Elfogadták az egészségbiztosításról szóló törvényt

Mno.hu, MTI

Gyurcsány és Kóka

Az Országgyűlés hétfőn név szerinti szavazással elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt. Sem Nagy Boldizsár, sem Péterfalvi Attila nem kapta meg a honatyáktól a szükséges kétharmados támogatást. A szavazás után az államfő csalódottságnak adott hangott. A törvényhozás elfogadta a Fidesz által kezdeményezett, a tandíjról, valamint vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazás elrendelésére vonatkozó határozatot. Igent mondtak a honatyák a 2008.évi költségvetéséről szóló törvényre is. Az Országgyűlés hétfőn jóváhagyta az Európai Unió lisszaboni szerződését.

Csaknem kétórás, időnként indulatos záróvita után a kormánypártok megyszavazták az egészségbiztosításról szóló törvényt. Az MTI összesítése szerint a szavazáskor 204-en voksoltak igennel, 168-an nemmel, Gyenesei István független képviselő pedig egyedüliként tartózkodott.

A törvényjavaslatról a képviselők név szerint nyilvánítottak véleményt. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke – aki korábban a zárószavazás elhalasztását kezdeményezte – nem szavazott, mivel ő elnökölt, és ilyenkor nem voksolhat.

A név szerint szavazást pfújolás és bekiabálások kísérték, Kontur Pál (Fidesz) hangos véleménynyilvánítása miatt rövid ideig állt a szavazás. A zárószavazás után Kóka János, az SZDSZ elnöke külön gratulált Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek.

Parázs záróvita volt

A vita során az is előfordult, hogy Szili Katalin házelnök megvonta a szót a képviselőtől. Az ellenzéki képviselők azt kifogásolták, hogy az alkotmányügyi bizottság záróvitához készített, 134 pontból álló ajánlását nem kapták meg időben, így annak áttanulmányozására nem volt lehetőség.

A vitában Szili Katalin megvonta a szót Salamon Lászlótól, a KDNP képviselőjétől arra hivatkozva, hogy nem az ilyenkor mérvadó, részletes vitára vonatkozó szabályok szerint szólt hozzá. Az Országgyűlés elnöke többször figyelmeztette a képviselőket, hogy a házszabálynak megfelelően szólaljanak fel a vitában. “Szégyelljék magukat!” – mondta egy alkalommal a házelnök, miután többszöri kérése ellenére sem az ajánlás pontjaihoz szóltak hozzá a képviselők, illetve folyamatosan zajongtak és kiabáltak.

A fideszes Mikola István, a kereszténydemokrata Nagy Kálmán és frakciótársa, Puskás Tivadar a vitában egyaránt azt kifogásolta, hogy a törvényjavaslat átláthatatlanná, igazságtalanná és költségessé teszi az egészségügyet. Horváth Zsolt (Fidesz) a koalíciós pártok frakcióinak címezve szavait azt mondta: nem lehet házszabályszerűen tárgyalni a törvényjavaslathoz érkezett bizottsági ajánlásokat, mert a kormánypártok nem tették azt lehetővé. “Ebből csak baj lehet” – mondta az elhangzottakhoz kapcsolódva Kósa Lajos (Fidesz) a törvényjavaslat elfogadására utalva.

Csáky András (MDF) úgy vélte: az, hogy húszszázalékos díjtétel-eltérés lehet az egyes pénztárak között, azt jelenti, hogy nem lesz egységes rendszer. A politikus álláspontja szerint ezt erősíti a betegutak szervezésének pénztári gyakorlata, valamint a pénztári várólisták rendszere is. A képviselő hangsúlyozta: az, hogy a területi kórházakkal nem lesz a pénztáraknak szerződéskötési kötelezettségük, azt jelenti, hogy ezek az intézmények elsorvadnak, egy idő után kénytelenek lesznek bezárni.

Ehhez kapcsolódóan Horváth Zsolt (Fidesz) azt mondta: akik olyan településen élnek, ahol területi kórház van – és nincs súlyponti kórház – ott az embereknek utazniuk kell majd, ha kórházi ellátást akarnak kapni. Közölte: a leggyakoribb betegségeket a területi intézményekben látják el. Úgy vélte, a kormány szerzett jogot vesz el az emberektől. Molnár Oszkár (Fidesz) szintén e kérdéssel foglalkozva azt mondta: a területi kórházak elsorvasztása a cél.

