Határidőn belül aláírta az elszámoltatási törvényt Áder János

Hirado.hu

Határidőn belül aláírta az elszámoltatási törvényt Áder János

Áder János köztársasági elnök határidőn belül aláírta az elszámoltatási törvényt – mondta az MTI-nek Altorjai Anita a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke. Az Országgyűlés szeptember 24-én fogadta el a jogszabályt, amely alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseiket.

167 igen, egy nem és két tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés múlt héten szerdán a bankok elszámoltatásáról szóló törvényt.

A Kúria júniusban mondta ki, hogy a bankok több szempontból tisztességtelenül jártak el a devizahitelezésnél, és a parlamentre bízta, hogy a helyzetet törvénnyel szabályozza. Azóta ez már a második jogszabály. Ez alapján kell majd kiszámolni, hogy az ügyfeleknek mennyi pénz jár vissza az egyoldalú kamat-, díj- és szerződésmódosítások miatt.

A bankok által indított perek augusztusban kezdődtek. Annak az ügyfélnek, akiknek a bankja nem perelt, már februártól csökken a törleszőrészlete, annak a devizahitelesnek pedig, akiknek perelt a bankja, legkorábban márciustól csökken a havi részlete.

A forinthiteleseknél jövő év április közepén kezdődik meg az elszámolás, ami augusztus végére fejeződik be.
A teljes elszámolásnak legkésőbb szeptember 30-ig meg kell történnie.

Akiknek most is élő szerződésük van, azoknak a tőketartozásból vonják le a tisztességtelenül felszámolt összegeket. Ezeknek az ügyfeleknek a törlesztőrészlete átlagosan 25-30 százalékkal csökkenhet.

Azoknak pedig, akik az elmúlt öt évben visszafizették a devizahitelüket, egy összegben kell visszakapniuk a kártérítést jövő tavasszal. A kedvezményes végtörlesztőkre pedig speciális szabályok vonatkoznak.

Az elszámolási törvény alapján a bankoknak vissza kell majd térniük a szerződéskori kamatszintre, egyúttal a jogszabály kamatemelési moratóriumot vezet be, legkésőbb 2016. április 30-ig. Vagyis addig az időpontig a pénzintézet nem jogosult egyoldalú kamat-, költség- vagy díjemelésre.

A Magyar Bankszövetség azt kérte, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a fogyasztói kölcsönszerződések elszámolására vonatkozó törvényt, hanem küldje el az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pedig levélben azt kérte az államfőtől: ne engedjen a bankok nyomásgyakorlásának.
Áder János köztársasági elnök úgy reagált, a devizahiteleket érintő törvény aláírása során az az egyetlen szempont vezérli, hogy a jogszabály összhangban van-e az alaptörvény előírásával.

Vasárnap a Köztársasági Hivatal sajtófőnöke azt közölte, hogy Áder János az öt napos határidőn belül, október negyedikén aláírta a törvényt.

Orbán Viktor miniszterelnök három hete történelminek nevezte a javaslatot, azt mondta a bankok elszámoltatásáról szóló törvényjavaslat középpontjában az igazságosság, a méltányosság és a tisztesség áll.

Forrás: Hirado.hu

2 hozzászólás “Határidőn belül aláírta az elszámoltatási törvényt Áder János” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    “igazságosság, a méltányosság és a tisztesség” a maffiabalnak megfoghatatlan, ismeretlen fogalmak.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  2. Menyhért Péter szerint:

    Szeptember 11-én adtam be a Fővárosi bíróságon a tönbb száz feljelentővel jegyzett pótmagánvádas Vádindítványunkat.
    Ebben a csányi-patai-felcsúti stb 9 bankárt és a Magyar Bankszövetséget, mint maffia szervezetet vádoljuk csalással és költségvetési csalással.
    Jó érzés lesz látni a milliárdos csalókat a vádlottak padján ülni.
    Az ügyészek pedig mi, sértettek leszünk, mert a poltpéteri bűnpártoló, korrupt ügyészek szerint a magyar polgárokat és a magyar költségvetést ezek a cimbora bankárok büntetlenül meglophatják.
    Tévednek. 🙂
    menyus

Itt lehet hozzászólni !