Felélesztik a Pannóniát

Napi Online

Pannónia motor

A tervek szerint jövőre piacra kerülhet a nosztalgia Pannónia. A 650 köbcentis motort Várpalotán gyártja majd az a Magyar Motorkerékpár Fejlesztő Kft., amelyben a helyi önkormányzat is tulajdonos.

 

Pannónia látványterv

Látványterv hátulról…

Jövőre, harminckét év után új Pannónia motorkerékpár kerülhet piacra – tudtuk meg Mázló Imrétől, a Magyar Motorkerékpár Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatójától. A 650 köbcentiméteres, egyhengeres jármű tervei elkészültek és a sorozatgyártáshoz szükséges gépek nagy részét is megrendelték már. Olyan járművet fejlesztettek ki, amely felidézi az ötvenes-hatvanas évek hangulatát, ám műszaki megoldásait tekintve világszínvonalú – mondta Mázló. Az alkatrészgyártás Várpalotán, egy bérelt csarnokban, várhatóan már tavasszal elkezdődik, a prototípust idehaza elsőként a hagyományosan május elején megrendezendő várpalotai Pannónia-fesztiválon mutatják be, az európai premier pedig az év második felében Milánóban vagy Párizsban lesz.

Döntés született arról is, hogy jövőre a helyi ipari parkban egy új, korszerű gyártócsarnokot építenek.

 

Pannónia látványterv elölről

…és elölről

Az üzemben kezdetben 15-20 ember dolgozik majd. A 300 millió forintos beruházás lehetővé teszi, hogy a nosztalgia Pannóniából évente mintegy 500-700 darab készüljön. Az alkatrészek többségét Magyarországon gyártják. A kft. felmérései szerint a jármű iránt – elsősorban Magyarországon – nagy az érdeklődés, egyre több felújított Pannóniát látni az utakon. Ugyanakkor a márkát, amelynek többek között tagja volt a legendás P-20-as is, jól ismerték és ismerik ma is külföldön, elsősorban a környező országokban. (A Pannónia gyártása 1975-ben fejeződött be.) Egyelőre csak egyetlen típus készül Várpalotán, ám ha a piac jól fogadja, bővítik a választékot és oldalkocsi is kapható lesz hozzá.

A Pannónia gyártási jogával rendelkező Magyar Motorkerékpár Fejlesztő Kft.-t a nyár elején hozták létre. A cégben 10 százalékos üzletrésze van a várpalotai önkormányzatnak, amely a társaság beruházásainak megvalósításához és a munkahelyteremtéshez 15 millió forintos támogatást és jutányos áron területet is adott.

Forrás: Napi Online

36 hozzászólás “Felélesztik a Pannóniát” bejegyzésre

  1. szirmai miklos szerint:

    15 éve pannoniázom s amiota felreppent a hir az uj pancsirol figyelek.de erre a lassuságra nem számitottam…sajnos ezzel nem vagyok egyedül semmi változásrol nem jön hir csak ennyi jön az uj pancsi kb olyan mint a kormány szavak szállnak cselekedet semmi ez lesujto egy pannoniás számára és az egész motoros társadalom számára is! jo lenne ha valamit mutatnának is már….

  2. Kecskés Csaba szerint:

    A 650 köbcentis egyhengeres motor akkora vibrációt okoz ami kényelmetlenné teszi a gépet.Szerintem ha motrot mindnképp külnleges blokkal akarják ellátni akkor egy soros kéthengeres is megteszi aminek szintén vannak hátrányai (pl.:szélesebben kell tartani a lábunkat a motoron) ha vibráció nem is szünik meg nagyon nagy mértékben csökkken. A hagyományok szerint a Pannónia egy hengeres de ha világ színvonalú gépet akarunk készíteni akkor nem hinném hogy az új motor ezzel a blokkal nagy sikert tudna elérni.