Kelemen András (Fidesz) úgy vélte, a biztosítók abban lesznek érdekeltek, hogy a betegeket távol tartsák az egészségügyi szolgáltatásoktól. Kupper András (Fidesz) azt emelte ki, hogy vidéken – ahol a jelenlegi ismeretek szerint egy pénztár lesz – monopóliumok alakulnak ki. Pesti Imre (Fidesz) szerint elfogadhatatlan a javaslat azon pontja, amely szerint a hatvan napnál régebben lejárt kintlévőségek esetén az érintett intézménnyel a pénztárak nem köthetnek szerződést. Közölte: a kormány hozta olyan helyzetbe az intézményeket, hogy felhalmozódtak kintlévőségeik és most a kormány bünteti őket.

A ciklus legjelentősebb törvényjavaslatának nevezte az egészségbiztosítási törvényt Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. A miniszter azt mondta: 15 éve mérjük, hogy hogyan alakítsuk át az egészségügyet, a mai napon hagyjuk abba a méricskélést, hozzuk meg a döntést. Horváth Ágnes a csaknem kétórás vitára és az ellenzéki képviselők kritikáira reagálva azt mondta, hogy az átalakítás nem vesz el, csak ad: valódi szolidaritást, a befizetésekben és az ellátás igénybevételében mindenkinek, a rokkantaknak, az időseknek, a fiataloknak, a munkanélkülieknek az értelmiségieknek és a munkásoknak is.

Szerinte az új rendszer új, jobb ellátási minőséget ad, és választási lehetőséget a pénztárak között. A rendszer ügyfélközpontú lesz, végre a beteg kerül a középpontba, igazságos lesz, és elvezet a hálapénz megszüntetéshez.

Igen a Fidesz-KDNP népszavazására

Az Országgyűlés elfogadta a Fidesz által kezdeményezett, a tandíjról, valamint vizitdíjról és a kórházi napidíjról szóló népszavazás elrendelésére vonatkozó határozatot hétfőn. A tandíjról szóló népszavazási határozatot 345 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett, a vizitdíjról szólót 349 igen, 1 nem és tartózkodás nélkül, a kórházi napidíjról szólót 347 igen, 2 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el.

Egy héttel ezelőtt az Országgyűlésben bejelentették, hogy az Országos Választási Bizottság hitelesítette a három népszavazási kérdéshez összegyűjtött aláírásokat. Ezt követően a parlamentnek 15 nap állt rendelkezésére, hogy elrendelje a népszavazást.

Nem az ombudsmanjelöltekre

A jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Nagy Boldizsár megválasztását 98 igen, 245 nem szavazattal utasította el a Ház, Péterfalvi Attila eddigi adatvédelmi biztost 207 igen, 143 nem voks mellett nem választották újra.

Sólyom László köztársasági elnök december elején jelentette be, hogy Nagy Boldizsár nemzetközi jogászt jelöli a jövő nemzedékek ombudsmanjának, és javasolja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos újraválasztását. Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le. Az országgyűlési biztosokat a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés választja kétharmados többséggel, hatéves időtartamra.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztja – az Országgyűlés döntése alapján – július 2-i hatállyal megszűnt, ehelyett hozták létre a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségét. Az új országgyűlési biztos feladata, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

Sólyom: Semmilyen szakmai hiányosságról nem beszéltek a pártok

Csalódást okozott, hogy a parlament nem választotta meg az ombudsmanjelölteket. Ezt Sólyom László köztársasági elnök mondta hétfőn újságíróknak parlamenti dolgozószobája előtt, miután az Országgyűlés leszavazta a jelölteket.

Az államfő szerint ez a szavazás minden szakmai alapot mellőz, és véleménye szerint politikai döntés volt. Ez a szavazás szakmai alapon indokolhatatlan, és szemben áll az Országgyűlés egyszer már kinyilvánított szakmai véleményével, amelyet a szakbizottságok képviselnek – jegyezte meg. Mint mondta, a jelöltek tudták, hogy kockázatot vállalnak. Hozzátette azonban: továbbra is meg van győződve arról, hogy Péterfalvi Attila és Nagy Boldizsár minden szempontból, emberileg és szakmailag is alkalmas a tisztségre.

Arra a kérdésre, hogy a jövőben egyeztet-e pártokkal a jelöltek személyéről, azt válaszolta: az ő álláspontja ebben a kérdésben egy elvi és alkotmányos álláspont, amely mellett továbbra is kitart. Arra a kérdésre, hogy újra jelöli-e Péterfalvi Attilát és Nagy Boldizsárt az ombudsmani posztra, az államfő azt mondta, hogy ezt még meg kell velük beszélnie.

Péterfalvi Attila újságíróknak azt mondta: nem akarja kommentálni a politikusok szavazatát, mert szerinte a képviselőknek magukkal kell elszámolniuk. Hozzátette: szakmai munkáját a képviselők jónak találták. Nagy Boldizsár úgy fogalmazott: nem lát szakmai érveket az elutasító szavazatok mögött. Hozzátette: nem hallott nyilvános érvelést arról, hogy alkalmas-e a posztra vagy sem, ezért, mint mondta, meglepte, hogy nem választották meg. Nem lehet tudni, hogy a szavazás kinek szól, miről szól, “ez egy nagyon bonyolult délután a mai magyar közéletben”, nem tudhatjuk, hogy a ránk vonatkozó szavazás rólunk szólt-e – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy vállalná-e az újrajelölést, azt mondta: erről az ember akkor gondolkodik, ha a köztársasági elnök egyáltalán felvetette ezt.

Sólyom László köztársasági elnöknek harminc napja van, hogy a két ombudsmani posztra jelölteket nevezzen meg. A jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Nagy Boldizsár megválasztását 98 igen, 245 nem szavazattal utasította el a Ház, Péterfalvi Attila eddigi adatvédelmi biztost 207 igen, 143 nem voks mellett nem választották újra.

A Fidesz, KDNP, az MDF és az SZDSZ korábban azt jelezte, hogy mindkét jelölt megválasztását támogatja, az MSZP-ben nem volt kötelező voksolás, mindenki a lelkiismerete szerint szavazhatott.

Megszavazták

Elfogadta az Országgyűlés a Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló törvényt, 206 igen, 167 nem szavazattal, tartózkodás nélkül. A jogszabály a központi költségvetés 2008. évi bevételi főösszegét 7.899,542 milliárd forintban, kiadási főösszegét 9.017,138 milliárd forintban, hiányát 1.117,596 milliárd forintban állapítja meg.

Elsőként ratifikáltuk a lisszaboni szerzódést

Az Országgyűlés jóváhagyta az Európai Unió lisszaboni szerződését. Magyarország ezzel a tagállamok közül elsőként ratifikálta a dokumentumot.

Forrás: Mno.hu

16 hozzászólás “Elfogadták az egészségbiztosításról szóló törvényt” bejegyzésre

  1. kovács ernő szerint:

    Gratulálok Horváth Ágnesnek! A Fidesz ahol lehetett betartott, és be is fog! Ha, egyszer netán hatalomra kerülnek, akkor kivánok nekik egy ilyen ellenzéket, mint ők!

  2. Levente szerint:

    Szerintem korrekt a Fidesz részéről, hogy jelzi, ha nem jó irányba haladnak a dolgok és rossz döntéseket akar hozni a kormány. Ilyen ellenzékre mindig szükség van/lesz.

  3. kovács ernő szerint:

    A Fidesz honnan tud mindent, amikor még programja sincs, csak a kritika!

  4. Csaba szerint:

    Le vagy maradva ernő barátom, nemrég mutatta be a programját a Fidesz.

  5. Borbán Viktor szerint:

    És mi van abban a programban, te nagyokos?!

  6. kovács ernő szerint:

    Számok nélkül ! Szép program!

  7. Bercsik Károly szerint:

    Kedves Ernő!

    Ehhez mit szólsz?:

    “…a versengő több-biztosítós rendszer hibája, hogy aláaknázza az esélyegyenlőséget és a társadalmi szolidaritást… A biztosítók nem a betegekért, hanem a bevételért versengenek.”
    /Kökény Mihály, 1999./

  8. kovács ernő szerint:

    Savanyú a szőlő?

  9. Wass Albert barátja szerint:

    Kedves Ernő!
    Igazad van, tényleg savannyú a szőlő! Az a baj, hogy ezt velünk etetik meg és az sem vígasztal, hogy te is ezt eszed. Az egész egészségügyi szakma független civilszervezetek és még sorolhatnám, hogy mekkora a tiltakozás a többiztosítós rendszer ellen!
    Kíváncsi vagyk vajon akkor is lesz kedved gratulálni, hogyha a törvény bevezetése következtében “amerikai helyzet” áll elő, vagyis a társadalom egy jelentős részének nem lesz biztosítása! Lehet, hogy neked sem Ernő!

