Egyelőre nem építhet lakóparkot Csepelen az Ibiza!

HVG

Hatályon kívül helyezte a bíróság az Ibiza Építő Kft. elvi építési engedélyét, amely megléte elengedhetetlen feltétele lett volna annak, hogy a csepeli Kis-Duna-parton megkezdje a 180 lakásos társasházának az építését. A beruházás megvalósulásában valószínűleg már a cég sem hisz, legalább is ezt jelzi, hogy telkeit – a becsült kárukkal együtt – 1,2 milliárd forintért eladná az önkormányzatnak.

Nem reagált a hvg.hu megkeresésére az Elephant Holding, amelynek a projektcége az Ibiza Építő Kft., így nem tudni, milyen lépéseket kíván tenni az elvi építési engedély jogerőssé vált hatályon kívül helyezése után. Új eljárást ugyan indíthat a cég, hogy a több éve a csepeli Kis-Duna-partra eltervezett, s 2007-től szerződésekkel lefektetett ingatlan-beruházást megvalósítsa, de az még évekig elhúzódhat, így kérdéses, hogy megéri-e emellett kitartania.

Sokan nem örültek az Ibiza terveinek

A hvg.hu beszámolt arról, hogy 2007-ben a csepeli Kis-Duna-partot nézte ki magának egy impozáns lakópark felhúzásához az izraeli befektetők által tulajdonolt Ibiza Kft. Amikor erről tudomást szereztek a Csepel királyerdei részén lakók, összefogtak a projekt megvalósítása ellen. Legfőbb kifogásuk az volt, hogy a kerület még érintetlen zöldterülete – egy park és a helyi strand – tűnne el, az a rész, amelyre ráadásul korábban az önkormányzat egy szabadidőközpontot ígért.

A kerület zöldövezeti területeire egyébként – elvileg – tilos volt a lakásépítés, a csepeli képviselőtestület azonban 2004-ben helyi rendeletben módosította a szabályozási tervet, mert a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-vel közösen szállodát, termálvizes uszodát tervezett oda. Az önkormányzat azonban nem jelentkezett a fürdőigazgatósági pályázatra, amikor az meghirdette a telket, így lecsúszott arról. Emiatt aztán később leült tárgyalni az Ibiza Kft.-vel, hogy a tervezett wellness-parkhoz nélkülözhetetlen termálvizes területhez hozzájusson. Ennek érdekében felajánlott a cégnek egy délebben fekvő ingatlant, s a csereszerződést alá is írták.

Az Ibiza a csereügylet bonyolítása idején elvi építési engedélyt kért mindkét ingatlanra, s beadta a lakóépület építését kezdeményező építési engedélyt is. A lakosok mindezek miatt létrehozták a Csepeliek a Kis-Duna-partért Egyesületet, s aláírást gyűjtöttek, illetve különböző akciókat, demonstrációkat szerveztek a zöldövezet megtartásáért. Tőlük függetlenül a Fővárosi Tervtanács sem javasolta a lakópark megvalósítását, mondván, hogy a Ráckevei-Soroksári-Duna-ágtól tájidegen, s a jogszabály szellemének sem felel meg.

Az építkezés ügye jogi útra terelődött, s a vita a felek között a hivatalokban folytatódott. A csereszerződés aláírása – 2007. április 26. – után két évvel jutott el odáig a dolog, hogy az elvi építési engedély ügyében megszülessen a jogerős döntés. A mérleg nyelve a civilek oldalára billent, ugyanis a Fővárosi Bíróság közigazgatási kollégiuma két héttel ezelőtt hatályon kívül helyezte az elvi építési engedélyt.

Az egyesületet képviselő Nyuzó Péter ügyvéd a hvg.hu-nak elmondta, hogy a bíróság kifogásolta azt, hogy az önkormányzat arra a telekre adta ki az engedélyt, amelynek ő a tulajdonosa. Az ítész egyúttal javasolta, hogy az összeférhetetlenség elkerülése végett a csepeli önkormányzat ne járjon el az ügyben. „Az Ibiza természetesen indíthat új eljárást, hogy megszerezze az elvi építési engedélyt, de mire abból lesz valami, akár öt-hat évet is eltelhet” – jegyezte meg Nyuzó Péter.