  3. Zoltán21 szerint:

    Szerintem -nem akarok ellentmondást mutatni- de jó ha vibrál mert akkor tudom hogy még alattam van, nagyon boldoggá tesz az hogy ujra itt a PANNÓNIA mert nekem az a numero uno -1- motor nekem nagyon hiányzott már és nagyon fájlaltam hogy többé nem is gyártunk ilyen nagyon szép motorokat,

  4. Vad Zsolt szerint:

    Nem értem, hogyan karják feléleszteni a Pannónia motorkerékpárt, ha már legalább másfél éve egy weboldalt sem bírnak üzemeltetni. Szerintem nagyon sokan kíváncsiak már, hogy mi a “Mi” motorunkkal. Szerintem számíthat majd a gyár a Magyarokra!

  5. hardapa szerint:

    Repesve várom, hogy mi lesz ebből. P20-as lovasa voltam jó darabig és a mai napig büszke vagyok rá. A többi szocreál motor sehol nem volt ehhez képest. Az MZ játékszer volt, a Jawa és a CZ meg lomha masztodon hozzájuk képest.

  6. bence szerint:

    74-ben volt egy motor amibol csak a prototipus van meg.Ezt nem kéne gyártani?

  7. punk szerint:

    szerintem kissé chopper kinézete van az egésznek de nem rossz de igazán az volna az igazi ha a régiekből is gyártanának ujra az öregebb korosztáj biztos venne belőle mert tudják hogy megbizható motor én is akarok egy t5 öst de most egy danuviát ujitgatok de ha tudtok olcsó pancsit vagy valaki cserélne velem az se volna rossz de csak 2betű 4számos renszámmal irjatok macsomiki@gmail.com 20 30000 ért orosháza környékén

  8. Brutallhero szerint:

    Én most is 1 T5-öst használok napi szinten, és baromira örülnék, ha lenne már ebből walami.Mind1 mien motorral.

  9. ALBERT szerint:

    Sziasztok! Nekem 5 motorom van. A kedvencem a 21luxom. Volt 1hengeres BMW 650 gs-m. Nemvoltam vele megelégedve az 1 henger miatt . Az igazi pannonia a P20-21. Vape gyujtás YAMAHA hajtokarok HONDA dugattyu. Ezektöl a modositásoktol nagyon megbizható szinte világkörüli utra lehetne menni, persze 120-nál többet tartosan nemszereti mert megragad. ÜDVÖZLÜK MINDEN PANNONIÁST ÉS RAJONGÓT ÜDV ALBERT

  10. attila szerint:

    Nem értem, hogy mért kell Várpalotán gyártani a Pannonia motorokat amikor Csepelen, a Csepeli gyárban adott minden.Csak újra kellene nyitni a gyárat. Budapesten is rengeteg munkanéküli van, és nagyon sok embernek adna munkát, megélhetést az iteni szakembereknek is. Ha már magyar motorról vanszó, akkor teljesen magyar alkatrészekből kéne csinálni a legendás Pannoniákat és nem mindenféle külföldi alkatrészből. Ez az újnak nevezett Pannonia inkább kinéz Harley Davidsonnak mint a legendás magyar motornak. Az az üzletember aki jó szándékkal akarja gyártani a magyar legendás motorokat annak arra is figyelni kéne, hogy a régit kéne fejeszteni és abból kéne egy újat csinálni. Kétütemüt négyütemüre. Legendás motortipusokat pl. p10, p20, p21 p12, p500, (p20, p21 négyhengeresét,+p10. p12 kéthengeresét és még sorolhatnám a tipusokat. Szerintem kevesebből is lelehetne gyártani a Pannonia motorokat. A p500 a legendás p20-nak a négyhengeres változata. A kéthengeres p10 krosszmotornak készült. Ez a két tipus mai napig létezik és üzemel. TIzenhárom évvel ezelőtt nekem is volt egy négyhengeres 500 köbcentis Pannoniám. Kettö darab p20 pannoniábol lett építve+oldalkocsival. Nagyon megbizható motor volt, ezt a tolvajok is tudták. 13-ével ezelöt ellopták. Még mindig meglenne mert nekem tökéletessen bevált.

