Világeseményt rendez Budapest – Csepel lehet a nyertese

Napi.hu, Csepel.info

vilagesemenyt-rendez-budapest

Budapesten rendezik meg a római katolikus egyház 52. Eucharisztikus világkongresszusát 2020-ban. A magyar kormány a sikeres rendezés érdekében támogatja az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye fejlesztéseit, 2019-ig húszmilliárd forinttal. Csarnok is épülne Csepelen, ötmilliárdért. A rendezvény nagyon komoly turisztikai bevételeket is hozni fog.

Magyarország adhat otthont 2020-ban – 1938 után másodszor – a Eucharisztikus világkongresszusnak, amely a római katolikus egyház egyik legjelentősebb, négyévente más-más helyszínen megrendezett, egyhetes eseménysorozata. A Wikipedia ismertetése szerint a világkongresszus célja az oltáriszentség (eucharisztia) megismerésének és tiszteletének elmélyítése. A rendezvényen közös imádságot és előadásokat is tartanak. A 2016-os Fülöp-szigeteki kongresszuson kétszáz bíboros és püspök, valamint 72 ország 12 ezer küldötte vett részt – a zárómisét több mint félmillió ember előtt tartották.

A kormány üdvözli és támogatja az eseményt

A magyar kormány csütörtökön megjelent határozatában üdvözölte, hogy 82 esztendő után az 52. Eucharisztikus világkongresszus helyszíne Budapest lesz, valamint az esemény sikeres megvalósítása érdekében támogatja, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye fejlesztési programot indítson – derül ki a Magyar Közlönyből.

A központi költségvetésből támogatott program keretében számos templomot újítanak fel, a projektekre ezidáig idén és jövőre 3,1 milliárd forintot különítettek el. A kormányhatározat mellékletéből kiderül, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye további fejlesztéseire 2018-ban 8,544 milliárd forintot kell beterveznie a nemzetgazdasági miniszternek, 2019-ben pedig 7,81 milliárd forintot. Ez mindösszesen 19,454 milliárd forint költségvetési támogatást jelent.

Csarnok épülne Csepelen

Csepelen sport- és kulturális rendezvények lebonyolítására alkalmas multifunkcionális csarnok építését is tervezik, ötmilliárd forintért – ebből a 2017-es költségvetésben egymilliárdot csoportosítanak át a projekt előkészítésére.

A főegyházmegye területén több templomot felújítanak, köztük a ferencvárosi Bakáts téri templomot 2017 és 2019 között összesen 2,5 milliárd forintért, az Üllői úti Örökimádás templomot 450 millió forintért (2017-2018-ben), a józsefvárosi Szent József plébániatemplomot 1,2 milliárdért és a belvárosi Papnövelde utcai Egyetemi templomot kétmilliárdért (2018-2019-ben).

A gazdagréti Szent Angyalok templom építésének befejezésére 800 millió forint jut (2016-2017).

A főegyházmegye területén kollégiumfejlesztésre kétmilliárd forintot terveznek (2018-2019), továbbá katolikus táborhely kialakítására egymilliárdot.

A lakótelepi templomok felújítására 750-750 millió forintot költenek 2018-2019-ben; továbbá a szabadtéri közösségi terek és játszóterek infrastruktúrájának kialakítására, eszközök beszerzésére két év alatt egymilliárdot.

Projektek és tervezett költségek 2016-2017-ben:

  • Budapest, VII. kerület, a Damjanich utcai volt Regnum-ház átalakítása – 300 millió forint,
  • Bp., VII. kerület, a Vörösmarty utcai Oltáriszentség plébánia felújítása – 200 millió forint,
  • Vitéz János Intézetben (Esztergom) szállásépület kialakítása – 350 millió forint,
  • Szent Anna plébániatemplom (Kerek-templom, Esztergom) felújítása – 100 millió forint,
  • Bp., XII. kerület, az Apor Vilmos téri Keresztelő Szent János plébánia közösségi házának befejezése – 50 millió forint,
  • Bp., IX. kerület, a Bakáts téri plébániatemplom felújítása – egymilliárd forint,
  • Bp., IX. kerület, az Üllői úti Örökimádás templom megújítása – 300 millió forint,
  • Bp., XI. kerület, a gazdagréti Szent Angyalok plébániatemplom építésének befejezése – 800 millió forint.

E nyolc fejlesztésre 2016-2017-ben összesen 3,1 milliárd forint költségvetési támogatás juthat.

