Hattyúk hullottak el a Kis-Duna parton

Csepel.info

haldoklohattyu

Hét hattyú tetemét fedezte fel a csepeli Kis-Duna parton a Fióka és madármentés Facebook-csoport, egyet videóra is vettek, mielőtt elpusztult. A csoport szerint a hattyúk influenza miatt pusztultak el, de ha csak hattyúk pusztulnak, más madarak nem, más is lehet az ok.

A Facebook-csoport határozottan madárinfluenzára gyanakszik, ami az elmúlt hetekben rendkívül nagy károkat okozott az országban a baromfitelepeken is. Viszont madárinfluenzával nem magyarázható, ha csak hattyúk pusztulnak el (a kisebb madarak tetemeit ugyanakkor nem mindig olyan könnyű észrevenni). A csepeli Kis-Duna parton sokan etetik a madarakat. Emiatt hatalmas tömegben vannak jelen. Madárinfluenza esetén önmagában a tömeges és egymáshoz közeli jelenlét katasztrófát okozna – de nem egyetlen madárfajon belül, hanem az összesnél. Ezért riasztó a felfedezés, miközben elgondolkoztató, miért csak egy fajnál van elhullás. Az ugyanis köztudott, hogy a hattyúk a legerősebbek és legagresszívabbak az etetésnél. Így előfordulhat az is – volt már rá példa -, hogy valaki szándékosan mérgezte meg őket. A videóra vett állatnál idegrendszeri zavart lehet látni, amit a kacsáknál szokott okozni a betegség, és ami mérgezés tünete szintén lehet. A Facebook-csoport tagjai sem beteg vagy elhullott kacsát, sem szárcsát vagy sirályt nem láttak.

A madárinfluenza tünetei:

“A megbetegedett madarak bágyadtak, elesettek, alig mozognak, nem repülnek, esetenként hasmenés alakul ki bennük és sokszor még a légzőszervi panaszok megjelenése előtt elhullanak. A betegségre jellemző légzőszervi tünetek orrfolyásban, kötőhártya-gyulladásban, tüsszögésben, krákogásban és gyakran a szemgödör alatti üregek gyulladásában jelentkeznek. Erősebb megbetegítő képességű vírustörzsek a madarakban vérzéses elváltozásokat is okozhatnak, esetenként a toroktájék és a fejfüggelékek (taréj, lebernyeg) vizenyős duzzanata is megfigyelhető. Az emésztőszervi tünetek elsősorban hasmenésben nyilvánulnak meg. Főleg kacsákban, influenza fertőzés hatására megfigyeltek az idegrendszer betegségére utaló tüneteket is.”

A Facebook csoport szerint fogalmuk nincs arról, hogy kihez kellene fordulniuk az elhullott állatokkal kapcsolatban. A Csepel.info ezért szintén bejelentést tett az esetekről. Az eredeti bejegyzést és a videót itt tekinthetik meg. Amennyiben bárki többet tud az esetekről, kérjük írja meg!

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !