nem támogatja. 2011-től kezdve látható volt, hogy Csepel kezd kimászni a gödörből. Megszüntették a működési hiányt, visszafizették a közel 4 milliárdos tartozást, és egyre több fejlesztésbe tudtak kezdeni. Azóta az önkormányzat anyagi helyzete évről évre jobb, 2017-ben pedig az eddigi évek legtöbb tartalékkal rendelkező költségvetése született. A több milliárd forintos tartaléknak hála a kerület biztonságban van.

 Kiépül a Kis-Duna-part

Talán ennek is köszönhető, hogy a költségvetésben elég sokféle célra sikerült elkülöníteni fejlesztési összegeket. Így például továbbra is támogatják a rendőri túlszolgálatot, fenntartva mellette a 24 órás felnőtt- és gyermekorvosi ügyeletet, és az önkormányzat ott van a Csepel Utánpótlás Sportegyesület mögött is. A kerületi önkormányzat egyik fontos célja, mondja a polgármester, hogy a csepeli gyerekek megismerjék a határon túli magyar lakta területeket, ezért az elmúlt évekhez hasonlóan támogatják a Határtalanul! programot, előtérbe helyezve a magyar-magyar kapcsolatok építését, személyes kapcsolatok kialakítását.

A költségvetés az évek óta támogatott fejlesztések, programok mellett számos újdonságot is tartalmaz. A nagyobb volumenű beruházások közt a polgármester megemlítette, hogy a Kis-Duna-partnak a már korábban megvalósult első és második fejlesztési üteme mellett elindul a harmadik ütem is, amelynek keretében még idén teljes egészében kiépül a part közvilágítása, valamint a parti sétány is végigépül. Az idei évben a tervezések befejezése után pedig végre kiírják a közbeszerzési eljárást a Daru-domb zöldfelületi rendbetételére, és az ott található Dagi étterem megújítására. Ezzel természetesen együtt jár, hogy jóval magasabb színvonalú közösségi teret hoznak létre a szóban forgó területen.

Idén elkezdődhet a Szent Imre téri pavilonsor építése, tavasztól a sétálóutca felújítása, egy országos program keretében pedig több helyen szabadidős parkokat építünk fel. A tavalyi felújított Duna utcai park védelme érdekében kutyafuttató épül a területen. Emellett megújul a Béke téri Olvasó munkás-szobor és környezete, a Hároson pedig a Lámpás utcában a lakók kérésének eleget téve járdát építünk. A tavaly megkezdett három óvodai kert felújítását befejezzük, és nyolc játszóteret újítunk meg, ráadásul ebben az évben tovább folytatódik a csepeli Gyermeksziget-program, így négy óvoda és két bölcsőde kertje születik újjá. És persze több lépcsőben fejlesztjük a helyi nyugdíjasoknak évek óta ingyenes csepeli strandot is. Az első ütemre mintegy kétszázmillió forint lett elkülönítve – sorolja a terveket a polgármester, aki a költségvetés támogatottjai közül megemlítette a tavaly debütált Csepeli Szimfonikus Zenekart is.

Tervezik a gerincút befejezését

Nem kevés siker az sem, hogy Csepel a XVIII. és a XXIII. kerülettel együtt pályázva tett szert mintegy 2,4 milliárd forintra bicikliút építésére, a legnagyobb megpályázható összeget elhozva ezzel a budapesti kerületek közül. De a legnagyobb öröm, mondja a polgármester, hogy Tarlós István főpolgármester támogatásával végre megkezdődhet a gerincút befejező ütemeinek egy lépésben történő tervezése úgy, hogy a tervezési költségeket fele-fele arányban a kerület és a főváros állja.

Óriási szükség van a teljes gerincút kiépítésére, amit 1993-ben ígért meg Demszky Gábor akkori főpolgármester. Csakhogy a szocialista-liberális városvezetés alatt egy kapavágás nem történt a gerincút megépítésének érdekében, most pedig azok üvöltöznek, akik egy centimétert sem építettek meg – figyelmeztet Borbély Lénárd.

Jutnak azért források másra is. A fővárosi önkormányzattal kötött megállapodás értelmében például elkezdődik Csepel belvárosának megújítása. A költségek ötven százalékát itt is a főváros állná. Az ott élőket évek óta zavarják a hangos járművek, ugyanakkor a koncepció az, hogy a buszok ugyanúgy megállnának a téren, a parkolóállomásuk viszont nem ott lenne. A teret később parkosítanák.