A kormány határozatában egyúttal felhívta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy – a nemzeti fejlesztési, a nemzetgazdasági és az emberi erőforrások miniszterek bevonásával – vizsgálja meg annak lehetőségét is, hogy a főegyházmegye tervezett fejlesztéseit már a 2016-os költségvetésből is finanszírozzák.

A csepeli multifunkcionális csarnok építésére a Miniszterelnökséget vezető miniszternek egy munkacsoportot kell alakítania – a nemzeti fejlesztési, a nemzetgazdasági és az emberi erőforrások minisztere, a turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, valamint az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos bevonásával -, amelynek feladata lesz megvizsgálni a csarnok jövőbeni tulajdoni helyzetének rendezését is.

Nagy lehetőség ez a magyar egyháznak

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szerint a Magyar Katolikus Egyház számára óriási jelentősége van annak, hogy Budapesten rendezik meg a következő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amely “bemutatkozás a világ előtt, és nemcsak a világegyház, hanem a civil világ előtt is” – idézte a bíboros M1-nek adott nyilatkozatát az MTI január 31-én, azt követően, hogy Ferenc pápa (képünkön) bejelentette a 2020-as rendezvény helyszínét az idei világkongresszust lezáró szentmisére küldött videoüzenetében, a Fülöp-szigeteki Cebuban.

A kongresszust megelőző négyéves felkészülés során meghatározzák a rendezvény pontos témáját, teológiai bizottságot alakítanak, vallásos, felkészülő összejöveteleket szerveznek majd. Nagyon komoly pasztorális előkészítésnek nézünk elébe, ezt kell majd teljes energiával szervezni – mondta a bíboros.

A világkongresszus szervezője a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottsága. A magyarországi központi koordinációt a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága látja el, amelynek főtitkárává Erdő Péter Fábry Kornélt, a Kaposvári Egyházmegye papját nevezte ki – írta a Magyar Kurír.

16 hozzászólás “Világeseményt rendez Budapest – Csepel lehet a nyertese” bejegyzésre

  1. Horváthné Takács Piroska szerint:

    Örömmel olvastam, hogy CSEPEL lehet a következő EUCHARISZTIKUS VILÁGKONGRESSZUS megrendezésének helyszine! Épp 2 hete a CSEPELI Unokámnak és Menyasszonyának meséltem, hogy én kb. 70 évvel ezelőtt zarándokoltam a felnőttekkel BUCSUSZENTLÁSZLÓRA /Zala m./. Egy nap gyaloglás után értünk oda, éjszaka is meneteltünk. Én 10 éves lehettem kb. Még most is tudom az éneket: Dombos Zala, zengő dala, feléd száll most…. Boldogasszony a Te neved legyen áldott…..
    Sajnos már senki nem él a hozzátartozóim közül, akivel erre tudnánk emlékezni.Azt sem tudom, hogy Búcsúszentlászlón még tudnak-e róla? de remélem a Templom ill. az Egyház még őrzi az emlékét. Akkor ez óriási szenzáció lehetett, hogy egy zalai kis faluban rendezték az Euch. Világkongresszust. Ez fantasztikus telepátia, mert véletlenül meséltem az Unokáméknak ezt a történetet, – pedig nem tudtuk, hogy a 2020. évben ismét Magyarországot éri a megtiszteltetés, ami nagy örömmel tölt el.
    Az emléket lejegyezte: Horváthné Takács Piroska, Keszthely-i lakos.

  2. Tarjányi László szerint:

    Csepel a Székesfehérvári Egyházmegyéhez tartozik! A pénzt meg költik az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye létesítményeire. Amúgy meg Ferenc pápa nem túl népszerű Magyarországon! Bár ki tudja, 2020-ig még sok idő van, addigra akár új pápája is lehet a világegyháznak!

  3. v39endre szerint:

    Tisztelt Horváthné !
    Az előző Euch. Világkongresszus 1938-ban volt Budapesten. Szent István királyunk halálának 900.-ik évfordulóján. Fényes ünnepség volt. A Hősök Terén egy hatalmas oltárt építettek. Ott volt a szentmise, amelyet Pacelli bíboros vezetett. Ő lett később XII. Pius pápa.
    Egy kis falu nem rendezhetett világkongresszust, legfeljebb egy zarándoklatot. 70 évvel ezelőtt, 1946-ban nem nagyon volt egyházi rendezvény Magyarországon.
    Tarjányi László Úr !
    Én is különösnek tartom, hogy a csepeli katolikus templomok kimaradnak a tatarozásból.
    Mindkét templomra ráférne külső tatarozás. Erről még többször lesz hozzászólásom.
    V39endre

  4. v39endre szerint:

    Remélem, addigra lesz egy épeszű Pápa is !