  11. ferenc szerint:

    Úgy érzem ebből sem lesz semmi,mint nagyon sok más Magyar álomból.Amelyik újszülöttel ennyit vajúdnak az halva születik.Én kimondottan Magyar párti vagyok minden termékben és végtelenül elszomorít,hogy vagy föntről tesznek keresztbe mindennek,vagy ha mégis piacra kerül valami,olyan áron akarják értékesíteni amit senki nem bír megfizetni.Már nagyon sok kisfilmet láttam a nyugati országok termékeiről,de mind egyszerű és olcsó termékekkel kezdte amit később a piaci igényeknek megfelelően kibővítettek.Nálunk viszont,a hirtelen meggazdagodás reményében valami méregdrága termékkel indítanak,ami persze nem működik mert nincs rá fizetőképes kereslet.Ezek csak aggodalmak,remélem itt megtörik a jég és végre lesz újra Magyar Motor,robogótól a túramotoron át a sport gépekig.

  12. ferenc szerint:

    Nagyon jó lenne,ha rendszeresebben tájékozódhatnánk a Pannónia sorsáról.Jó lenne már végre azt látni,hogy a Magyar hagyományokat felelevenítő szervezetek motorosai Magyar motorokkal vonulnak.nem pedig mindenféle külföldi gépre illesztik a Nemzeti és történelmi jelképeinket.

  13. Krucifix szerint:

    Az első motoromat használtan vettem 1968-ban. Akkor öt éves volt a TLF250. Kicsit lomha volt, de vidáman elhúzta a később vett utánfutót is. Egy lengyel pannóniás rendőrrel beszélgettem – talán- ’72-ben, azt mondta, hogy a Tehén (így hívta) eszik és megy. Így voltam vele én is enni adtam neki és ment. A barátaim Jawája, MZ-je soha nem volt ilyen megbízható. Gyorsabb lehetett, de én biztos odaértem. Ez a nosztalgia. Ami most jön a türelmetlenség. Évek óta azt olvassuk, lesz Pannónia. De mikor már? Vagy ha mégsem, tessék szólni, hogy nézzétek meg a Kimcot!

  14. donquijote szerint:

    Azért egy jó állapotú Mz (nekem volt es is ts is) az is nagyon megbízható volt, ja és annak azért lehetett cincálni a bajszát az 30 fokban sem szorult meg, jobb anyagból voltak, (azért az még német-technika)
    persze a Pancsik szebbek voltak meg ha nem hajszolták tényleg elmentek a világ végére, kivéve kéthengeresek, max. ha yamaha alkatrészek voltak benne.

  15. nitrobi szerint:

    Nem tudom mi a baj az 1 hengerrel. Kezdésnek jó az. Sok gépben van pl a yamaha xt 660 szíve, még motors szánban is felhasználták. Nem rezeg annyira, hogy problémás lenne.
    Végre legyen már belőle valami. Nem volt pancsim, ellenben mindig is tetszettek azok a gépek. Mondjuk úgy szimpatizáns vagyok. Ki tudja talán lenne is majd valamikor, csak gyártsák már!

  16. V Atilla szerint:

    Sajnos ez megint egy tipikus magyar törte’net!
    Älmodozunk,filozofälgatunk,esetleg valakiket jo’l ätvägunk,
    aztän utänam a vizözön!
    Kinäban gondolnak egyet es egy hätso’ udvari sufniban legyärtanak
    mindent amit csak akarnak.Itt meg a bürokräciänäl mär meg hal a
    mutatväny.Sajnos ne värjatok ebben a dologban sem többet!

    DE JO’ LENNE HA NEM LENNE IGAZAM ! ! !

  17. atee szerint:

    Na akkor figyeljetek!
    aprilis 6,Varpalota.az uj Pannonia bemutatasa!Nem kell szidni senkit,mert fogalmatok sincs arrol,hogy mennyi munkaval es anyagi kiadasokkal jar egy motor tervezese,gyartasa!

  18. Mex szerint:

    Most láttam a Híradóban az új Pancsit. Azt hiszem, nem csak az én szívemet dobogtatta meg! Sajnos kevés információt fűztek hozzá. Ha valaki tudna részleteket a műszaki adatokról, netán a várható áráról, tegye már közzé legyen szíves!
    Köszönettel!