Folytatódó munkahelyteremtés

A költségvetési forrásokból még az idén elindulna a Gubacsi híd felújításának a terveztetése, Németh Szilárd országgyűlési képviselő lobbijának köszönhetően pedig nemrég kormánydöntés született arról, hogy a Királyerdő út teljes hossza szilárd útburkolatot és csapadékvíz-elvezetést kap. Németh Szilárd munkájának köszönhetően egyébként rengeteg pályázati forrást kap Csepel. De a legfontosabb kérdés talán a munkahelyteremtés. Borbély Lénárd itt is jó hírrel szolgálhat. Hamarosan megkezdheti működését Csepelen a Metrans-csoport. A logisztikai cég mindamellett, hogy az új beruházásával mintegy kétszáz embernek ad munkát majd a kerületben, egy megállapodásnak köszönhetően több száz millió forintot fizet be a költségvetésünkbe különböző önkormányzati fejlesztésekre – zárja sorait a polgármester.

Borbély Lénárd szerint a kerület népszerűsége sem véletlen a befektetők körében: Csepel jó adottságokkal, nagyszerű ipari hagyományokkal, 2010 óta pedig végre kiszámítható adókörnyezettel rendelkezik.

Forrás: Csepeli Hírmondó

 

32 hozzászólás “Borbély Lénárd: elkezdődik a gerincút hátralevő részének tervezése” bejegyzésre

  1. kötelező szerint:

    elgondolkodom hol tartana a kerület a 24 év szocialista semmittevés nélkül.

  2. Werthan szerint:

    Csak így tovább!!!

  3. öregedöbandi szerint:

    Mind szép és jó,hogy a belvárost és a gerinc út építését folytatják,de nem esik szó Királyerdő Kis Postánál be ígért nagyobb üzlet megépítéséről.Királyerdő utcában nyeljük a port,ha egy autó elhalad,ha esik az eső akkor a víztócsákat kel kerülgetni.Az MSZP. NEM TÖRŐDÖTT VELÜNK,DE BÍZTUNK A KORMÁNY VÁLTÁS UTÁN MEGFOG VÁLTOZNI,de sajnos minden maradt a régiben.Borbély Polgármester úr kérjük,hogy több figyelmet,és törődést a gyarmatként kezelt Királyerdő í lakosság életkörülményeinek javítására.Köszönjük,ÉS BÍZUNK BENNE,HOGY NYITOTT FÜLEKRE TALÁL A KÉRÉSÜNK!

  4. Csak úgy ... szerint:

    Szerintem a Gerincút II. ütem terve(zése), már korábban megtörtént, viszont, nagyon várom a kivitelezést.
    Esetleg még a választások előtt nekilátnak?
    Jó lenne, ha a kamionok nem jönnének be a Plázáig.
    Csak úgy kíváncsiságból, rajtam kívül, másnak is félelmetes, ha áll a piros lámpánál a Rákóczi-n a gyros-os előtt, és kanyarodnak felé a Posztógyárból a kamionok?!

  5. kilgore trout szerint:

    Mindegyiknek örülök, csak egy kérdésem van. Mit akarnak megint felújítani a Karácsony Sándor utca gyalogos részén?

  6. ezlesz? szerint:

    örülök, hogy megfontolják a korábban írt tanácsaimat 🙂

    a buszpályaudvart vagy a gerincút-budafoki/ady-rákóczi találkozásához kell tenni, és lesöpörni a putrisort. itt kell egy új HÉV megálló, így ha valamikor megépül az albertfalvi híd, és az Ady-n villamosok fognak járni, egy új intermodális csomóponttá alakul az.
    alternatív helyszín: kossuth-ady-jókai utca között, a sparral szemben.

    A buszok nagy része jelenleg is az ady-n közlekedik északi irányba, és ha a HÉV a belvárosi szakaszon a kéreg alá kerülne, akkor déli irányba is közlekedhetnének ott, és végre lenne értelme a Rákóczi útnak.

    A jelenlegi buszvégállomás helyén nem csak parkot kell építeni, az már van a szent imrén.
    normális ingatlanfejlesztés is megvalósítható ott. pl olyan épület kell, amiben végre helyet kaphat egy állandó uszoda (nem sátortetős strandmedence a kerület szélén) amit könnyen elérhetnek mind a csepeliek, mind más kerületek lakói, így lenne olyan forgalma, ami piaci alapon is működtethetővé teszi.
    Ez egy 160x80méteres terület, vagy ha a romhalmazokat is bontanák, és a táncsicsig nézzük, akkor 160x140m. Meglátásom szerint a művészeti iskola is jobban járna egy új modern épülettel itt, mint a rákóczin lévő utcafrontos putrisoron toldozgatott-foldozgatott jelenlegivel. Olvasva a sikereikről, méltóbb is lenne.
    Vagy valami figyelemre méltó, ami csepelt végre kiemelné a jelenlegi lesajnált státuszából – pl egy nagy télikert, mint amilyen több világvárosban is akad, Budapesten azonban még nincs. Egy olyan fedett közpark, ahol télen is találkozhatnak emberek, kiülhetnek stb stb. Van ilyen Helsinkiben, Sheffieldben, New Yorkban stb stb.
    Pl a sheffieldi 70x22méteres, van benne kávézó, kiállítások, néha műsorok, sőt olyakor magáncélra is kibérelhető.