  5. Horváthné Takács Piroska szerint:

    T. v39endre. – Nem Bucsuszentlászló rendezte, – hanem Magyarország, – csak a gyönyörü óriási zöldterület és szép temploma miatt lehetett ott. El fogok menni, a templomban és a Plébánián biztosan meg tudják mondani, hogy mi is volt. Rengetegen voltak a világ minden tájáról. Ön még nem is élhetett akkor, de ÉN OTT VOLTAM, hozzátartozóimmal együtt. Most már nagyon kiváncsi vagyok….Fel fogom hivni a Plébániát. E-mail: takacspircsi@citromail.hu Horváthné Takács Piroska

  6. E.Gábor szerint:

    Remélem minden szent méltóság aki ellátogat az eseményre végigcsókolja a haldoklókat is a kórházakban. 19,454 milliárd forintból autópályát lehet építeni istenhez. Legmélyebb tisztelettel a vallás iránt talán az élőkkel kéne foglalkozni. Olyan dolgokra gyűjtünk és költünk amire nincs felkészülve az ország. De hajrá! 5 napért áldozzunk egy keveset, tök jó lesz +12 ezer ember csepelre túristaként, sűrűbben fog járni a hév.

  7. v39endre szerint:

    Tisztelt Horváthné !
    Beírtam a google-ba : Búcsúszentlászló nevét és 1946 évszámot.
    Oda sűrűn van zarándoklat, mert ez egy kegyhely. De 1946-ban nem volt világtalálkozó, csak egyszerű zarándoklat. De ez nem von le semmit az Ön élményéből, ami nagyon szép emlék lehet Önnek és az akkori résztvevőknek.
    Javaslom, nézze meg a google keresőben.
    És az 1938-as Eucharisztikus kongresszust is. Egyénként a “régi hiradófilmek” lapon is sok érdekes látható az 1938-as eseményről.

  8. Nagyapó szerint:

    Egy kicsit lerövidített a cikk a forráshoz képest. A csepeli csarnok költsége nincs a Esztergom–Bp.-i Főegyházmegye részére adandó ~20 MFt-ban. Ezért nincsenek a csepeli templomok a támogatottak között.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. TenkA szerint:

    v39endre

    “Remélem, addigra lesz egy épeszű Pápa is !”

    Ezt most hogy? A jelenlegi nem épeszű?

  10. v39endre szerint:

    Az irgalmasságra hivatkozva ne akarja rábeszélni az európai emberekre a migránsokat !
    Ennyi !

  11. okoska szerint:

    Ámen!

  12. jocosaurus szerint:

    A jelenlegi pápa a legészszerűbb, aki valaha hatalmon volt. Olyan dolgokat mondott és mond ki, melyek témájában az egyház rendszerint terelte a témát. És igaz keresztény ember. A migránsokhoz való hozzáállása is ezt tükrözi. Szóval nem a pápával van itt a gond, hanem a sok álszenttel, aki kereszténynek vallja magát, de a gyakorlatban ez valahogy elfelejtődik.

  13. jocosaurus szerint:

    Mióta ez a pápa van hatalmon, azóta kezd szimpatikussá válni a katolikus egyház, végre nem dogmatikus marhaságokhoz ragaszkodnak, végre kimondják a katolikus egyház bűneit, nem beszélnek mellé, nem álszenteskednek, hanem bele a közepébe. Nekem elképesztően szimpatikus ember a pápa. És ha nem értenék egyet vele migráns kérdésben, akkor is az lenne, mert igaz ember, ami nagyon ritka. Nem egy beszűkült gondolkodású, csőlátású fanatikus, hanem nyitott, széles látókörű, művelt. Inkább értékelni kellene, hogy végre egy ilyen pápánk van.

  14. Lovas szerint:

    Ez a pápa csak az ateisták között a legnépszerűbb pápa. Az meg nem biztos, hogy erény.

  15. Nagyapó szerint:

    A katolikusoknak nem nehéz értelmezni Ferenc pápa szavait. A pápa mindig a menekültekért szállt síkra, s arra kérte az európai hívőket, hogy tegyenek meg még többet a menekültekért (ezért fogadtak be a magyar katolikusok szíriai keresztény menekülteket). A nem katolikus sajtó pedig bevándorlókra, migránsokra torzítja ezt.
    Elfelejtik megemlíteni, hogy a pápa azt is mondta “ma Európában arab invázióról lehet beszélni”.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. fghfjhgkjhk szerint:

    Lovasnak mi dolga a katolikus egyháznál? 😛

Itt lehet hozzászólni !