  10. Nagyapó szerint:

    Ernő
    Melyik biztosító fog szerződést kötni a leszakadó rétegekkel, akik segélyből, vagy abból sem élnek? A szegény cigányokkal melyik biztosító köt szerződést?

  11. Bombi szerint:

    Van egy barátom, aki elég sokat élt az Egyesült Államokban és még most is viszonylag sűrűn jár a tengerentúlon. Így ő jobban ismeri a kinti viszonyokat és követi is fejleményeket. Na ő azt mondja, hogy a gyurcsányi modell szerint a magánbefektőknek nagyobb része és beleszólása lenne, lesz, mint Amerikában a magánbiztosítóknak. Ez azért elég gáz.

    Múltkor beszélgettem egy ameriai tanáremberrel, aki jelenleg itthon tanít. Elmondása szerint, kint egy tanár igen nehezen engedheti meg a biztosítást magának, komoly megerőltetést jelent.

    Gyúrjátok össze a kettőt és ízesítsétek magyar viszonyokkal. Hát nem túlságosan bizalomgerjesztő…

  12. kovács ernő szerint:

    Milyen érdekes ez a Csepel infó! A Magyar gárda Csepelről való kitíltásáról egy sort sem ír? Itt sajnos a nívó kezd lefelé menni!!!!!

  13. Ábel Attila szerint:

    Ernő, nem született ilyen döntés. Hírlapi kacsa. A képviselőtestület napirendre vette (ezt szavazta meg a többség), de az egyebek között nem tárgyalta, mert Tóth Mihály úgy emlékezett, hogy megszavaztuk, és erről meggyőzte Kál Károlyt is.

    A napirend tárgyalásánál nem azt szavaztuk meg, hogy elfogadjuk, hanem, hogy felvesszük a napirendre – a jegyző javaslata alapján az “egyebek” napirendi pontba. Sajnálatos hiba. Úgy tudom, hogy a jegyzőkönyvet is elrontották.

    A szabály pedig szabály, a napirendi pontnál kérdésnek, vitának helye van, ismerni kell miről szavazunk – Kál Károly javaslata nem lett kiosztva, csak egyszer, szóban, összeszedetlenül elmondva – és szavazni is szokás. Mindegyik elmaradt.

  14. kovács ernő szerint:

    Oké, elfogadom a választ!

  15. Ábel Attila szerint:

    Hozzáteszem, az eset kivétel nélkül mindenkinek kínos, ugyanis a politikai helyzet miatt nyilvánvalóan nem egy egyszerű ügyrendi kérdésről van szó. De ennek ellenére a testület SZMSZ-e szerint kell kezelni – szerintem.

  16. Anyóca szerint:

    Csodálom Kovács Ernő bátorságát, mellyel várja az “új” egészségügyi rendszer bevezetését.
    Nemrégiben itt járt Magyarországon Bill Clinton volt amerikai elnök, aki egy üzleti kör meghívására érkezett, és egy vacsora keretében -melyre százezres nagyságrendű volt a belépőjegy ára-, kétórás előadást is tartott. Ebben arról igyekezett meggyőzni a kedves nagyérdeműt, hogy az amerikai egészségügyi rendszer rossz, elhibázott, iszonyatosan sok ember nem tudja igénybe venni, és óvja attól a magyarokat, hogy ezt bevezessék kis hazájukban. Ja, és ha valaki úgy gondolja, hogy állami szerepvállalás nélkül meg lehet oldani, az téved!
    No, ma pedig hol is tartunk? A koalíció részéről arról igyekeznek meggyőzni az embereket, hogy minden úgy lesz, ahogy eddig, nem változik semmi, csak az ellenzék akar pánikot kelteni. Na persze.
    Csak éppen ott hibádzik a dolog, hogy a magánbiztosítók számára az egészségügy már nem érzelmi, hanem pusztán üzleti dolog. Márpedig az idős nyugdíjas , vagy a fiatal, de beteges ember nagy kockázatot jelent, Őket “nem éri meg” biztosítani. Hiába mondják, hogy majd az állami szféra gondoskodik róluk, ez badarság. Mi abban a jó az államnak, ha pont azok maradnak meg neki, akik “sokba kerülnek”? Tessék -többek közt-, ezen elgondolkodni…

Itt lehet hozzászólni !