Az önkormányzat illetékese, Orosz Ferenc alpolgármester a kialakult helyzetről nem kívánt nyilatkozni, mondván, minden dokumentum – így az ezzel kapcsolatos április 16-i képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve – megtalálható az önkormányzat honlapján. Ezek között szerepel egy, az Ibiza ügyvezető igazgatója, Lis Yan által 2009. március 11-én írt levél, amely arra hivatkozva, hogy az ingatlan-fejlesztést az önkormányzat és a szomszédok jelentősen akadályozták és hátráltatták, a cég nem zárkózik el a telkek értékesítésétől. Csakhogy a kft. az ingatlanok árán felül az önkormányzattól kéri mintegy egymilliárd forintos kárának a megtérítését is, és összességében körülbelül 1,2 milliárd forintra tart igényt. Ezzel szemben a képviselő-testület határozati javaslata a szerződés felbontása esetén csak az ingatlanok árának – 298 millió forintnak – a visszafizetését tartalmazza. A két összeg elég távol áll egymástól, így aztán előfordulhat az is, hogy a megegyezés létrejötte szintén éveket vehet igénybe.

Forrás: HVG

33 hozzászólás “Egyelőre nem építhet lakóparkot Csepelen az Ibiza!” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Szép volt Csepeliek a Zöld Kisdunapartért Közhasznú Egyesület!
    HAJRÁ CSEPEL! 🙂

  2. miska72 szerint:

    Mit csinálnak az ELEPHANTAL? 🙂

  3. Márta szerint:

    Hajrá Csepeliek a Zöld kisdunapartért Közhasznú Egyesület!!
    Hajrá civilek!!!!!!!!!!

  4. büki szerint:

    Sírva fakadok.

  5. Attila szerint:

    Ez az ELEPHANT még Magyarország közeléből is eltakarodhatna.

  6. infósferi szerint:

    A válság betett egy időre a nagy ingatlanfejlesztőknek.
    A beruházások nagy része bedöglött, aki teheti, szabadul a piacról.
    Ez lehet a szerencséje a csepelieknek a sporttelep beépítési projekt kapcsán is (legalább néhány évig).
    Erre mondják: minden rosszban van valami jó.
    Kellemes időtöltést minden csepelinek a kis-duna parton és a sporttelepen!

  7. Tamási Juli szerint:

    Én úgy tudom, hogy egy újabb engedélyezési eljárásnak az az akadálya, hogy most már nem lehet oda lakásokat építeni – ezt közben – megijedvén a lakosság haragjától – nagy kapkodva visszacsinálta a testület,.
    Különben nyilván, hogy még a száz évre elõre betervezett nyereségüket is el akarják verni a csepelieken. Én is csak azt mondom, amit mindenki:
    Szép volt Csepeliek a Zöld Kisdunapartért Közhasznú Egyesület!
    HAJRÁ CSEPEL! 😀
    (Azt hittem már sosem jelenik meg a hír!!!)

  8. Gordon szerint:

    Fontos esemény ez a döntés a Kis-duna part történetében. Sokatmondó, hogy az Orosz nem mert nyilatkozni.

  9. hollósi szerint:

    Azért az érdekelne, miből származott 1 milliárdos kára a befektetőnek.
    A vételáron felül, milyen kiadás merült fel és az a kiadás hová vándorolt?

  10. büki szerint:

    A befektető 1 milliárdos kára miből származik?
    A vételáron kívűl milyen kiadások merülhettek fel, amelyek a vételár ötszörössét tették ki?

  11. Papasa szerint:

    Büki:

    Megmondom. Vizsgáld meg az alábbi linket:

    http://www.elephant.hu/project.php?language=hu&project=ibiza

    Ha az “épület”, vagy a “szintek” fülre kattintasz, látszik, hogy a lakások nagy részét már eladták előre..
    Azt most vissza kell pengetni kamatostul. És miután bukni nem akarnak rajta, sőt, még ezen is keresnének, így jön ki az 1 milliárd.

  12. miska72 szerint:

    Tisztelt Papasa!

    Az IBIZA követett el gusztustalanságot, mert úgy árulta a lakásokat, hogy NEM VOLT MEG A JOGERŐS ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYE! A létesírmény PER ALATT VOLT, de a LAKÁSOKAT ÁRULTÁK TOVÁBB!
    GERINCTELEN EZ AZ ELEPHANT!

  13. berta szerint:

    ez ugyanaz az izraeli cég, amelyik a Velencei tó melletti területet megvehette – a tv-ből ismerem az ügyet? Szintén nagy ellenállásba ütközött ott is, de ott mégis sikerült megszerezni…

  14. berta szerint:

    Kérdés volt

  15. bhu szerint:

    Én kértem tőlük ajánlatot, hogy mikor tudnék beköltözni.., de nem válaszoltak. Ha vörös marad Csepel (és itt még erre is van esély), biztos megépül.

  16. csontkukac szerint:

    Valószínű, azért nem válaszoltak, mert nem a betelepíteni kívánt felekezethez tartozol…

  17. csepeliiszap szerint:

    Nem vagy izraeli(ta)!!!??? Eddig Csepelen kevés zsidó származású ember élt, ez egy munkáskerület. De a Hollandi út mindig is Csepel Rózsadombjának számított. Ha ott lakópark épülne, akárkik nem költözhetnének oda. Már csak a lehetőségeik miatt sem. Zűrös ingatlanügylet zajlik ismét, sokadszor.

  18. miska72 szerint:

    Csepel már nem vörös?
    Kiszívta a nap!
    Már megfakult. Már inkább narancssárga. 🙂
    Hajrá magyarok ……!

  19. miska72 szerint:

    Lásd az utóbbi választás eredményét!
    Virsli, vursli, Mészáros Feri agyonreklámozva, de az emberek NEM ették meg a MESÉT! 🙂

  20. miska72 szerint:

    Igy hát Feri halászhat a zavarosban. 😉

  21. lolka szerint:

    Le is szedheti a plakátjait, vagy még gyönyörködni akar magában odahaza nézegesse a tükröt nem ettük meg a trüköt se a pa-dö-döt. Kár volt a millákért…

  22. lolka szerint:

    infósferi: Ez is egy érdekes irás http://kuruc.info/r/2/39047
    berta:
    neked is válaszol

  23. miska72 szerint:

    A helyi MSZP-ből is E L É G V O L T !

  24. nekünk ment el az eszünk szerint:

    az elefánt nem honos állat a Kárpát-medencében!!!!

  25. berta szerint:

    Sajnos az Elefant honlapján továbbra is hirdetik a lakásokat, nyilván új eljárást inditanak……

  26. miska72 szerint:

    Ezen egyenlőre csak nevetek. 🙂

  27. sarto szerint:

    A most zajló elefántparádé is több, mint gusztustalan. Ha esetenként a kidekorált pvc borjak még képviselnek is némi esztétikumot, de a hozzájuk rendelt cél – hajléktalanszálló felújítása – hallatán az ember azt sem tudja, hogy sírjon-e, vagy nevessen…hát én ezt nevezem zsidó észjárásnak…Érdemes megnézni a promóciós filmjüket ezzel kapcsolatban:

    http://video.google.com/videoplay?docid=-7266512240707356939&hl=hu

  28. Jani szerint:

    Szép!
    1 milliárdot kerestek volna egy szar projekten? Érdemes lenne ennek fényében átnézni az eladott többi projektet, ott mennyit vallottak be, és mennyit adóztak a zsidók…

  29. Dave szerint:

    “Hajrá Csepel!!” Most aztán maradhat a dunapart elhanyagolt, mocskos, gumiabronccsal szenyezett. A területen pedig szépen zöldelhet a gaz és rohadhatnak az épületek még pár évtizedig, mert a sok önjelölt környezetvédő nem teszi rendebe a telket, a vízpartot, nem épít új épületeket, csak az irégységét öltözteti környezetvédő köntösbe.

  30. balszélső szerint:

    T. Dave! Az SC-vel és a kis-duna projekttel szemben nem az a fő gond, hogy valaki irígységből ellenzi. A tisztátlanság és a hazudozás a probléma. Nevezd meg az az embert, aki kiállt a lakosság elé és azt mondta, hogy eladtuk a Duna-partot és az érte kapott összeget ( ennyit és ennyit) a kerület fejlesztésére fordítottunk.
    jól emlékszem, amikor az elefántos projekt először elhangzott, a kerület vezetői lapítottak és azt állították, hogy nem tehetnek róla: a srand a fővárosé. Most meg a kerület fizesse ki őket??
    Mennyit fizettek a telekért és hová került a pénz?
    Az SC hogyan került idegenek kezére? Mennyiért?
    A Fradi pályáért a befektető fizetett.
    Javaslom neked, tisztelt DAVE, hogíy ami a tiéd, azt nyugodtan kótya-vetyéld el, de a közösségi herdálásra ne bíztass senkit!

  31. islander szerint:

    kedves Dave!

    Egy Natura 2000-es védettségű területen jobb lenne egy tájromboló hatalmas épület, ami nem is az átlagos csepelinek kínál lakhatási lehetőséget?
    A napközis tábort meg lehet hasznosítani tájbaillő módon, de nem így ahogy egyesek elképzelik.

    Jani!
    Hogy jönnek ide a zsidók?
    Áruld már el…

  32. […] a magánszemélyekkel, akik a Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért Egyesület keretében mindeddig sikerrel akadályozták meg az Ibiza Kis-Duna partra tervezett többszintes […]

  33. […] Egyelőre nem építhet lakóparkot Csepelen az Ibiza! […]

Itt lehet hozzászólni !