  19. panni szerint:

    azthiszem lejárt az április 6 de nem tudok sokkal többet az új panniról
    nekem is van egy 62 TLF-em(kisé átépítve).holnap készülök vele a Gyergyói motorostalálkozora.azért azt hozzáfüzném gyorsan hogy az Erdélyi hágok megvallasák rendesen .talán a dugó hasítása megoldást jelent erre a problámára is.
    amíg jön az új pancsi adig nosztalgiázunk a régível !
    lehet ha utána is:))

  20. inspi szerint:

    Hát..nekem egy kicsit öszvérnek tűnik az új dizájn,de ennek ellenére örömmel látom,hogy vannak emberek akik nem akarják a feledés homályába veszni hagyni a pannóniát!
    Ennél jobban már csak a Csepel és Danóvia típusok fejlesztési terveire lennék kíváncsi.
    INSPI

  21. motor hasznalo napjainkban szerint:

    a

  22. motor hasznalo napjainkban szerint:

    na szoval nefelejtsuk el hogy napjainkban mar nem csak a panonia nev a fontos hanem a motor vasarlasi szandek felelesztese es az eladasi kovetelek ez iranyba.nem az szamit nekunk magyaroknak mitjelent ez a motor tipus hanem csak az kiemelten hogy valaki valamijen uton modon megtomhese a zyebet es profitaljon belole.az elotem felszolaloknak meg csak anyit azert akkarjak varpalotan megalkotni agyar telepet mert minel keveseb penzt akarnak adni mint a gyar fentartasara uzemelesere mint az enberek munka vegzesere
    vegezetul csak azert fogja kulfoldi ceg gyarto sora legyartani eme motorok alkatreszeit
    mert ok megbizhato alkatreszeket gyartanak melynek hoszu elet tartalma lesz
    idore elkeszul
    nem elegednek meg a joval csak a tokeletesel
    az uj motorok ara ezt mutatni fogja aruk 3 miliorol fog indulni es a csilagos eg a vege a dolognak
    fentiekben irt urnak irom engedelmukel
    nem a magyar motor nevet tipusat akarjak oregbiteni a regi idok emlekere es ezert nem is fejlesztik a meglevo szeriakat hanem csak A NEV AMELYET a hirnev a minoseg kiser csak az kell csak egy pelda jarhat egy osze tort lerobant lelakot mar nagyon reg felujitasra varo ferarival meg a legujabb tervezesu nul kilometeres audinalis tobett fog erni mert magat egy ferarit vezet…………………………
    egyszo mint szaz az egesz az uzletrol az eladhatosagrol es nem egy veteran magyar motorol van szo
    a laikusoknak meg anyit
    ha a motorodat karban tartod
    hagyod bemelegedni
    megfelelo sebesegel hasznalod
    megfelelo sebesegen valtod
    ezenkivul ismered a lelket mint az aszonyodat
    akkor TE IS KORBEMOTOROZHATOD ugy europat mint en fiatal koromban egy vazal egy blokal. egyszer csereltem rajta kipufogot es porlasztot az elobi ki eget a masik pedig az olaszoknal eltomodot homokal az en hibambol enyi

  23. öregember szerint:

    Fantaziatlan , borzalmasan kinezö vaskolossztus. I
    gy kerem ne kerüljön az utcara !!
    Borzalom !!

  24. sztruhár gábor szerint:

    Én hat db p 20-ast és 3db p 21-t motoroztam szét.Ezeket fejleszteném tovább.Nagyobb hütőbordák a hengeren és a hengerfejen,felületkezelt hengerek,keményebb dugók,erősebb kuplung,komolyabb megszakitók

  25. Arnold szerint:

    Nem blamálni,le nézni kellene az elhangzottakat.Tesztelni a magyar motoros nemzedéknek uraim.Ha a távolkeleti motorok piacképesek az eladhatóság tekintetében akkor nekünk nincs miröl beszélni a pannónia motorról.De hol van?mondani sokmindent lehet,tettek hiányoznak.