  7. Csak úgy ... szerint:

    A Karácsony S. piac felé vezető részén (sétáló), jó lenne felszedni az életveszélyes gyalogos buktatókat. A gépkocsikat, valami humánusabb módszerrel kellene kizárni.

  8. ezlesz? szerint:

    A HÉV déli hosszabbításáról pár dolog

    1. az 1 megállós, erdősorig történő hosszabbítást el kell felejteni! a felvonulás, előkészítés stb költségei túl magasak lennének egy jelentéktelen 330m-s hosszabbításhoz, másrészt ez a csepeliek megalázása.

    2. ha már hosszabbítunk, akkor a jövőre kell tervezni, és kéreg alatt kell vinni az új szakaszt, és majd ehhez hozzáépíteni az ady-végállomás között szakasz kéreg alatti szakaszát.

    3. első szakaszban a tejút utcáig, vagy a temetőig kell elvinni a HÉV-et. távolabbi cél az M0-s/Auchan-Bauhaus.

    4. a gerincút elkészülte után a rákóczi lezárható lenne pár hónapra, amíg résfalas technikával elkészül az őt alatti HÉV szakasz a temetőig.

    5. vagy a forgalom, zavarása nélkül is megoldható a dolog: a Rákóczi páros oldalán úgyis bontandó épületek vagy üres telkek vannak többnyire, és az utat is szélesíteni kell ha lesz gerincút, ha nem. megoldás lehet az is, hogy a tüzép teleptől kezdődően kéreg alatt megépítik a HÉV új szakaszát a tejút utcáig, vagy a temetőig, majd a födémszerkezet elkészülte után 2 sávot ráépítve kiszélesítik a Rákóczi utat.

    6. Új megállók: Erdősor utca, Szabadság utca/Trafógyár, Rózsa utca/Tejút utca, (Temető/Krizantém utca). Egy ilyen hosszabbításnak még értelme is lenne…és azért ennyi járjon már csepelnek.

  9. névkötelező szerint:

    “Csakhogy a szocialista-liberális városvezetés alatt egy kapavágás nem történt a gerincút megépítésének érdekében, most pedig azok üvöltöznek, akik egy centimétert sem építettek meg – figyelmeztet Borbély Lénárd.”

    Borbély Lénárd hazudik. Már javában épült a gerincút, amikor a Fidesz átvette a kerület vezetését. A Fidesznek már SEMMI teendője nem volt vele, ölbe tett kézzel végignézhették, ahogy megépül az út.

  10. kispajtás szerint:

    Az örökké szajkózott, súlytalan propagandaszöveg, ennyi…

  11. Nagyapó szerint:

    névkötelező! 2010. június 14-én indult el a csepeli gerincút első ütemének építése!!
    További jó rágalmazást és hazudozást!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. Letiltatni szerint:

    ezlesz? hozzászólásában kifejtettek Csepel érdekét szolgálnák. Karakán kiállással követelni kell a t. képviselőknek, mind az Országgyűlés, mind a Fővárosi Önkormányzat intézményeinél, hogy szemfényvesztő milliárdos terveztetések helyett, valós alapokon álló, logikus infrastrukturális fejlesztéseket engedjenek, és valósítsanak meg.

  13. névkötelező szerint:

    Nagyapó, köszönöm, hogy igazoltad, amit írtam. Lévén az önkormányzati választások 2010. október 3-án voltak! Tehát már 2 és fél hónapja épült a gerincút, amikor a Fidesz átvette a városvezetést! Borbély Lénárd tehát hazudott. Hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát!

  14. névkötelező szerint:

    Javítás: már 3 és fél hónapja épült a gerincút, amikor a Fidesz átvette a városvezetést!

  15. Lovas szerint:

    Egy méter se volt kész a gerincútból 2010 végén.

  16. robi szerint:

    A gerincúthoz szükséges források biztosításához egyik önkormányzatnak sem volt köze.
    További kellemes hazudozást a bugrisinfón!

  17. Betke szerint:

    Ugye a hév “egymegálló dél felé” meghosszabbítása csak vicc? Értelme semmi a buszok végzik a dolgukat! A z önkori választások előtt nagy táblák hirdették, hogy mi lesz a terv nyerés esetén. A választás “jól” sikerült, a táblákat beszédték, a királyerdei beígért bevásárlás könnyítésből eddig még semmit nem látunk! A kisposta kritikán aluli, de ugyanez elmondható a víztoronynál működőről is! A kerékpárút bővítése nem olyan lesz, mint a Kossuth Lajos utcàban?

  18. névkötelező szerint:

    Lovas, az utakat nem méterenként szokás építeni, baromarcú!

  19. Nagyapó szerint:

    névkötelező! Az indulás nem jelent egy méter kész utat sem. Az önkorinak előbb a kisajátításokat kellett elvégezni (amire a szocik 10 év alatt sem voltak képesek), majd rohammunkában kellett az építést végezni, hogy ne essünk ki az EU határidőből.
    Kár az erőlködésért!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  20. lolka szerint:

    “Csakhogy a szocialista-liberális városvezetés alatt egy kapavágás nem történt a gerincút megépítésének érdekében, most pedig azok üvöltöznek, akik egy centimétert sem építettek meg – figyelmeztet Borbély Lénárd.”
    EZ AZÉRT ENYHÉN SZÓLVA EGY KICSIT TÚLZÁS…még ha a…………

    ceterum censeo…az elégetett falevél 98% vízgőz 2% pór másképp gondolja is! érthető nem?

  21. névkötelező szerint:

    Nagyapó, ezzel az egyméterezéssel csak az ostobaságodat bizonyítod. Ha a feleséged otthon elkezd gulyáslevest főzni, 5 perc után szemrehányást teszel neki, hogy még egy korty sem készült el a gulyáslevesből?

  22. Tóth kati szerint:

    Névkötelezőnek.A Gerincutat a komcsi városvezetés képtelen volt 17 év alatt megépíteni.Hiába osztották ketté/ami totál hülyeség volt/,még az első szakaszból sem építettek meg semmit a 2010-es váltásig.A Gerincút első szakaszának megépítése Németh Szilárd polgármestersége idején valósult meg.Egyébiránt nem értem mit kell rajta újból megtervezni?Miért nem fognak neki a következő szakasz kisajátításának,az a leghosszabb procedúra,majd állnak neki a megépítésnek.Mi tart ezen ides-tova 25 éve?Egy pár kilóméteres út.Azért mostmár ez a vezetés is rágódik rajta vagy 6 éve.Mert az első szakasz 2011-ben lett átadva.

  23. Tündér Ilona szerint:

    ,,kormánydöntés született arról, hogy a Királyerdő út teljes hossza szilárd útburkolatot és csapadékvíz-elvezetést kap”

    Érdeklődnék, hogy mikor, mert így legalább a mi földes utcánk is tehermentesítve lenne, ugyanis jelenleg a két földút közül a miénk a jobb.

  24. névkötelező szerint:

    Tóth kati, a gerincút megépítéséhez a Fidesznek egyáltalán semmi köze nem volt, az tisztán az előző vezetés érdeme.

  25. Lovas szerint:

    Azon kívül nem volt köze hozzá a Fidesznek, hogy a Fidesz építette meg.

  26. Katalin szerint:

    A Gerincutat nem a helyi önkormányzat építette, az fővárosi építésű! Nem a “komcsi” városvezetésen múlt, hogy megépül-e! Unalmas már ez az állandó visszamutogatás, komcsizás! Sok eltervezett beruházás babérját a fidesz aratta le! Magyarországon sohasem volt kommunizmus, nem voltak kommunisták!

  27. névkötelező szerint:

    Lovas, ezt hogy érted? A fideszes képviselők kimentek lapátolni? Borbély Lénárd kezelte a markológépet? Németh Szilárd aszfaltozott? Érdekes gondolat. Én azt hittem, hogy a Colas építette.

  28. Nagyapó szerint:

    Katalin! Amennyiben emlékezetem nem csal 2010-ben úgy a fővárosi, mint a csepeli önkori Fidesz-KDNP vezetésű lett. Ahogy írja a Gerincút “fővárosi építésű”. Kösz Fidesz!
    A komcsik mindig rejtőzködnek, akár Ságvári et., de azért megkérdezem, hallot egy Kommunista Kiáltványról? Így aztán…

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  29. névkötelező szerint:

    Ez az egyik legundorítóbb dolog a Fideszben. Elhazudják, letagadják, saját maguknak tulajdonítják az előző vezetés érdemeit, teljesítményét, pusztán a politikai haszonszerzés érdekében. Szenny emberek ezek!

  30. Katalin szerint:

    Nagyapó! Én az írtam, hogy nem a helyi önkormányzat, hanem a főváros építette a gerincutat! Nem firtattam, hogy fidesz vagy nem fidesz! Csak azért, hogy ne írjuk már Németh Szilárd és Borbély Lénárd érdemeihez, már ha vannak érdemeik! Jó lenne, ha abbahagynád már a komcsizást, mert rohadt unalmas! Hallottam, sőt tanultam a Kommunista Kiáltványról, sőt elvégeztem a Marxista Leninista Esti Egyetemet, amit nem szégyenlek, sőt büszke vagyok rá! Mégsem vagyok kommunista!

Itt lehet hozzászólni !