No roaming: ma életbe lépett a rendelet, ami sok mobilos álmát elhozza

HVG, MR.Gabee, Csepel.info

telefon

Életbe lépett az Európai Bizottság méltányos használatról és a roamingdíjak eltörlésének fenntarthatóságáról szóló végrehajtási rendelete. A EU-n belüli roamingolás díja a gyakorlatban június 15-én nullázódik le.

Aki időnként ellátogat külföldre, és ennek kapcsán egy kicsit is nyomon követi a külföldi mobilhasználat költségei körül zajló piaci vitát, az már régóta várja az idei évet. A roamingolás korábban igencsak sokkoló díjait az Európai Bizottság 2012-ben kezdte lefaragni, és bár akkor nagyon távoli jövőnek tűnt a 2017, ma, január 6-án életbe lépett a barangolás díjait a legtöbbek számára teljesen eltörlő uniós jogszabály.

Az elfogadott rendelet az Unión belül bevezeti a “roaming mint otthon” (“roaming like at home”) koncepciót, amelynek lényege, hogy az előfizetők a hazai feltételeknek megfelelően tudják igénybe venni a mobiltelefonáláshoz kapcsolódó szolgáltatásokat az európai utazásaik során, mindenféle többletdíj megfizetése nélkül. (Ha nem csak az EU-n belül telefonozna kedvező díjakkal, akkor olvassa el cikkünket, benne több használható tippel: így telefonálhat sokkal olcsóbban haza külföldről.)

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felhívja rá a figyelmet, hogy vannak azért olyan kitételek, melyekkel azt vizsgálják, hogy valaki nem él-e (vissza) a helyzettel, azaz nem köt-e egy kedvező szerződést mondjuk Németországban, majd használja folyamatosan roamingolva a telefonját Magyarországon. A szolgáltatóknak az előfizetőkkel kötött szerződésben ismertetniük kell az általuk alkalmazott objektív indikátorokon alapuló, tisztességes, észszerű és arányos méltányossági feltételeket és az azokat ellenőrző mechanizmusokat. Az objektív indikátorok között szerepelhetnek olyan intézkedések, amelyekkel megállapítható, hogy az ügyfél a roamingoláshoz képest elsősorban belföldön vesz igénybe mobilszolgáltatást, illetve hogy más uniós tagállamokban való tartózkodáshoz képest döntően belföldön tartózkodik. Továbbá objektív indikátor lehet, ha egy elsősorban, de nem kizárólag roamingszolgáltatások céljából használt SIM-kártya hosszú ideig inaktív állapotban van, vagy egy ügyfél egyszerre több SIM-kártyára fizet elő, és azokat rendszeresen használja roaming üzemmódban.

A rendelet arról is rendelkezik, hogy abban az esetben, ha a roamingszolgáltató bizonyítani tudja, hogy az előfizető a roamingszolgáltatást visszaélésszerűen veszi igénybe, akkor a szolgáltató felhívja az ügyfél figyelmét a visszaélés tényére. Ha az előfizető legalább két héten belül nem változtat addigi használatán, a szolgáltató az 531/2012/EU rendelet 6e cikk szerinti többletdíjat róhatja ki rá, de erről előzetesen szintén tájékoztatnia kell az ügyfelet.

Itt lehet hozzászólni !