  26. pannonia fun! szerint:

    teljesen egyetértek!apukámnak is pannoniája volt és én is kiskorom óta szerettem volna egyet.most 21 éves vagyok és végre sikerült!szereztem egy romokban heverő t5-st.szomorúan látom én is hogy a régi motor vonásaiból és szépségéből szinte semmi nem látszik az új motoron!egyet értek abban is hogy először kicsiben kéne indulni,tehát a régi típusokat fejleszteni és újból népmotorrá tenni a pannoniát!a fentiekhez hozzászólva egyet értek hogy az egyhengeres motor nem feltétlenül előnyös főleg 650 ccm-nél!én amondó vagyok többet a régiből kevesebbet az újból,sőt alkatrész is kéne a meglévő típusokhoz is!de addig amíg az ország helyzete nem változik ,az az amíg nem adnak normális fizetést az emberek kezébe és az embereknek azon kell gondolkozni hogy holnap miböl vesznek kenyeret addig senki nem fog motort venni!munkát a népnek aztán a többi jöhet szép sorjában.
    üdv minden pannoniásnak!széles utat olcsó benzint!

  27. puskás zoltán szerint:

    Nekem van egy csepel 125 gépem amely 1956- ban született és egy 1974-es T5 oldalkocsival. Nagyon szeretem mindkettőt, ha jó idő van naponta megjáratom őket, találkozóra járok velük, de azért hiányzik egy nagyobb amellyel hosszabb túrára el lehet menni. Hát nagyon örülnék ha végre elkészűlne az új Pannónia és természetesen elfogadható áron hozzá lehetne jutni

  28. Jeniszej szerint:

    650-s rémálom – még ránézni is. Ez nem az a Pannónia. Ez egy torzszülött.

  29. Hamar Zoltán szerint:

    talán kevés a magyar vásárlói érdeklődés, túl kevesen vagyunk, és túl kevés a pénzünk. nem érdemes egy gyártósort elindítani, ha csak 100 motorra van jelentkező. Persze ez csak feltételezés, és találgatás, remélem, nincs igazam. Gondoljatok bele azért, mit bírunk el, annyian vagyunk az egész országban, mint egy-egy nagyobb városban más helyeken. Pl. Isztanbul lakossága 15limmió, Magyarországé talán 10. Csak egy városról beszélek.

  30. sztefan szerint:

    Azért remélem nem csak a szánk jár, mint oj sokszor hanem ha mi találtuk ki, meg is tudjuk védeni ezt a márkát! Bár én jobban örülnék egy hazai fejlesztésű kéthengeres-négyütemű 400-as elnyűhetetlen boxernak de örülök hogy eggyáltalán foglalkoztat valakit ez a téma!

  31. csaba péter szerint:

    Hát ez is az egyik felhőkakukkvár lázálma a mostani kurzusnak .
    (Igaz fel lehet rá nyalni zsíros állami támogatást.)
    Ha kellene valakinek még értelme is lenne . Rentábilis szériaszám a kb 200 000 ezer körül van . egyébként ezért szorult ki a piacról a 60000 db ami kevés volt és drága nem kelt el mert a czetka és az mz féláron volt kapható és azért valljuk be nem volt egy Kawasaki nem emlékeznek az érettebb ifiuság képviselői?

    Egyik kínai kereskedő ajánlott 250c3 es gépet 40 000 ért , csak mit kezdjünk minimum 500 000 darabbal?

  32. Rózsahegyi Sándor szerint:

    és a miénk

  33. szabopd szerint:

    Szerintem ez a motor csak Amerikában tudna életképes lenni, de ott meg már a Yamaha a Honda és legfőképpen a Harley Davidson (bocs a helyesírásért) uralkodik. Tehát felesleges erőlködés, és az ég világon semmi értelme, felesleges. Ha már vissza akarják hozni (amit támogatok) akkor olyat kéne gyártani, amire van is igény, mert ez egy “füstbe ment terv”. Ha igazán jót akarnak, akkor ENDURO, TÚRA, vagy TÚRA-ENDURO jöhet csak szóba. De ez nem. Ha ragaszkodnak a Pannonia hagyományokhoz, akkor viszont csak a villa dőlésszögén kéne változtatni, na akkor f@sza járgány lenne.

  34. felix szerint:

    Meg fogtok “ölni”.
    Ha lenne pénzem és tehetségem akkor 50 köbcentisbe gyártanám, kimondottan nosztalgiából és étvágygerjesztőnek a régi fazonokban és csak utána felsőbb kategóriákban.

Itt lehet hozzászólni !